Întrebări elementare pentru uzul intern al adepților Conspirației

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

A apărut o nouă specie de luptători împotriva unor așa zise abuzuri. „Amazoanele” și „spartacușii” civici deranjați că la intrarea în supermarketuri sau în instituții ale statului ți se ia temperatura. Obișnuiți zeci de ani să li se dea ceva, aceștia sunt șocați că de această dată li se ia. Cu forța. Dacă vreo campanie medicală îți ia tensiunea sau glicemia în corturi instalate pe stradă, în piețe, în parcuri, atunci duduile și dânșii se înghesuie să li se ia datele medicale. Atunci nu mai e nicio problemă, ba chiar ar striga indignați din capătul cozii: „să se ia numai câte una, să ajungă la toată lumea!”. Da, dar e gratis și nu e obligatoriu, ceea ce aproape că e suficient pentru mulți alegători din România.

Ideea împotrivirii vine de undeva și nu neapărat din capul celor care se manifestă virulent împotrivă acestui act minimal de sănătate publică. Atingerea intimității? Teoretic s-ar putea face o bază de date cu temperatura pensionarei Ileana din Bucovinei nr. 23, bloc 17, scara B, apartament 3. Cum ar veni, paznicul ala cu nume de bodyguard de la intrarea în market îți face și poză și apoi prin anchete sociale pensionara Ileana va fi identificată pentru a i se analiza acea bază de date, temperatura frunții, îmbujorarea, poate chiar și luciditatea. Protecția informațiilor? Câți dintre acești „cerberi” ai luptei pentru drepturile omului a citit vreodată un formular de accept al prelucrării informațiilor cu caracter personal? 0,1%? Nici atât?

Serios? Face cineva munca asta? Bodyguardul ăla ce de-abia a priceput în chinuri groaznice cum se apasă butonul pe aparatul de luat temperatura, după îndelungi cursuri de perfecționare, el este în stare să facă ceva ușor de prelucrat și interpretat ulterior de domnii Soros sau Gates? Și ce-i va spune acea analiză despre pensionara Ileana lui Bill Gates, de exemplu? Ce-i spune? Ar spune multe, dar să nu fim nepoliticoși în cele ce urmează, ci doar să vedem că toate aceste teme sunt aruncate pe piață pentru a isca o dezbatere aiurea și nimic mai mult.

Vaccinarea anti-Covid-19. Unii au și altfel de probleme. Mulți dintre noi stăm cu ochii pe televizor ca pe butelie să aflăm când termină Trump primul vaccin anti-Covid-19. Dar ne îngrijorăm că după ce-l termină îl va da numai americanilor, apoi, după ce se satură americanii de vaccin, consumându-l cu halba de un litru, poate că ni-l va da și nouă, europenilor. Problemele continuă însă. Desigur că nemții, englezii, olandezii și francezii îl vor lua primii. Noi vom ajunge să gustăm din el la doi-trei ani după ce va fi gata el în laboratoarele americane. Prea târziu. Suntem periferia Europei, nu?

Pentru alții însă, frământarea gonește din sens invers. Ei caută să fugă de vaccin, nu să suspine că nu ajunge și la ei. Oameni buni de la orașe și sate, dragi cititori și cititoare, există oameni care cred că deodată cu vaccinul se va introduce în corpul lor si niște senzori care vor fi citiți prin tehnologia 5G. Iar după aia corpul lor aproape uman va fi comandat de la distanță de către niște „locotenenți Data” aflați la niște pupitre de unde se conduce lumea. Iubitorii de filme SF ar gusta astfel de scenarii și nu vreau să zăbovesc asupra nivelului încă extrem de îndepărtat pentru o asemenea tehnologie.

