Românii sunt dispuși să dea o treime din venituri pentru o chirie, dar cer locație cu mijloace de transport în apropiere

Românii sunt dispuși, în cea mai mare parte, să dea în jur de 30% din venituri pentru plata unei chirii pentru un apartament. Majoritatea caută locații unde au la dispoziție mijloace de transport la dispoziție. De cealaltă parte, proprietarii care închiriază evită în proporție covârșitoare, chiriașii cu animale de companie, semn că civilizația de afară mai are mult de parcurs în România.

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat exclusiv persoanelor care au intrat, la sfârșitul verii, în cursa pentru identificarea locuinței potrivite, iar cel de-al doilea a vizat obținerea perspectivei agenților imobiliari asupra evoluției pieței închirierilor până la sfârșitul toamnei.

Cei mai mulți dintre românii aflați, în această perioadă, în căutarea unei locuințe de închiriat își doresc să găsească proprietăți cu acces la mijloacele de transport în comun, dotate cu centrală termică sau care vin la pachet cu un loc de parcare. 

Chiriașii sunt dispuși să opteze pentru o locuință mai ieftină, chiar dacă aceasta nu bifează la fel de bine la capitolul localizare sau calitate, prețul rămânând principalul criteriu de diferențiere în navigarea ofertei. Mai mult, aceștia ar accepta și un compromis când vine vorba despre semnarea contractului de închiriere, dacă ar putea obține astfel un preț mai avantajos.

În general, românii vor să-și dea cel mult 30% din venituri pe chirie și au nevoie de până la cinci vizionări pentru a lua o decizie.

Proprietarii sunt dispuși, în cele mai multe cazuri, să negocieze chiria, dar au câteva categorii de chiriași pe care le evită. Cei mai mulți proprietari nu își doresc să închirieze persoanelor care au în grijă animale de companie.

Agenții imobiliari sunt de părere că până la sfârșitul toamnei ne putem aștepta să vedem majorări ale chiriilor solicitate de proprietari.

Circa 44% dintre românii care și-au căutat luna aceasta o locuință de închiriat au spus că cea mai importantă facilitate pe care o iau în considerare atunci când își aleg viitorul loc pe care să-l numească acasă este accesul ușor la mijloacele de transport în comun,  potrivit sondajului realizat, la care au participat 1.609 persoane care și-au căutat o chirie în portal. Pentru alți 25% locuința trebuie să fie dotată cu centrală termică, iar pentru 14% proprietatea ar trebui să vină la pachet și cu un loc de parcare.

Prețul rămâne, însă, cel mai important criteriu după care se ghidează, iar în unele cazuri chiriașii sunt dispuși să facă și compromisuri pentru a plăti mai puțin la final de lună, fie că discutăm despre o locuință care nu se află în cea mai bună zonă, fie de una care nu bifează foarte bine la capitolul calitate. Mai mult, 32% dintre cei care au luat parte la sondaj pun în balanță necesitatea semnării unui contract cu un potențial preț mai avantajos pe care l-ar putea obține din partea proprietarului, în timp ce alți 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere.

Când vine vorba despre sumele de bani pe care sunt dispuși chiriașii să le achite lunar, 80% dintre respondenți au dat același răspuns. Ei își doresc să dea lunar cel mult 30% din veniturile pe care le obțin pentru închirierea unei locuințe. Există însă și cazuri în care viitorii chiriași se gândesc să plătească sume care depășesc o jumătate din salariu pentru a-și găsi locuința dorită.

Apropierea începutului noului an universitar poate influența semnificativ prețurile solicitate de proprietari, având în vedere faptul că cererea atinge un nivel critic, iar oferta scade galopant. În trimestrul al II-lea, de exemplu, oferta de proprietăți rezidențiale listate la închiriere a scăzut, la nivel național, cu aproape 12%, ajungând la 66.800 de locuințe. De altfel, mai bine de jumătate dintre respondenții sondajului Imobiliare.ro care prospectează piața la ora actuală și nu sunt la prima închiriere spun că simt că este tot mai dificil să găsești o locuință.

Cei mai norocoși chiriași reușesc să-și găsească locuința potrivită încă de la prima vizionare, dar astfel de cazuri sunt, mai degrabă, o excepție la nivelul pieței. În 84% din cazuri aceștia au nevoie de 2-5 vizionări pentru a lua o decizie. Alți 11% merg și la 10 vizionări până când găsesc exact ce își doresc, potrivit unui sondaj desfășurat de Imobiliare.ro în rândul profesioniștilor în real estate activi al nivelul pieței. La cercetare au participat 202 agenți imobiliari din întreaga țară.

Proprietarii au nevoie în 73% din cazuri să deschidă ușa celor interesați de locuințele pe care le scot în piață de 2-5 ori pentru a bate palma cu viitorul chiriaș, spun agenții imobiliari. În 19% din cazuri pentru a atrage chiriașul potrivit un proprietar are nevoie și de 10 vizionări. Doar în 5% din cazuri primul venit este și cel ales. Persoanele care au animale de companie sunt evitate de cei mai mulți proprietari. Pe locul al doilea se află potențialii chiriași care nu au un venit stabil, iar pe locul al treilea familiile care au copii mici.

