De câteva zile, Sport Club Municipal Timișoara, entitatea deținută de Primăria Timișoara, are conducere nouă. E un restart, clubul va avea atribuții sporite, își propune să atragă publicul alături de echipele SCM, dar va promova și sportul de masă, urmând să atragă și tinerii spre sport, spune primarul Dominic Fritz. Un antreprenor timișorean, sportiv de performanță și președinte de club sportiv va conduce clubul din funcția de director, dobândit în urma unui concurs.
Cătălin Costinaș a obținut noua funcție în urma unui concurs, urmând să aibă la dispoziție un mandat de patru ani. Alături de el se vor afla și două nume cunoscute din sportul românesc. Alexandru Dedu, una dintre gloriile handbalului românesc, va conduce secția de la acest sport din cadrul SCM, în timp ce Horia Păun, baschetbalistul clujean, va prelua managementul secției de baschet.
Planurile pentru SCM sunt mari, primarul Dominic Fritz spune că clubul va trebui să devină unul cu performanțe la nivel național și internațional. De asemenea, va trebui să atragă publicul în tribune, dar și tinerii spre practicarea sportului,
”Azi este o zi în care repornim motoarele pentru sportul timișorean, în care începem transformarea SCM în ceea ce ar trebui să fie, să fie forța principală din sportul timișorean. Ambițiile cresc, susținerea crește, atribuțiile o să crească. Pentru prima dată venim cu o echipă de management de cel mai înalt nivel. Are o misiune nu ușoară, să avem club sportiv cu performanțe la nivel național și internațional, de a aduce oamenii în tribune, dar și de a susține copiii să facă sport. E un proiect pentru tot orașul”, a declarat Fritz.
Edilul-șef sublinază că postul de director al clubului nu a fost acordat, ci câștigat pe bază de concurs. Acum, premisele spre performanță sunt deschise, mai ales că au fost aprobate și o serie de schimbări legislative.
”Avem un director plin după un concurs, nu am reușit din prima, am avut două concursuri, iar la primul nu s-a prezentat nimeni. Am început investiții serioase, avem stadionul, baza sportivă Mircea cel Bătrân. Avem și schimbări legislative care ne scapă de probleme structurale avute la club. Salariile erau plafonate la nivelul viceprimarului, deci nu puteam plăti salarii competitive. Legea s-a schimbat, acum e de două ori salariul președintelui consiliului județean”, mai precizează Fritz.
O altă noutate este legată de transferul finanțărilor nerambursabile din domeniul sportului de la Centrul de Proiecte, la SCM. Tot pe viitor se așteaptă și preluarea cluburilor de tip CSM în administrarea primăriilor.
Susținerea unor asemenea ambiții necesită și cheltuieli acoperite.
”Voi propune consiliului local să creștem bugetul clubului cu 30%, ca să fundamentăm ambițiile cu susținerea necesară. Avem un director care are experiență în gestionarea banilor, dar care iubește sportul. Nu a venit aici pentru salariu. Mandatul e limitat la patru ani, o să ne dea ocazia să reevaluăm activitatea lui”, transmite primarul.
Cătalin Costinaș e conștient că nu va avea o misiune ușoară. El își propune să aducă din nou comunitatea timișoreană alături de sport.
”Rolul meu va fi unul administrativ, și pe partea de sport și pe cea organizatorică. Partea sportivă, odată cu fuziunea cu CSM va crește. Rolul meu va fi să aduc comunitatea din nou alături de sport, dar să dau și o direcție pentru sportul pentru toți„.
Alexandru Dedu, șef la handbal
Cu o activitate sportivă ireproșabilă, realizată la cel mai înalt nivel, Alexandru Dedu și-a început activitatea de performanță adevărată la Timișoara, devenind în 1991 campion cu echipa de handbal a Politehnicii. A urmat o altă perioadă de succes, prima dată la conducerea Federației Române de Handbal, ulterior la conducerea clubului Corona Brașov. Acum își va pune experiența managerială la dispoziția clubului timișorean. Deocamdată la handbal, ulterior la nivel de club, odată cu extinderea activității.
”După 34 de ani m-am întors la Timișoara, orașul care m-a făcut adult, unde am gustat prima dată gustul victoriei supreme. Știu foarte exact ce trebuie la SCM. Tot know-how-ul și aportul pe care îl aduc nu au valoare dacă comunitatea nu este alături de noi. Trebuie să fie un stindard al comunității, să conducă și să difuzeze valori”, a spus Dedu, prezent miercuri la Timișoara.
Fritz a spus și cum a ajuns să îl coopteze pe Dedu în echipa de la SCM.
”Ideea a venit din mai multe părți, în primul rând reputația lui, plus că în ultima perioadă nemulțumirea legată de SCM a crescut permanent. E un semnal extrem de clar spre mediul privat, sper să îl câștigăm ca și partener. Am început să sondăm cine în România ar fi potrivit pentru această echipă de restart. A fost recomandat și de fostul viceprimar, Cosmin Tabără”, a spus Fritz.
Acuzat că nu a avut un mandat… de succes la Brașov, Dedu spune, simplu, că rezultatele arată dacă a fost bine sau nu.
”Industria în care lucrez rezultatele se cuantifică în rezultate sportive. Este fără echivalență în istoria recentă a României, nu există echivalență (n.r. rezultatele excelente de la Corona. Din punct de vedere al managementului sportiv lucrurile sunt indubitabile. Salariul l-am avut pe baza unui contract. Munca prestată zi de zi a fost supercontestată, și la Federație și la Corona, vedeți că stau acum în fața dumneavoastră, după două cariere și fără nicio problemă juridică”, a răspuns Dedu.
În acest moment, partea administrativă de la SCM are în organigramă opt posturi, din care șase sunt ocupate.
Comentarii prin facebook