Primăria Timişoara a pregătit bugetul pentru anul 2019, care este la o valoare similară celui din anul precedent. Ideile de investiții ale municipalităţii se referă la autostrăzi cicliste, minareturi, dar şi la podul Jiul, pasajul Solventul şi investiţii la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”.
Bugetul Timişoarei pe 2019 va fi în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, ia sumele prevăzute pentru a fi cheltuite vor lua în acest an destinaţii dintre cele mai interesante. Nivelul total al bugetului e unul asemănător celui de anul trecut. Problema este că guvernarea actuală a „oferit” primăriilor şi necesitatea de plată a asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav.
„Veniturile proprii sunt influențate negativ și de măsurile reglementate de OUG nr. 114/2018 potrivit căreia, începând cu anul 2019, categoriile de venituri din ramura construcții sunt scutite de la plata impozitului de venit. Pe de altă parte, această măsură are impact direct și asupra cheltuielilor ce urmează a fi decontate pentru lucrările publice prin creșterea tarifelor orare și implicit a valorii contractelor încheiate”, se arată în proiectul de buget.
Bugetul pe capitole
Pe capitole, cheltuielile din bugetului Timişoarei vor fi împărţite astfel: Autorități publice și acțiuni externe – 85 de milioane de lei, Alte servicii publice generale – un milion de lei, Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi – 24 de milioane de lei, Ordine publică și siguranță națională – 41 de milioane de lei, Învățământ – 96 de milioane de lei, Sănătatea – 79 de milioane de lei, Cultura, recreere și religie – 149 de milioane de lei, Asigurări și Asistență Socială – 111 milioane de lei, Locuințe, servicii și dezvoltare publică – 82 de milioane de lei, Protecția Mediului – 19 milioane de lei, Combustibili și energie – 107 milioane de lei și Transporturi – 203 milioane de lei.
În acest an primăria doreşte construcţia celui de al doilea corp al Liceului „Nikolaus Lenau”, dar şi dotarea cu containere-săli de clasă a Liceului Waldorf. De investiţii va beneficia şi fosta Clinică de Dermatologie, doar că aceasta nu va mai fi unitate medicală ci centru cultural multifuncţional. În domeniul medical continuă investiţiile la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, aici fiind prevăzută inclusiv realizarea unei piste de aterizare pentru helicoptere. La Spitalul Municipal sunt prevăzuţi bani pentru laboratorul de Radioterapie, iar Clinica ORL va fi reabilitată.
Bani pentru mijloace de transport în comun, investiții în parcuri
În ceea ce priveşte transportul local e prevăzută achiziţia a 20 de autobuze, dar şi a unei ambarcaţiuni. Se alocă bani şi pentru realizarea a ceea ce primăria numeşte a unor autostrăzi pentru biciclete pe direcţia est-vest, respectiv nord-sud, dar şi pentru un studiu de fezabilitate pentru un metrou timişorean. În buget au fost incluşi bani şi pentru podul Jiul şi pasajul Solventul.
Pentru ca timişorenii să aibă parte de spaţiu verde de calitate sunt prevăzute investiţii în Parcul Civic şi cel Central, iar în Parcul Botanic se va extinde iluminatul Public.
Sportul este la loc de cinste în buget. Sunt bani alocaţi pentru sala polivalentă, dar şi pentru viitorul complex sportiv din Calea Lipovei. Sunt bani propuşi şi pentru „veşnica” pistă de skateboard din Parcul Central, iar la grădina zoo se doreşte amenajarea unui habitat pentru feline mari (lei și tigrii).
În Piaţa Sfântul Gheorghe este prevăzută construcţia unor minareturi. O veste bună pentru unii, proastă pentru alţii, toate străzile cu piatră cubică vor fi modernizate.
Pentru a-şi spune părerea asupra bugetului, cetăţenii sunt aşteptaţi la o dezbatere publică la primărie, marți, 23, aprilie, de la ora 14.00, în sala de ședințe a Consiliului Local Timișoara. De asemenea, cei interesaţi se pot adresa şi în scris, Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 22.04.2019, ora 16.30.
Comentarii prin facebook