Timişorenii orbăcăiesc pe străzile oraşului pentru că nu există concurenţă la firma de distribuţie a curentului electric. Nicio altă firmă, în afară de Enel, poate să tragă o reţea de cabluri alternativă, spune primarul Nicolae Robu. De vină este contractul de privatizare al alimentării cu electricitate, insistă acesta.
Timişorenii vor mai avea o bună perioadă oportunitatea să scoată ochii „partenerilor” de circulat pe stradă pe întuneric, aceasta pentru că Enel, compania care deţine cablurile de alimentare cu energie electrică a iluminatului public stradal din capitala Banatului, nu își repară cablurile, ne anunţă primarul Nicolae Robu. Enel nu e interesată să repare cablurile, e neserioasă şi nu face investiţiile necesare, iar compania de transport public local nu e vinovată cu nimic de situaţia existentă, pentru că ea nu se ocupă de cabluri, ci doar de becurile de la capătul acestora, spune edilul-şef. Vă reamintim că STPT a primit cadou contractul de întreţinere al reţelei de iluminat public din Timişoara, dar intervenţia angajaţilor acesteia nu se vede aproape deloc pe străzi, acestea rămânând tot în beznă. Acum, a fost găsit şi vinovatul situaţiei, adică lipsa de concurenţă din domeniul distribuţiei energiei electrice şi faptul că firmele care au dorit să facă o reţea alternativă în zona metropolitană nu au avut voie să o facă.
„S-a reuşit remedierea în unele locuri, în altele nu s-a reuşit pentru că problema este a Enel, pentru că defecţiunea este la reţeaua de distribuţie, aceasta nu ne aparţine nouă. Ei nu reacţionează aşa cum ar trebui, este o problemă veche care derivă din modul în care s-a făcut privatizarea. Ei au monopol pe distribuţie, nu poate veni nicio firmă concurentă să-şi creeze propria reţea de distribuţie a energiei electrice pe raza unităţilor administrativ teritoriale. Probabil, din acest motiv al lipsei concurenţei nu există la nivelul companiei interesul care ar trebui să fie pentru ţinerea la zi a reţelei, pentru modernizarea ei, dezvltarea ei. Noi avem o colaborare bună cu liderii locali ai companiei, însă ei nu au prerogativele necesare, puterile lor locale sunt limitate. Am discutat cu liderii de la Bucureşti ai companiei, s-au tot promis fonduri mari pentru modernizarea infrastructurii, dar nu s-a făcut nici pe departe cât ce s-a promis. Ceva se va face şi în acest an, ne-au spus partenerii noştri de la Enel Timişoara. Era foarte stimulativă o concurenţă, erau multe firme interesate, care să asigure o reţea metropolitană alternativă de distribuţie a energiei electrice”, a explicat Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook