De ce râdea medicul şpăgar de la „Municipal” în momentul în care era săltat de procurori. Din nou, despre justiţie şi… PSD

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Săptămâna trecută un adevărat taifun a lovit Spitalul Municipal Timişoara, după ce procurorii au săltat şase medici de la Secţia de Oncologie (aproape toţi) şi o asistentă, pe motiv de şpăgi cu ghiotura. În imaginile filmate unul cu medicii şpăgari, Laurenţiu Drăghici, râdea aproape cu gura până la urechi în momentul în care era dus la audieri. Şi asta în condiţiile în care probele împotriva medicilor par destul de elocvente, aşadar în mod normal nu ar fi nimic de râs în situaţia în care era. (Despre acest Drăghici, mi-au spus apropiaţi că au avut experienţe personale fosrte dureroase cu el.)

S-a scris mult despre acest caz şi nu insist vizavi de totala lipsă de compasiune faţă de cei mai nefericiţi bolnavi, cei cu cancer, a unor indivizi care au prestat jurămîntul lui Hippocrate. Nu comentez nici despre salariile foarte mari ale medicilor, în raport cu restul românilor, salarii care ar trebui să pună o anumită stavilă acestui nărav – să recunoaştem – tradiţional.

Nu ştiu înspre ce se îndreaptă ancheta în cauză. Momentan, medicii nu au fost arestaţi, fiindcă n-ar fi condiţionat actul medical, adică bolnavii ar fi insistat ei să dea şpăgile. Aici însă e o problemă. Am aflat că, într-adevăr, ei nu au solicitat niciodată bani. Cel puţin nu verbal. Dar există o comunicare nonverbală, care le dădea de înţeles pacienţilor ce au de făcut. Dacă nu eşti băgat în seamă, dacă nu ţi se face nicio investigaţie, niciun tratament, nici nimic e clar că ceva nu-i OK. Ţi se transmite ceva. În atare condiţii se poate spune că actul medical nu a fost condiţionat, aşa cum a stabilit judecătorul care le-a dat drumul? Plus, foarte important, şpaga se dădea înainte sau după intervenţia medicală. Fiindcă dacă se dădea după poţi să înţelegi că pacientul a fost mulţumit şi oferă un cadou. Dar dacă se dădea înainte…

În plus, ancheta mi se pare că a avut unele aspecte de can-can, parcă pentru a o duce cumva în derizoriu. Şi mă refer la faptul că s-a dezvăluit că medicii primeau şi sticle cu  bulion şi  borcane cu miere. Pe bune? Aşa cum dintr-un celebru proces al lui Traian Remeş, nu s-a vorbit de plicurile de bani, ci numai de caltaboşii primiţi. În mentalul colectiv a rămas ideea că fostul ministru ar fi făcut puşcărie pentru nişte caltaboşi, o tobă şi vreo două perechi de cârnaţi. Şi acum s-ar putea înţelege că „sărmanii” medici au fost săltaţi pentru două sticle de bulion şi.un borcan cu murături.

Dar vin acum la întrebarea din titlu. Poate râdea şi datorită celor de mai sus, dar şi fiindcă mai ştia un lucru. În secţia respectivă există un precedent, al medicului Octavian Mazilu, cel care a fost şef al Clinicii, dar chiar şi manager al Spitalului Municipal, fiind susţinut în acest sens de PSD. El a fost şi consilier municipal al PSD, fiind unul din liderii organizaţiei Timişoara a partidului. În urmă cu mai bine de doi ani, Mazilu a fost prins cu nu mai puţin de 26 de şpăgi luate de la bolnavii de cancer în decursul a doar două luni. Spre deosebire de cei şase medici, Mazilu a fost prins în flagrant, încercând să scape de un plic cu bani în toaletă. Ce-i drept, el a făcut şi 30 de zile de arest.

După aceea – ce să vezi! – a fost promovat. Pe bune, nu-i glumă, a ajuns director medical la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin. De noaptea minţii! Un şpăgar prins cu şperţul în mână este promovat director de spital! Doar PSD-ului le iese din astea! Recent, el a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare şi interdicţia de-a profesa ca medic în Timişoara timp de un an. Dar paote fi medic şi chiar director într-un spital din alt oraş. E de râs, e de plâns? Oricum şpăgarul din titlu tocmai cu acest precedent avea motiv de râs.

