În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00, astfel că duminică, 31 martie, va fi cea mai scurtă zi din an. Ora oficială de vară va rămâne în vigoare până în ultima duminică din octombrie.
Din momentul în care ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Ora de vară se aplică în România din 1979, decizia fiind luată pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial. Schimbarea orei are efecte negative asupra bioritmului organismului.
Cei care obișnuiesc să meargă la culcare la ore târzii se vor trezi foarte obosiți în această perioadă și, în plus, e posibil să apară astenia de primăvară. Acestea este caracterizată printr-o stare de slăbiciune generalizată, cauzată atât de schimbările de temperatură sau de lumină în exces, cât și de carențele de vitamine și minerale.
Conform specialiștilor, avem nevoie cam de o săptămână pentru a ne adapta la ora de vară. Din cauza acestei schimbări, pot apărea tulburări de somn și ne poate fi afectată concentrarea. Tocmai din cauza acestor problem, la nivelul Uniunii Europene s-a discuatt renunţatrea la schimabrea orei. Astfel până în martie 2020, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să comunice dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.
Comentarii prin facebook