Timișul, un județ de miliarde de euro!

„Banatu-i fruncea!” a devenit, mai ales în ultimii trei ani, expresie care reflectă realitatea de zi cu zi.

Investițiile de aproximativ 1 miliard de lei își arată deja beneficiile.

Spre exemplu, noul terminal al Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara a crescut atractivitatea județului Timiș, dar și a regiunii de vest a țării după ce a fost dat anul trecut în folosință. Un proiect de peste 192 de milioane de lei (fără TVA), finanțat prin fonduri europene, a transformat acest aeroport la standarde Schengen. La aceasta se adaugă investiția de peste 210 milioane lei în echipamente, sisteme și utilaje necesare bunei funcționări a aeroportului.

Centura de Sud a Municipiului Timișoara, finalizată în septembrie, aduce un confort suplimentar atât locuitorilor municipiului, cât și celor care tranzitează zona. Scoaterea din oraș a traficului greu de tranzit dă o nouă perspectivă de dezvoltare economică zonei, mai mult confort atât locuitorilor, cât și celor care tranzitează zona.

Construcția celor aproape 26 de kilometri a costat peste 466 de milioane de lei (fără TVA), bani alocați tot din fonduri europene (Programul Transport). Acest proiect, care părea dat uitării, a fost finalizat în mandatul ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Proiecte pentru viitor, proiecte pentru Timiş!

Pentru Timiș sunt, în prezent, în derulare proiecte cu o valoare însumată de peste12 miliarde de lei.

Drumul de legătură A1-DN69, va avea 2 benzi pe sens și o lungime de 10 km. Anul viitor se va circula pe acest nou drum a cărui construcție costă peste 235 de milioane de lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport.

Calea ferată Caransebeș-Timișoara-Arad, care se află acum în faza de modernizare. Cei 162 km de linie de cale ferată modernă, care tranzitează în mare parte județul Timiș, vor fi un atu pentru mediul de afaceri din vestul României. Este un proiect cu o valoare totală de aproape 7 miliarde de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR, iar contractele au fost semnate tot în mandatul actualului ministru al Transporturilor.

Dacă adăugăm cele peste 5 miliarde de lei (fără TVA) alocate inclusiv din fonduri proprii, atât pentru modernizarea Gării de Nord din Timișoara, cât și pentru alte obiective de pe calea ferată, avem tabloul complet al investițiilor în infrastructura feroviară din zonă.

La toate acestea se adaugă noi proiecte care acum sunt pregătite și care urmează să fie la rândul lor implementate.

Autostrada Timișoara-Moravița, un proiect în lungime de aproape 73 km, lansat deja în licitație, a cărui valoare de construcție este estimată la aproximativ 14 miliarde de lei (cu TVA).

Centura Timișoara Vest, care va avea aproape 14 km și a cărei construcție va costa peste 1,4 miliarde de lei (fără TVA). A fost deja desemnat noul câștigător al contractului acestui drum care va fi construit la profil de 2 benzi pe sens. După finalizarea acestui sector de drum național, municipiul Timișoara va avea o centură completă care va asigura în totalitate evitarea tranzitării orașului pe toate direcțiile.

Linia de cale ferată care va asigura legătura dintre Gara de Est din Timișoara și Aeroportul Internațional Traian Vuia. Operaționalizarea celor 10 km ai acestei infrastructuri feroviare are o valoare estimată de peste 353 de milioane de lei (fără TVA).

În plus, va continua dezvoltarea și modernizarea aeroportului internațional Timișoara, inclusiv prin construirea unui centru intermodal de pasageri, a unei parcări moderne, a unui centru logistic și a unui parc fotovoltaic.

Timișul, un județ conectat național și internațional!

În ceea ce privește transportul rutier, legătura cu vestul este deja asigurată prin A1, autostrada aflată pe coridorul 4 Paneuropean.

Se construiește acum și secțiunea Margina-Holdea, singura care lipsește de pe traseul Sibiu-Nădlac.

Faimoasele tuneluri pentru urși au reprezentat o reală provocare iar la un moment dat nimeni nu credea că vor mai fi construite. Iată însă că acum ne aflăm la un pas de intrarea utilajelor în acțiune.

O licitație compromisă până în 2021, a fost deblocată și finalizată cu succes în 2022.

Autostrada Timișoara-Moravița, un alt proiect care părea de nerealizat, este acum în faza de licitație a contractelor pentru proiectare și execuție și va asigura o legătură rutieră modernă cu Serbia.

Un alt proiect abandonat de alte guvernări, cel al drumului de mare viteză Filiași- Lugoj prinde contur. Însă, printr-o abordare pragmatică, au fost deblocate contractele pentru proiectarea celor 230 de km de drum nou care va asigura o legătură directă cu regiunea Olteniei. Valoarea acestor contracte de proiectare se ridică la peste 90 de milioane de lei, sumă asigurată de asemenea din fonduri europene.

Toate aceste conexiuni rutiere vin să le completeze pe cele aeriene și feroviare ale județului Timiș, care astfel va avea asigurate legături modern atât cu regiunile istorice ale României cât și cu rutele internaționale de transport.

Abordarea aplicată și managementul eficient de la Ministerul Transporturilor au făcut aceste rezultate posibile.

