Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin includerea a diferite sporuri sau prime care inițial nu erau incluse în baza de calcul, se referă la adeverințele care să dovedească acest lucru. Soluția, arhiva angajatorului, una care poate mai e la sediul acesteia, poate a ”plecat” spre o societate de arhivare, ceea ce face greu de găsit, chiar și scump de obținut, pentru adeverința respectivă. Filiala județeană a Arhivelor Naționale poate fi de ajutor solicitanților.
Ați lucrat la o societate comercială care între timp nu mai funcționează, aceasta înseamnă eforturi suplimentare pentru pensionarii care doresc să își sporească venitul, prin includerea în baza de calcul a pensiei a unor sume inițial neincluse. De cele mai multe ori, arhiva a fost predată unei firme care se ocupă cu acest serviciu, asta dacă arhiva nu a fost distrusă între timp. Cei de la Arhivele Naționale pot fi sprijinul de care oamenii au nevoie. Raul Rus, șeful filialei locale a Arhivelor Naționale, spune că lunar peste o mie de solicitări de ajutor legat de aceste adeverințe, sunt lansate lunar de pensionari. Aproape integral, acestea sunt rezolvate, instituția, are, legal, informația despre unde a ajuns o asemenea arhivă de întreprindere.
”Avem peste o mie de solicitări. Le rezolvăm pe toate. Peste 90% primesc în timp util răspunsul căutat, dar se rezolvă toate până la urmă”, spune Raul Rus.
Totuși, el atrage atenția că solicitările oamenilor nu se pot rezolva instant, volumul de muncă necesar pentru rezolvarea acestor cereri e enorm.
”Vă dați seama că trebuie analizate toate ștatele de plată, acele ”cearșafuri” care existau înainte. Gândiți-vă că fiecare an are 12 luni, pentru fiecare lună trebuie luat la citit acel ștat de plată pentru a se vedea dacă sporul respectiv a fost calculat. Înmulțiți cu fiecare lună, pentru fiecare an și fiecare an pentru care se solicită adeverința. Volumul de muncă e enorm”, a mai spus Raul Rus.
El atrage atenția și asupra unor … amănunte care pot face efortul și mai mare. De exemplu, o firmă și-a schimbat numele, solicitarea se face pe vechiul nume, dar arhiva e pe numele nou, deci arhivarul nu va găsi în statistică acea firmă. O situație și mai interesantă este atunci când o doamnă cere adeverința pe numele actual, după căsătorie, dar angajarea era pe numele de fată. Sunt doar câteva exemple care pot influența rezolvarea problemei.
Important, la Arhivele Naționale nu există stocate documentele care pot dovedi sporurile solicitate, acestea sunt, fie la sediul firmei, fie la societățile de arhivare cu care acele firme au semnat contracte de management al arhivei.
Totuși, la Arhivele Naționale se pot obține informații despre locul unde se află arhiva. De cele mai multe ori… legal, informațiile despre arhive, locul unde sunt acestea, trebuie anunțate la Arhivele Naționale.
”Pensionarii pot să se adreseze instituției noastre pentru informații cu privire la locul de păstrare a ștatelor de plată, pentru instituțiile care s-au desființat, care s-au lichidat. Pe internet, pe Google pot căuta ”evidența arhivelor la operatorii economici autorizați de prestări servicii arhivistice”. Automat o să vă apară această listă cu un câmp de căutare. Introduceți denumirea societății respective și apare unde se află arhiva respectivă. Totodată, tot pe site-ul Arhivelor Naționale este Registrul național al furnizorilor de servicii arhivistice, adică operatorii economic cu resurse arhivistice, cei care sunt autorizați de instituția Arhivelor Naționale”, a mai declarat șeful Arhivelor Naționale din Timiș.
Comentarii prin facebook