Dar haideți să ne întrebăm ceva mai simplu. De ce trebuie Bill Gates să îi bage unui speriat de conspirații senzorul prin vaccinul anti-Covid? De ce nu ar putea Gates ăsta să ne bage senzorul când ne face cineva o colonoscopie? Ești anesteziat total și ți-l poate monta și cu dibluri de 6, de ce s-ar complica cu nano-senzori? Sau la examenul ginecologic, când îți ia sânge, sau când îți recomandă doctorul pastile, sunt o mie de variante prin care ni se poate introduce senzorul, dar Oculta Mondială a decis să așteptăm exact virusul Covid pentru o astfel de operațiune. Cât de proastă e Oculta! De ce e proastă? Nu se știe. Noaptea minții. Stimați telespectatori, deschideți televizorele, căci apare Alexandru Mironov.

Ce nume frumos! N-am vrut să abordez subiectul ăsta cu conspirația din simpul motiv că n-ar trebui să ne punem mintea cu toți panicații. Dar ei „își pun mintea” cu noi, iar dacă nu-i băgăm în seamă, ajungem ca și cu câinele ăla de ți s-a încleștat cu dinții-n pantaloni fără să-l mai poți desprinde. Îi spuneam unui amic de ce să nu-mi mai trimită documentare din acelea adorate de conspitaționiști. Nu fug de dezbateri, de informație în general, dar după ce observ un tipar chiar nu vreau să fiu subiectul unor ateliere de propagandă. Terminația „ru” din coada linkului îmi încheie brusc dorința de informare sau cercetare, dar cel mai mult rău îl face autorului, care poate că n-are nicio legătură cu fenomenul manipulator și cu „terminația” care indică originea lucrării FSB-iste.

E adevărat, nu rușii au lansat virusul și nici nu l-au răspândit, la propriu. Ei fac mult mai mult rău prin această propagandă care respinge elementarele acte de igienă personală în lupta cu răspândirea bolii. Bagatelizând purtatul măștii prin diferite poante plantate pe Facebook sau Whatsapp, luări de poziție tâmpe în parlament, interviuri și analize cu pretenții de documentar, toate acestea îți ridică niște întrebări. Bun, ce e rău că cineva își spune părerea? N-ar fi nimic rău, dacă îmi spune și mie cineva de ce ar cheltui rușii sume colosale în acest aparat de propagandă, când nici pe ei nu-i dau banii afară din casă?

Din bunătatea inimii lor? Zic ei că noi ăștia speriați din Europa suntem speriați degeaba și vor să ne îndrepte comportamentul? De când fac rușii chestiuni din astea civice din care nu au nimic de câștigat? Uite că am trăit s-o văd și pe asta! După ce au încercat și au reușit să câștige alegerile în SUA, după ce au aruncat în aer Franța anul trecut cu vestele galbene, iar acum vezi că protestele o iau la rând în estul Europei și nu numai, nu te întrebi care e schema?

Ba te întrebi și, fără să devii la rândul tău conspiraționist bolnav, poți să încerci să descifrezi această ecuație logică. Iar dacă nu-i dai de capăt, ar trebui să ajungi la concluzia că pe ruși îi doare în fund de drepturile tale cetățenești – pe care oricum ei nu le acordă cetățenilor lor – îi doare-n cot de viața ta și de câte măști chirurgicale porți peste cea de gaze și că scopul este destabilizarea societăților din comunitatea europeană, introducerea de teme noi de dezbatere în sensul scindării acestui bloc politic și, finalmente, culegerea „la bucată” a celor mai ușor manevrabili. Mai greu, mult mai greu ca acum 75 de ani.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Ochiul limpede a spus: (mai 22nd, 2020 at 17:49 )

Conspirația a stat la baza tuturor schimbărilor majore forțate în decursul istoriei adică a războaielor, a rascoalelor, probabil și a altor atrocități umane. De fapt conspirație înseamnă o înțelegere ilegala între doua sau mai multe persoane prin care se încalca ordinea societății. Adevărat argumentele pro sau anti conspirație pot duce și ele la derapaje sociale grave. Scanare temperaturi, cu masca sau fără masca, nu poate interzice cetățeanului dreptul de pune în balanta unele evenimente care au avut loc sau care sunt în desfășurare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top