Am auzit de multe ori întrebarea “Tu nu ai nevoie de medici?” . O întrebare pusă şi procurorilor şi judecătorilor, care sunt mai maleabili cu şpaga din spitale. Da, la un moment dat toţi avem nevoie de medici. Depinde însă de care. Fiindcă foarte mulţi sunt dedicaţi şi pun pasiune în meserie, în timp ce alţii, precum şpăgarul cu rânjetul pe faţă, nu fac diferenţa între un spital şi o măcelărie. Şi da, la fel ca şi în alte domenii, trebuie să spun că nu toţi medicii sunt la fel.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

C.M. a spus: (septembrie 5th, 2024 at 08:57 )

Aproape fără excepție, medicii timișoreni sunt masoni și intră astfel în relații cu oameni de putere din alte bresle.
Orice medic intră, chiar fără să vrea, în (contact cu) rețelele informale de putere politico-securistă. Cine n-are nevoie de medic? Pentru că nu poți pune sub ascultare telefonul cancerului de pancreas, ca să-l șantajezi și să plece din țară. Nici nu-ți poți amenința tibia sau peroneul fracturate cu dezvăluiri în presă, nici să le trimiți pe cap controale de la „instituțiile abilitate ale statului”. Organele se ocupă cu munca cu omu’ și de munca cu banu’, în timp ce medicul se ocupă de munca cu organele organelor.
Condamnările cu suspendare, altele rizibile, ca în cazul Mazilu (condamnare care se poate interpreta astfel: la Timișoara nu e voie să iei șpagă, dar la Severin, da!) dau curaj infractorilor. Este un semnal implicit dat de sistemul de justiție (și de SISTEM, în general): „În cenușiul vieților voastre, este mult mai mult negru decât alb. Avem noi grijă de asta. Normalitatea e un ideal, să nu uitați. Supuneți-vă nouă.”

Daniel a spus: (septembrie 5th, 2024 at 09:47 )

O dată cu creșterile de salarii, lucrurile se fac mai cu perdea iar veniturile adiționale se solicită prin diverse tertipuri cum sunt cele prezentate în articol. Este suficient să întrebi pe cineva care a fost bine tratat ca să înțelegi cum trebuie uns mecanismul. Ei știu asta încă din facultate când picau un examen la care chiar au învățat, după care aflau de la cei care l-au trecut cum stă treaba. În acest context este și normal că oamenilor le este frică ca medicul să nu devină delăsător mai ales când vine vorba de situații limită care pot face o mare diferență când vine vorba de rezultat.
Nu e de mirare că respectivul suspect râdea pentru că știe că nu va păți mare lucru, în cel mai rău caz riscând o condamnare cu suspendare care probabil că nu îl afectează iar dacă face un calcul financiar s-a meritat pentru că în România fărădelegile rentează. Apoi nu este exclus să primească un post la un spital aflat în subordinea CJ că nu degeaba avem un baron local aspirant de la PSD, partid care mai are în ograda sa exponenți ai acestei profesii, unul, a cărui nume rimează cu cel al unei țări aflate în război, fiind de notorietate.
Nu în ultimul rând astfel de lucruri se întâmplă când avem de-a face cu indivizi care nu dispun de un grad ridicat de moralitate și care nu acționează bazat pe principii etice. Astfel se constată că o creștere a remunerației nu schimbă năravurile după cum s-a văzut și cazul vameșilor care au de gestionat sume imense în timpul serviciului iar veniturile sunt o nimica toată în comparație. Sigur că această creștere a avut beneficiul că a păstrat persoane oneste în sistem care altfel ar fi optat pentru mediul privat, dar se vede că nu i-a schimbat fundamental pe cei cu astfel de metehne.

