Seceta și temperaturile ridicate au dus la scăderea drastică a debitelor sau chiar secarea unor cursuri de apă din Banat. Fenomenul nu e neapărat o noutate, apare anual și se referă la cursuri de apă de mică amploare, care nu sunt sursă de alimentare a populației în zonele unde curg, aflăm de la cei de la Apele Române Banat.
Instituția care se ocupă cu managementul apelor în zona de vest a României anunță că se fac eforturi pentru echilibrarea nevoilor de apă.
”Depunem eforturi pentru echilibrarea nevoilor de apă a folosințelor de pe râurile cu debite controlate cu ajutorul infrastructurii hidrotehnice de care dispunem. Din cauza precipitațiilor deficitare și a temperaturilor ridicate, pe principalele cursuri de apă din Banat (Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera) înregistrăm debite și niveluri mici, deoarece aportul de apă adus de afluenți este scăzut”, conform Admnistrației Bazinale de Apă Banat.
Anual, în zonă sunt cursuri de apă care seacă sau băltesc pe anumite tronsoane, fenomen care apare în urma precipitațiilor scăzute și a temperaturilor ridicate.
În acest moment, fenomenul de secare se înregistrează pe râurile: Bega Veche la stația hidrometrică (sh) Pișchia și sh Cenei, Apa Mare la sh Satchinez și sh Becicherecu Mic, Chizdia la sh Ghizela și Jitin la sh Jitin.
Fenomenul de băltire se înregistrează pe râurile: Tău la stația hidrometrică (sh) Soceni, Vornic la sh Ramna, Tirol la sh Tirol, Moravița la sh Șemlacu Mare, Dognecea la sh Secășeni, Ciornovăț la sh Comorâște, Ciclova la sh Vrăniuț.
Aceste fenomene variază în timp, în funcție de perioadele secetoase și caniculare când evaporația este foarte mare.
Trebuie spus că aceste râuri nu asigură alimentarea cu apă a vreunei localități.
Comentarii prin facebook