Ultimele evoluții din societatea românească au dus la volatilitatea cursului leu/euro și fluctuații înregistrate de ROBOR. Acestea pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare.
“Traversăm o perioadă în care piețele taxează puternic o percepție ridicată a riscului economiei noastre. Cu un guvern interimar și tensiuni politice care divizează societatea, din păcate, cei care plătesc prețul în aceste zile sunt chiar cumpărătorii de locuințe. Ei se văd nevoiți fie să aducă bani în plus pentru mult dorita locuință, fie să-și asume un risc așteptând sau să intre în negocieri complexe cu vânzătorii pentru a limita impactul diferențelor de curs valutar. Este cu atât mai dificil cu cât prețurile locuințelor au crescut, de la an la an, cu 15%”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Cursul valutar oficial continuă să se mențină peste pragul de 5 lei/euro, fapt ce influențează deja tranzacțiile imobiliare. Primele efecte pot fi văzute deja în piață. Cei mai mulți dintre români se apropie, în momentul în care vor să acceseze un împrumut, de nivelul maxim al gradului de îndatorare permis – de 40%, respectiv de 45% din venituri în cazul primei locuințe. În această situație, banca nu poate să acopere diferența de curs prin credit.
Astfel, aceste persoane sunt nevoite să vină cu mai mulți bani de acasă pentru a finaliza tranzacțiile, deci un efect al creșterii cursului leu/euro este majorarea avansului. În momentul de față, mulți dintre cei care își doresc să devină proprietari și apelează la credite ipotecare pentru a încheia tranzacții imobiliare achită un avans mediu de circa 18%.
Alte consecințe ale creșterii cursului valutar apar în cazul locuințelor noi scoase în piață cu prețuri aflate spre limita superioară a pragului sub care cumpărătorii beneficiază de TVA redus. O creștere a cursului se traduce în diferențe care pot fi, în unele cazuri substanțiale, în prețul final de vânzare. La achiziția locuințelor mai ieftine de 600.000 de lei, a căror suprafață utilă nu depășește 120 mp, se achită un TVA de 9%. În cazul în care acest nivel este depășit, TVA ajunge la 19%.
Prețurile locuințelor au înregistrat noi majorări de la începutul anului. Apartamentele sunt scoase la vânzare, la nivel național, cu un preț mediu de 1.842 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Acestea sunt cu 6% mai scumpe decât în ianuarie. În plus, cumpărătorii plătesc cu 15% mai mult acum pentru o locuință decât în urmă cu un an.
Un al treilea scenariu îi implică pe românii care au deja contracte semnate cu dezvoltatorii, cu termene agreate de plată. Ei pot ajunge în situația în care fie reușesc să acopere diferențele generate de evoluția cursului, fie pot pierde avansul achitat deja pentru locuințele pe care își doreau să le cumpere.
“Cei care au mai văzut astfel de situații de-a lungul timpului reacționează cu calm, caută soluții și consultă, în acest sens, experții. În perioade de incertitudine ridicată, la fel ca și pe burse, a reacționa din panică sau a încerca să speculezi cursul pieței este o abordare riscantă, în special în cazul deciziilor cu impact pe termen lung așa cum sunt cele legate de locuințe. Prudența câștigă, așadar, în aceste săptămâni de foc”, a mai declarat Dan Niculae.
Comentarii prin facebook