Zdreanță a spus: (septembrie 5th, 2024 at 12:07 )

De la pandemie avem o societate polarizată total.O societate a specialilor cu venituri europene care include medici,magistrați,polițiști,profesori,funcționari publici ( în general persoane angrenate în structurile statului)și o societate încremenită de impostura celor din prima categorie și anume plebea rămasă în țară și care trebuie să se raporteze din punct de vedere economic la țări de mâna a treia.Dacă primii sunt prin activitatea lor făuritorii statului democratic,bucurându-se de toate drepturile europene (venituri și implicit accesul la bunuri)și protecție sporită în cazul abaterilor de la lege, cei din clasa muncitoare au o singură datorie să se supună noii orânduiri ce se vrea europeană.Românii au ajuns să fugă ca dracu de tămâie de autoritățile statului datorită prestației lor și a modului cum sunt percepute de populație.Apare o întrebare care bântuie mintea oricărui om normal și anume cum dracu stau liderii europeni cu ochii închiși la abaterile dese de la lege a celor care administrează pe domenii statul român?Să fie oare o cârdășie tacită?

Attithehunn a spus: (septembrie 6th, 2024 at 00:26 )

Am un exemplu clar in zona unde locuiesc!
Membra marcanta PSD la pensie acum.
Fiica Judecatoare la Curtea de Apel TM.
Multe asemenea coincidente.
Au avut grija sa se protejeze!

2 Trackbacks pentru acest articol

De ce râdea medicul şpăgar de la „Municipal” în momentul în care era săltat de procurori. Din nou, despre justiţie şi... PSD - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

Revista presei – 06.09.2024 – Info Timișoara Says:

[…] […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss Timişoara este gata de un nou campionat. După perioada pregătitoare cu patru victorii și două eșecuri, trupa lui Dragan Petricevic a debutat oficial în Cupa României, unde a obținut o calificare în turul 3 al competiției, după 82-71 cu Steaua....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Acum, ghidul de finanțare este în consultare publică. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din nou, în acest weekend. De vineri și până duminică, în localitatea aflată la mică distanță de graniță vor fi concerte, evenimente, vor fi prezentate standuri cu produse având ca temă dovleacul. Desigur, punctul culminant va fi concursul pentru stabilirea celui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii
Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat contractul de extindere a iluminatului public în acea zonă, unul în valoare de 215.000 de lei. Primăria Timișoara a semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a obiectivului de investiții „Extindere iluminat public pe str. Radu Tudoran (parțial) și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj
Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de cai putere, motoare care pot fi turate și mașini care pot face și drifturi, vor încânta asistența în cadrul primei ediții a Drive Auto Tuning Show. Vorbim despre o expoziție de mașini tunate la Timișoara, un eveniment care dorește să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea
Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe malul Begăi, vizavi de Universitatea Politehnica, în urma procesului de demolare a restului clădirilor care existau acolo, se va deschide pentru public, odată cu organizarea aici a premiilor Beta 2024. Evenimentul transformă clădirea de pe mal în spațiu socio-cultural pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024
Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss Timişoara este gata de un nou campionat. După perioada pregătitoare cu patru victorii și două eșecuri, trupa lui Dragan Petricevic a debutat oficial în Cupa României, unde a obținut o calificare în turul 3 al competiției, după 82-71 cu Steaua....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni
Ziua de 18 septembrie aduce, la Cinema Timiș, o dezbatere extrem de interesantă, despre una dintre cele mai importante zone imobiliare din Timișoara. Primăria, deși nu a anunțat încă evenimentul public, va organiza întâlnirea având ca temă Zona ”Antenelor: din fost spațiu industrial, în cartier modern”. Vorbim de zona care include Iulius Town, acolo au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zona din jurul Iulius Town, în dezbatere publică la cinema. Se va discuta despre modul de dezvoltare a acesteia
Primăria Deta a lansat pe SEAP licitația pentru găsirea unui furnizor în cadrul proiectului „Sisteme inteligente de management urban în orașul Deta, județul Timiș”. Iar pentru aceasta are la dispoziție peste 834.000 de lei, fonduri europene. Se caută un furnizor de pubele inteligente cu GPS, bănci cu WiFi și încărcare wireless, dar și pentru diferite...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Deta montează în oraș pubele inteligente cu GPS, bănci inteligente cu WiFi și face platformă de monitorizare a consumului de curent
Top