Fascinanta poveste a timişoreanului de care n-a auzit Donald Trump şi care a „inventat” vaccinul împotriva COVID – 19

Virgil Paunescu

Virgil Paunescu

„O zi foarte importantă pentru Oncogen: avem vaccinul!  Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele”, a fost anunţul laconic, cum numai Arhimede mai strigase “Evrika!”, făcut miercuri seara de Virgil Păunescu, şeful Oncogen Timişoara. Şi, normal, motiv de mare mândrie naţională, vestea s-a răspândit ca fulgerul, fără ca nimeni s-o mai verifice. (OK, a fost diseminată mai ales de site-urile de pe lista celor 70 cu recomandarea “Verifică şi din alte surse”.) Culmea, nici măcar site-ul Oncogen nu pomeneşte nimic despre fabuloasa descoperire a lui Păunescu. O “descoperire” care în mod normal ar valora miliarde de euro, dacă ar avea minima acoperire în realitate.

Dar, hai să vedem cum s-a ajuns în situaţia ca Păunescu să promită ca în PATRU LUNI (atenţie la acest termen!) să avem vaccinul disponibil pe piaţă. Pe la începutul lunii februarie, pe când COVID-19 încă nu ajunsese în Europa, Păunescu afirma că pregăteşte un vaccin împotriva virusului, dar avea probleme fiindcă era doar pentru genom caucazian, nu şi asiatiac. Cum ar veni, avea deja antidotul, dar era bun doar pentru albi. Pe atunci, Păunescu era în plină campanie electorală pentru funcţia de rector al UMF Timişoara. Normal, multă lume a luat povestea cu vaccinul drept o promisiune electorală. Alegerile le-a pierdut însă drastic, fiind abia pe locul III, dovadă de “aprecierea” de care se bucura în zona academică medicală.

Colac peste pupăză, coronavirusul a ajuns şi în Europa, iar Păunescu tăcea. În jurul lui, mulţi însă glumeau că acum poate să-şi verifice vaccinul, atâta timp cât îi afectează şi pe europeni. Din februarie până în aceste zile, s-a mai auzit despre el doar când s-a plâns că tehnologia sa de producere a vaccinului i-a fost furată de chinezi. În fine, în ziua de graţie 25 martie, Păunescu ne-a anunţat că a descoperit vaccinul şi începe testările .

Acum haideţi să vedem cum s-au derulat cercetările privind acest vaccine în alte ţări.

La începutul lunii martie, Moderna Therapeutics (SUA) a livrat primele flacoane ale vaccinului contra COVID-19 către Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din S.U.A. Faza I de testare a început pe 16 martie, cu participarea a 45 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, din Seattle. Când ar putea fi disponibil un vaccin a căruit testare a început, dacă toate merg bine? Nu mai devreme de un an, nu mai târziu de un an şi jumătate.

Şi în China au început testările cu mai multe vaccinuri. În condiţiile în care chinezii nu se încurcă foarte mult în proceduri, precum americanii, vaccinul ar putea ajunge pe piaţă într-un an. Cei mai pesimişti vorbesc tot de un an şi jumătate. În Germania, patronul echipei Hoffenheim, Dietmar Hopp, a anunţat că o companie de-a sa lucrează la un vaccin împotriva coronavirus. A refuzat în acest sens un miliard de dolari de la Donald Trump, pentru a-i vinde cercetarea. Cea mai optimistă prognoză este că vaccinul ar putea fi disponibil în noiembrie. În fine, şi alte cercetări care se fac nu arată că un vaccin ar putea fi disponibil mai repede de un an.

Culmea, nici măcar Ministerul Sănătăţii din România nu-l bagă în seamă pe Păunescu. În urmă cu câteva zile, s-a anunţat că în România va fi testat un vaccin produs în Marea Britanie.

Doar Virgil Păunescu îl va finaliza în patru luni, ceea ce trebuie să recunoaştem, e o mare performanţă şi un motiv de învârtoşare a mândriei naţionale.

Alte vaccinuri promise de Păunescu

Poate ar trebui amintit aici că (sursa Edupedu) a mai promis patru vaccinuri în ultimii ani, niciunul realizat:

Septembrie 2017 – vaccin anti-alergie la ambozie;

2018 -vaccin anti-cancer (vaccinul ar fi trebuit să fie gata în 2019);

26 decembrie 2019 – a mai promis un vaccin anti-cancer;

27 octombrie 2019 – tratament pentru leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată.

