Creșterea veniturilor populației a facilitat enorm posibilitatea de a achiziționa o locuință, aceasta chiar dacă prețurile au crescut destul de mult, arată datele celor de la Imobiliare.ro. Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro a fost primul portal autohoton care a oferit servicii de digitalizare a pieței imobiliare din România. La aniversarea a 25 de ani de existență online, portalul analizează evoluția pieței de specialitate în această perioadă.
De la internet prin dial-up, sub 350 de anunțuri și proprietăți din șapte orașe, oferta digitală din portal se apropie de 200.000 de anunțuri din întreaga țară, automatizare și implementarea inteligenței artificiale. În plus, Imobiliare.ro vine acum și cu soluții de finanțare pentru cei care își doresc să devină proprietari, prin intermediul rețelei naționale de brokeri de credite Imobiliare.ro Finance.
“Două decenii și jumătate au transformat profund piața imobiliară din România. Deși prețurile au crescut semnificativ față de anii 2000, accesibilitatea locuințelor a crescut datorită creșterii veniturilor populației, dar și a creditării mai flexibile și la costuri mai mici. În același timp, cererea și oferta s-a schimbat radical, astăzi două treimi dintre cumpărători preferă apartamentele noi. În paralel, procesul de căutare a devenit complet digitalizat, ziarele de mică publicitate de altă dată devenind amintire”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Aniversarea de 25 de ani a oferit portalului ocazia realizării unei paralele între condițiile de pe piața rezidențială din 2000 și cele actuale.
În ceea ce privește Timișoara, un apartament cu 2 camere putea fi cumpărat, în medie, la începutul anului 2000 cu circa 21.600 de mărci germane, echivalentul a aproape 11.080 de euro. Pentru a face o achiziție similară în prezent, un timișorean trebuie să se aștepte să achite circa 91.000 de euro, conform analizei Imobiliare.ro. Orașul este în momentul de față cel mai accesibil centru urban major pentru cei care vor să devină proprietari. La începutul anului 2000 această poziție era ocupată de Brașov.
Cele mai ieftine apartamente cu 2 camere puteau fi închiriate, tot în prima parte a anului 2000, cu 90 dolari/lună în Timișoara, echivalentul a 87 euro/lună. Pentru cele mai scumpe, chiriașii achitau lunar 180 de dolari, deci circa 174 de euro. La ora actuală, chiria medie lunară ajunge la 400 de euro. Putem spune, astfel, că pe piața locală se poate observa o creștere cu 208% a pretențiilor proprietarilor.
Apartamentele s-au scumpit, veniturile au crescut și mai rapid
În ciuda prețurilor în creștere, locuințele au devenit mai accesibile în ultimii 25 de ani. În ianuarie 2000, angajații din România obțineau un salariu mediu net de 1.725.994 de lei (172 lei, după denominare). Conform celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică, în luna noiembrie a anului trecut acesta a ajuns la valoarea de 5.388 de lei.
Dacă luăm în calcul un salariul mediu net de 91 de euro și un preț mediu solicitat la nivel național pentru apartamentele cu 2 camere scoase la vânzare de 260 euro/mp, putem spune că acum 25 de ani aveai nevoie de aproximativ 12 ani pentru a cumpăra o astfel de proprietate. În prezent, un român are nevoie de 7 ani pentru a face o achiziție, în contextul în care ar economisi integral câștigurile obținute.
Comentarii prin facebook