Mezeluri tradiționale bănățene, pogăcele slovăcești, pită în țest, zacuscă bulgărească afumată, supă evreiască de gâscă, fasole bătută sau papricaș croat, sos de vișine sau tort doboș cu cupolă din zahăr ars, toate aceste bunătăți au fost reunite în cadru ”Sufrageriei MultiCulti”, un proiect gastronomic parte a MulticulTim, Festivalul Minorităților Etnice din Timișoara, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Curatoriată de diplomatul culinar Romana Rista, cunoscută și ca Fata care gătește cu flori, acțiunea de vineri seara a oferit timișorenilor, în Piața Sfântu Gheorghe o experiență culinară deosebită, care a reunit cele mai bune preparate realizate de etniile din Banat.
Sufrageria MultiCulti este rodul Romanei Rista, diplomat culinar și autor al proiectului „Zestre culinară”, rezultat al unei cercetări de peste paisprezece ani, realizată la firul ierbii în comunități din Banat și din toată România, dar și de peste hotare. Meniul a fost curatoriat din rețete autentice și povești culese direct de la sursă, din sânul comunităților.
Meniul a fost pregătit în bucătăria mai multor „Sufragerii”, sub coordonarea maeștrilor în artă culinară Hajdo Ernest, Nicu Guștere, împreună cu Romana Rista și echipa de bucătari Panțiru Attila, Grosu Daniel și Petru Lugojan. Realizarea acestui demers culinar a fost posibilă prin mobilizarea exemplară a Comunității Evreiești din Timișoara și București, cu sprijinul Uniunii Croaților din România, cu sediul în Carașova, Caraș-Severin, alături de Savori Urbane.
La eveniment, Romana Rista a ales să aducă laolaltă zestrea etniilor bănățene: de la francezii alsacieni și bulgarii pavliceni, la comunitatea evreiască, la croații carașoveni sau cehii din Munții Banatului, la slovacii din Lunca Mureșului, șvabii dunăreni, maghiarii colinari și sârbii din pustă, fiecare cu povești și rețete transmise din generație în generație, dar vine și cu alte surprize culinare și muzicale.
Parteneriatul a fost prima masă organizată în centrul unui oraș din România, cu un meniu curatoriat din patrimoniul culinar al minorităților, cules direct de pe teren, din sânul comunităților.
”Ideea MultiCulti, în Piață Sfântu Gheorghe din Timișoara, este un proiect pilot de a aduce laolaltă rețete pe care le-am cules de la minoritățile din Banat și, în cadrul festivalului minorităților, să avem această masă cu ștaif bănățean, această bucătărie multiculturală”, spune Romana Rista.
Sufrageria MultiCulti este un act de cultură și diplomație culinară, un manifest pentru autenticitate și pentru bogăția tradițiilor care dau identitate Banatului. Este o adevărată Sărbătoare a Diversității Bănățene, pe care Romana Rista, diplomat culinar, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, o aduc în inima orașului: chiar în Piața Sfântu Gheorghe.






















































Comentarii prin facebook