Principala modificare adusă de noua lege a pensiilor este legată de introducerea principiului stabilității, prin intermediul căruia se acordă punctaj suplimentar la pensia primită de cei care au activitate și contributivitate continue în muncă. Mircea Cristian, directorul Casei de Pensii Timiș spune că prin intermediul legislației se încurajează munca.
Dar, în ciuda modificărilor, principalul punct care influențează valoarea pensiei este legat de principiul contributivității. Iar acesta nu se modifică.
”Principiul contributivității a rămas neschimbat față de vechea lege, e același ca și până acum. Avem același stagiu minim de cotizare de 15 ani, la fel ca în vechea lege. Orice persoană care dorește să beneficieze de pensie trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Este foarte important de subliniat acest aspect. S-a speculat adesea că persoanele care nu au niciun venit pot obține pensie, dar acest lucru nu este adevărat. Pensia se acordă doar persoanelor care au fost asigurate în sistemul public de pensii și care au contribuit la acest sistem”, a spus Cristian Mircea, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș.
Nu există pensie socială fără ca o persoană să fi lucrat o singură zi. Unele persoane cred că odată ajunse la 65 de ani vor primi automat, de la stat acea pensie minimă socială, de 1281 de lei, fără să fi contribuit niciun leu la fondul de pensii, iar aceasta nu este adevărat, subliniază Mircea Cristian.
Marea noutate a actualei legi este legat de principiul stabilității. Persoanele care cotizează la pensii primesc punctaj suplimentar pentru fiecare limită de cotizare trecută.
”Prin acest principiu se dorește continuitatea în activitate. Astfel, se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an între 25 și 30 de ani de cotizare, 0,75 puncte pentru fiecare an între 30 și 35 de ani, și 1 punct pentru fiecare an care depășește 36 de ani de cotizare. Acest principiu încearcă să egalizeze stagiile de cotizare, eliminând astfel necesitatea aplicării unui indice de corecție care, în trecut, a generat multe disensiuni”, afirma Mircea Cristian.
Tot ca o noutate, pensia anticipată parțială dispare, dar apare pensia anticipată ca și limită de vârstă. De această prevedere pot beneficia cei care au un stadiu de 35 de ani, plus un stagiu de cinci ani peste, care se vor putea pensiona fără a avea parte de penalizare la suma primită. Tot ca și noutate se va lua în seamă ca și vechime facultatea și armata efectuate. Deci, exact acea porțiune de cinci ani.
Cei care s-au pensionat vor putea munci în continuare, dar perioada de contrbutivitate de la momentul pensionării nu va mai aduce puncte suplimentare, acestea se acordă până la pensionare. Aici apare și cea mai mare nelămurire a celor care vin la Casă să ceară lămuriri legate de majorare.
”Cele mai multe probleme apar legate de lucratul după ieșit la pensie. Nu mai sunt aplicate puncte de stabilitate după pensionare. Acestea au fostintroduse suplimentar față de stagiul de cotizare contributiv, dar după pensionare nu se mai acordă alte puncte”, spune directorul Casei de Pensii.
Cât despre indexarea pensiilor pentru cei care au avut decizii de recalculare care le-au adus o pensie mai mică decât cea actuală, aceasta se va aplica în continuare, spune Mircea Cristian, dar se va aplica la suma recalculată. Trebuie menționat că suma efectiv plătită nu va fi cea mai mică, ci cea mai favorabilă pensionarului. Iar anual se va aplica acea indexare.
Ca și date, în urma majorării pensiilor, cea mai mare aplicată în Timiș a fost de aproximativ 6000 de lei, un plus de 32% față de cea primită înainte de majorare.
Comentarii prin facebook