Atât proiectele finalizate, cât și cele aflate în implementare sau care urmează să fie lansate se ridică la o valoare totală de aproape 29 miliarde de lei, bani investiți pentru infrastructura mare necesară județului Timiș.

Sunt proiecte care oferă garanția că Banatul și în special județul Timiș vor reprezenta și de acum înainte repere economice și sociale atât în România, cât și în Europa.

TOATE vor fi livrate cu o singură condiție: să existe continuitate!

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (octombrie 21st, 2024 at 08:16 )

Vor fi livrate și fără continuitate, că la timp nu vor fi oricum, după cum ne-am obișnuit.

Alexandru a spus: (octombrie 21st, 2024 at 10:14 )

Cu un deficit de 7%, investile se pot sista oricând.

Pârța a spus: (octombrie 21st, 2024 at 12:57 )

Grindeanu, Simonis, călăii Timișului

Marinescu Vasile a spus: (octombrie 21st, 2024 at 14:19 )

Felicitări. Nu numai pentru Timiș ci și pentru toată tara. Este foarte greu pentru un om care nu poate defini, explica cuvântul INVESTIȚIE ( sincer sunt necesare vreo 2 pagini) ca să-și dea părerea sau să poată face aprecieri astfel că dl. Pârta lăsați-o mai moale.
Se pare că nu ai nimic cu jud Timiș (ești din Moldova) încât nu te bucuri că poți beneficia de toate aceste facilități.
În capul dumitale probabil este un singur partid ( AUR).
Continuați dl. Ministru cu aceeași perseverență.
Un sfat: nu le mai puneți pe hârtie că încep sa URLE , dece la Timiș și vezi doamne în altă parte a țării nu.
Când vor fi finalizate să ne bucurăm de ele și sa ne mândrim.
Sănătate multă și succes.

TMEUTM a spus: (octombrie 21st, 2024 at 20:56 )

Marinescule…citeste si incheierea. Cand pui conditii se cheama…

dorel a spus: (octombrie 23rd, 2024 at 01:33 )

Dispari din Timis neobrazat ordinar. Tu si interlopul de finu-tu, freddy

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

ora de iarna

Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit

Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, cel mai pregătit dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale este Mircea Geoană. Paradoxal, Geoană s-a clasat abia pe locul III, într-un sondaj INSCOP privind opţiunile de vot. Cel mai slab pregătit candidat este George Simion, locul II la opţiunile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa se pregătește de vizita pe terenul deținătoarei Cupei României, Corvinul Hunedoara. Partida din etapa a 11-a din Liga 2 va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, în Complexul Sportiv „Corvinul 1921” din Hunedoara. Partida nu va fi televizată, dar va fi transmisă pe canalul de YouTube al gazdelor....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Evoluția tehnologiei de pe încheietura mâinii: Ceasurile Smartwatch

Tehnologia modernă a devenit indispensabilă în viața de zi cu zi, iar ceasurile inteligente (smartwatch-urile) au evoluat pentru a aduce funcții avansate direct pe încheietura noastră. De la monitorizarea sănătății și activității fizice, la gestionarea notificărilor și chiar a apelurilor telefonice, smartwatch-urile au devenit un must-have pentru cei care doresc un stil de viață conectat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Evoluția tehnologiei de pe încheietura mâinii: Ceasurile Smartwatch
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, cel mai pregătit dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale este Mircea Geoană. Paradoxal, Geoană s-a clasat abia pe locul III, într-un sondaj INSCOP privind opţiunile de vot. Cel mai slab pregătit candidat este George Simion, locul II la opţiunile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit
În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri
Societatea care se ocupă de extinderea Clinicii de Balneologie din Timișoara a fost amendată de Poliția Locală cu peste o sută de mii de lei pentru modul în care organizează managementul șantierului. Gunoaie amestecate, lipsa documentației de predare a deșeurilor, lipsa curățeniei, toate au stat la baza sancțiunilor. În plus, primăria cere accelerarea lucrărilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma de construcții care extinde Clinica de Balneologie, amendată de ”beneficar” cu peste o sută de mii de lei/FOTO
Una dintre cele mai vechi clădiri din ansamblul celor de la Gara de Nord Timișoara a devenit istorie. Magazia de mărfuri a funcționat încă din anul 1897, fiindu-i aduse modificări și renovări în anul 1985. Acum a devenit istorie și va face loc unui complex de clădiri noi, ridicate în cadrul proiectului de reabilitare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Una dintre cele mai vechi magazii de la Gara de Nord a fost demolată pentru a face loc unei moderne Clădiri de Mentenanță
Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa se pregătește de vizita pe terenul deținătoarei Cupei României, Corvinul Hunedoara. Partida din etapa a 11-a din Liga 2 va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, în Complexul Sportiv „Corvinul 1921” din Hunedoara. Partida nu va fi televizată, dar va fi transmisă pe canalul de YouTube al gazdelor....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei
SCM USV Timişoara ia startul și în Cupa României la rugby. Leii înfruntă CSM Știința Baia Mare, într-o reeditare a finalei de campionat. Partida va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, pe stadionul Gheorghe Rășcanu din Timișoara. Jocul contează pentru etapa a doua din faza grupelor. Cele două formații fac parte din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campionii revin pe teren! Un nou duel cu rivala din Baia Mare, de această dată în Cupă
Top