Alte detalii despre Virgil Păunescu? La naştere îl chema Vergică Găluşcar, dar şi-a schimbat numele. A avut mai multe funcţii importante, câştigate politic. În perioada 2006-2014 a fost consilier pe probleme de sănătate al fostului preşedinte Traian Băsescu. Între 2005 şi 2006 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Pentru o scurtă perioadă, în anul 2005, a fost manager al Spitalului Judeţean. În anul 2000 a deţinut funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate. Normal, în această perioadă s-a ales şi cu un dosar la DNA, dar care a fost închis din cauza unui motiv pueril: denumirea schimbată a unei firme.

A fost membru PNŢCD, Generaţia 2000 (G2K), PNL şi se poate spune şi PDL, în perioada de la Cotroceni. Pentru PNL a candidat fără succes la alegerile parlamentare din 2016.

Şi poate la final mai trebuie spus ceva. Păunescu a declarat în presă că a discutat cu Raluca Turcan, spunându-i că are nevoie de 3,5 milioane de euro pentru a pune vaccinul rapid în funcţiune. Poate de aici trebuia începută şi această poveste. Oricum, pe lângă un miliard de dolari, e un chilipir.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Pinochio a spus: (martie 26th, 2020 at 16:02 )

De Buna Vestire
In Covidul an
Aflu veche veste
Minte Galuscan… 🙂
23 martie 2020

cetatean a spus: (martie 26th, 2020 at 16:04 )

Galusacarul e bolnav psihic.

Coji a spus: (martie 26th, 2020 at 16:45 )

Poate mai trebuie spus si ca e in spatele salvarii prietenului ionac de dosarul din 2014, trantit recent de papici si a scandalului cu sanctionarea a 2 doi auditori publici de la Camera de Conturi Timis prin demersul pe care la facut la vremea respectiva la vacaroiu. De altfel, demeesurile lui au in vedere ca la baza dosarului penal de la DNA Bucuresti stau si constatari din anul 2014 ale acelorasi auditori la Spitalul Juderean. Cam asta e omul, o minciuna si o pozna a naturii.

adrian a spus: (martie 26th, 2020 at 20:36 )

Vergica Galuscan, un impostor nenorocit…

vasile popescu a spus: (martie 26th, 2020 at 21:10 )

Prea amestecate, ca sa nu fie un articol la comanda…Asteptam ca sa fi combatut cu argumente serioase…Cunoaste autorul cine face parte din echipa de la Oncogen si ce face ea ? Sau vorbeste doar la general, dupa ureche?

george orwell a spus: (martie 26th, 2020 at 23:48 )

Daca tot a papat atea zeci de milioane de euro degeaba si are un super-laborator, de ce nu face teste de SARS CoV2? Chiar ar fi util. Trebuie pus la treaba ca altfel asta, maine poimaine, scoate vaccin si pentru SIDA, bani sa iasa.

Tepes a spus: (martie 27th, 2020 at 15:28 )

De ce nu fac un vaccin care sa dea imunitate pe viata la anchete penale?
Un vaccin pentru rezistenta la spaga si coruptie, impostura etc…

vasile popescu a spus: (martie 27th, 2020 at 16:18 )

Nu doar ca nu a papat bani, ci i-a adus de la UE, iar 25 % (aproape 2 milioane de euro) din suma a intrat in conturile spitalului , pentru necesitatile acestuia…In plus, si cladirea Oncogen, cu o superdotare, s-a facut integral din bani europeni.. Ar fi bine sa va mai documentati, impreuna cu autorul…Ca va obtine sau nu vaccinul , vom trai si vom vedea …

Patafil Filipat a spus: (martie 28th, 2020 at 04:07 )

Mai lasati o balta cu bazaconiile ca nu duc nicaieri , ati inceput o campanie de denigrare a unui Om care s- a zbatut toata viata sa faca bine sistemului de sanatate in Ro si acum il puneti la Pamant ! Astea sant vremuri sa ne ridicam valorile si sa le sustinem ! chiar vreau sa vad fetele celor care azi arunca cu rahat iar peste 6-8 luni cand CNN o sa dea stirea ca la Timisoara s a lucrat la ceva extraordinar care a dus la crearea unui Vaccin intr o perioada foarte scurta atunci toti se vor ascunde ca potarnicile ! Bravo Virgilica ! Succes in continuare !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Top