Bolile de inimă sunt în topul celor mai întâlnite afecțiuni. Recent a fost marcată Ziua Internațională a Inimii (World Health Day), iar medicii din cadrul Secției de Cardiologie a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara: Lt. col. medic Mihaela Nicolin, Cpt. medic Cristina Văduva și medic Claudiu Popa au oferit câteva recomandări pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Cei trei medici vă transmit care sunt factorii principali de risc în bolile cardiovasculare, dar și ce presupune un stil de viață sănătos.
Factorii principali de risc în bolile cardiovasculare sunt:
- Fumatul, unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate.
- Colesterolul crescut. Colesterolul este o substanță grasă care se găsește în mod natural în organismul nostru dar dacă nivelul acestuia este ridicat atunci există risc crescut pentru o boală a inimii sau a vaselor de sânge.
- Hipertensiunea arterială este cel mai răspândit factor de risc cardiovascular.
- Diabetul zaharat este o boală cronică în care nivelul de glucoză din sânge este ridicat iar acesta poate distruge peretele arterelor, ducând la apariția aterosclerozei.
- Obezitatea prin kilogramele în plus, poate duce la apariția diabetului și a bolilor de inimă.
- Sedentarismul este un obicei extrem de nesănătoas pentru inimă.
- Stresul, chiar dacă nu este o boală de sine stătătoare, poate contribui la agravarea insuficienței cardiace, a diabetului zaharat sau poate declanșa chiar un infarct miocardic.
Un stil de viață sănătos presupune:
- alimentație sănătoasă, bazată pe fibre și grăsimi sănătoase,
- păstrarea unui indice de masă corporală mai mic de 25,
- evitarea tutunului și a alcoolului în exces
- exerciții fizice regulate, recomandate cel puțin 30 minute pe zi.
„Vă dorim să aveți grijă de inima dumneavoastră mai ales în această perioadă în care este bine să ne menținem sănătoși!”, transmit cei trei medici.
Sursă text și foto: cpt. psiholog Adriana Neagu.
Comentarii prin facebook