Porumbeii sunt victime colaterale în povestea unei hotărâri de Consiliu Local din Timișoara ce reglementează regimul contravențiilor din oraș, spune prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu. Aceasta a fost atacată în contencios administrativ din cauza unor prevederi ilegale, spune acesta, iar această atacare a suspendat integral hotărârea.
Atacarea în contencios administrativ a hotărârii respective a avut la bază existența unor prevederi ilegale.
”Fac aici rezumatul acțiunii, pentru cine e interesat. În aprilie 2024, Consiliul Local Timișoara dă o hotărâre privind constatarea și sancționarea contravențiilor de pe raza municipiului. Oamenii aveau o viziune, s-au organizat, e dreptul lor. Domeniile reglementate erau vaste, de la construcții și spații verzi la deținerea animalelor. Prea vaste. Am atacat hotărârea întrucât Consiliul Local a decis în domenii ce nu erau în competența sa. Adică faptele la care făcea referire erau deja reglementate la nivel național, de legi. Și nu poți să vii cu interpretări proprii sau să adaugi contravenții după capul tău. Un exemplu: nu ai plăcuța cu numărul apartamentului pe ușă? Pac! – contravenție. Altul: au stabilit atribuții pentru ofițerii și subofițerii și nu au competența (au greșit și numele ministerului în hotărâre, e Ministerul Afacerilor Interne; prescurtarea e aceeași, ce-i drept ). Și multe altele, nu vă încarc”, transmite Ritivoiu.
De ce sunt porumbeii victime colaterale? Ne spune tot prefectul.
”Și acum ajungem la porumbei. Ei sunt victimele colaterale ale poveștii. Adică problema Prefecturii nu este cu amendarea hrănirii porumbeilor, dar hotărârea care conține această contravenție are alte prevederi ilegale. Și atunci, toată hotărârea e suspendată la pachet, până se pronunță instanța (avem termen în februarie). N-am să mă pronunț dacă e bine sau rău să te iei de porumbeii din centrul Timișoarei, pentru că, în calitate de prefect, mă preocupă legalitatea chestiunii. Fiecare dintre noi are propria sa opinie”, mai subliniază reprezentantul guvernului în Timiș.
El se întreabă de ce problema ciorilor nu e abordată cu aceiași promptitudine cu cea a porumbeilor.
”Mult mai critică îmi pare situația ciorilor din Parcul Catedralei, de exemplu. Știu doar că, atunci când eram copil, mă duceam cu bunicul meu în centru să dau pâine la porumbei. Și că am repetat apoi ritualul cu băiatul meu. E unul din lucrurile care țin de identitatea acestui oraș – cei care s-au născut aici, înțeleg. Și mai știu că pe zâmbetul și fericirea de moment ale unui copil nu se poate pune preț. Nici lege, nici dezbatere, nici nimic”, încheie Ritivoiu.
Opt amenzi acordate pentru hrănirea porumbeilor
Polițiștii locali au aplicat până anul trecut un număr de opt sancțiuni în baza articolului 21, litera o, din HCL 371/2007 completată de HCL 189/2021, precum și în baza articolului 7, litera o din HCL 117/2024. Anterior aplicării sancțiunilor menționate, la intrarea în vigoare a acestor prevederi, au fost aplicate, 49 de somații și avertizări verbale, pentru conștientizarea și informarea cetățenilor cu privire la faptul că nu este permisă hrănirea păsărilor și, implicit, a porumbeilor pe domeniul public.
Verificările polițiștilor locali și măsurile luate de aceștia au fost efectuate în baza celor peste 70 de sesizări de la cetățeni, existând cazuri în care s-a reclamat și s-a constatat săvârșirea acestei contravenții în mod repetat.
Zonele în care au fost întâlnite cele mai multe situații de acest gen au fost Str. Martir Ioan Stanciu, Str. Constantin Brăiloiu, Piața Piața Victoriei, Calea Șagului, Piața Traian, Calea Alexandru Ioan Cuza, Str. Gheorghe Lazăr, Calea Torontalului etc.
Prevederile HCL 117/2024 au fost atacate anul trecut în instanța de contencios administrativ de către prefectul Județului Timiș, aceasta fiind suspendată de drept până la soluționare. Sancțiunile stabilite în actul mai sus menționat sunt între 200 și 300 lei.
Comentarii prin facebook