Agenții imobiliari spun, totodată, în proporție de 68% că proprietarii sunt dispuși să negocieze chiria pe care o solicită. Atunci când vine vorba despre interesul pentru semnarea unui contract de închiriere, acesta tinde să rămână în mare parte la același nivel ca anul trecut.

Circa 65% dintre agenții imobiliari care au luat parte la sondajul Imobiliare.ro au fost de acord că până la sfârșitul toamnei vom putea observa noi scumpiri în materie de chirii. Din aceștia, 41% sunt de părere că majorările vor fi cu cel mult 10%.

În momentul de față, prețul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu 2 camere este de 550 euro/lună în București și Cluj-Napoca, 499 euro/lună în Brașov, 450 euro/lună în Constanța și de 400 euro/lună în Timișoara și Iași.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO

Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din Ciarda Roșie, au acum covor asfaltic, a anunțat Primăria Timișoara. Astfel, trei kilometri de străzi asfaltate se adaugă la rețeaua de drumuri din cartierul Ciarda Roșie. Străzile amintite au fost prioritare în programul de investiții al municipalității, iar ca parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Ciolacu Ciuca

Sondaj INSCOP: Ne îndreptăm spre o finală Marcel Ciolacu – George Simion la prezidenţiale. Elena Lasconi, pe podium, Nicolae Ciucă, doar locul V

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Libertatea”, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduc Marcel Ciolacu şi George Simion. Cei doi sunt urmaţi, în ordine, de Elena Lasconi, Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă. Actualul premier ar câştiga turul II în toate condiţiile, cu excepţia confruntării cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP: Ne îndreptăm spre o finală Marcel Ciolacu – George Simion la prezidenţiale. Elena Lasconi, pe podium, Nicolae Ciucă, doar locul V
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24

Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24, în perioada 16-17 noiembrie 2024, competiţie ce reuneşte jucatori de biliard profesionişti şi amatori, din ţară şi străinătate. Turneul bănățean, care „împlinește” cinci ani, se va desfăşura la House of Pool Timișoara – club situat pe B-dul Take Ionescu, nr....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Transelectrica modernizează stația de transformare de 110 kV de la Timișoara. Investiția e de 206 milioane de lei

Societatea Transelectrica a avut o primă întâlnire a echipei care se va ocupa de  contractul de proiectare și execuție pentru Retehnologizarea stației 110 kV Timișoara și trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Anina – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, etapa a II-a Stația 400 kV Timișoara. Constructorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Transelectrica modernizează stația de transformare de 110 kV de la Timișoara. Investiția e de 206 milioane de lei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din Ciarda Roșie, au acum covor asfaltic, a anunțat Primăria Timișoara. Astfel, trei kilometri de străzi asfaltate se adaugă la rețeaua de drumuri din cartierul Ciarda Roșie. Străzile amintite au fost prioritare în programul de investiții al municipalității, iar ca parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO
Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24, în perioada 16-17 noiembrie 2024, competiţie ce reuneşte jucatori de biliard profesionişti şi amatori, din ţară şi străinătate. Turneul bănățean, care „împlinește” cinci ani, se va desfăşura la House of Pool Timișoara – club situat pe B-dul Take Ionescu, nr....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24
Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport. Au fost astfel aplicate 16 sancțiuni pentru călătoria fără bilet, dar și pentru refuz de legitimare și perturbarea efectuării controlului. Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Siguranța Transportului Urban au organizat, în cursul zilei de miercuri, o amplă acțiune pe mijloacele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie a Poliţiei Locale şi a controlorilor STPT pe mijloacele de transport în comun
Societatea Transelectrica a avut o primă întâlnire a echipei care se va ocupa de  contractul de proiectare și execuție pentru Retehnologizarea stației 110 kV Timișoara și trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Anina – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, etapa a II-a Stația 400 kV Timișoara. Constructorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Transelectrica modernizează stația de transformare de 110 kV de la Timișoara. Investiția e de 206 milioane de lei
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Libertatea”, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduc Marcel Ciolacu şi George Simion. Cei doi sunt urmaţi, în ordine, de Elena Lasconi, Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă. Actualul premier ar câştiga turul II în toate condiţiile, cu excepţia confruntării cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP: Ne îndreptăm spre o finală Marcel Ciolacu – George Simion la prezidenţiale. Elena Lasconi, pe podium, Nicolae Ciucă, doar locul V
În  două dintre cele mai importante comune interurbane PSD şi USR au constituit majorităţi în consiliile locale Este vorba de Dumbrăviţa, unde USR are primar şi viceprimar, şi Moşniţa Nouă, unde USR are funcţia de viceprimar, edil-şef fiind Gerald Simonis, fratele preşedintelui PSD Timiş şi al CJ Timiş, Alfred Simonis. Alianţele au fost negociate la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surprize, surprize! Alianţe PSD – USR la Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă. Urmează Timişoara?
O săptămână cu adevărat specială la UPT! Timp de o săptămână, între 22 – 29 noiembrie 2024, Universitatea Politehnica Timișoara se transformă într-o adevărată punte culturală de legătură cu Țara Soarelui Răsare, grație UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi. Kakehashi înseamnă „punte de legătură” în limba japoneză și acesta este și conceptul sub semnificația căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT intensifică legăturile cu Japonia. Urmează un adevărat festival internațional, UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi
Top