„Splendoarea Clipei” este o amplă expoziție de fotografie, care conţine peste 260 de lucrări realizate de elevi ai Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, sub coordonarea prof. dr. Linda-Saskia Menczel.
Experimentele elevilor cu arta fotografică au început în anul 2021 în cadrul programului ArtHubLTO inițiat de catedra de arte, și care a rezultat într-un album de artă editat la editura Eurostampa în 2023. Acum, tinerii artiști vin în fața publicului timișorean cu o selecție de lucrări de fotografie, toate realizate cu ajutorul telefonului mobil. Aceasta dovedește că telefonul poate fi utilizat creativ și pedagogic, determinând oprirea din vâltoarea informațională, prin decuparea unui moment, unui fragment din realitate, de obicei banal, şi ridicându-l la nivel de artă, observând astfel frumusețea, valoarea estetică şi comunicatorie a lucrurilor simple.
Acest proiect pilot a asigurat unui număr de 56 de tineri creatori intrarea în Biblioteca Naţională a României, ca autori publicați. Albumul de artă a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Ioan Selejan, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, şi se bucură de prefaţa semnată de Pr. Constantin Necula, în care Părintele-profesor spune următoarele: „Sentimentul meu, privindu-le opera, este acela că ne aflăm în zorii Învierii și niște Îngeri, acești Îngeri, au căutat să surprindă în lucirea dintâi a veșniciei Luminii celei necreate straiele lumii ce-și așteaptă restaurarea. Nu priviți numai spre chipuri, ci și spre ochii care văd chipurile, nu doar spre obiecte ori peisaje, ci spre ochii care au privit pentru noi obiectele și peisajele […..]
Nici o scădere de exigență. Un imn acatist de splendoare. Nu că s-au așezat pe ei în luciditatea imaginii, ci ne-au redăruit posibilitatea de a ne re-vedea statura de oameni ai lui Dumnezeu. Se pare că tot ce începe prin joc copilăresc– ca în Betleemul de odinioară – biruiește moartea. Într-o Țară căreia i se cântă de ani buni prohodul educațional, să reușești să redai luminii Lumina e o biruință. Volumul-album de izbucniri de inteligență și har – ne prezintă miracolul clipei și ne întreabă, fără pic de ostentație: Cine, Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Ochii-Îngeri ne-au aflat răspunsul. Să-l primim, precum și este…”
Creativitatea tinerilor contemporani se exprimă adesea mai ușor prin unelte digitale decât prin desen și pictură, în primul rând pentru că artele clasice nu au randamentul și paleta de posibilități creative ale noilor unelte și metode digitale. Lecțiile despre punct, pată şi linie redate doar prin culoare sau desen în creion, nu mai prezintă de mult teme de interes pentru ei. Şi de altfel, nici pentru artiști profesioniști. Educația trebuie să țină cont atât de noile tehnologii cât și de capacitatea formatoare a proiectelor interdisciplinare cu aplicabilitate practică.
Sponsorii acestui eveniment expozițional sunt: Iulius Town, Produs în Banat, City Doctors și Fundația Filantropia.
Comentarii prin facebook