Angajații care taie frunze la câini în cadrul Primăriei Timișoara, cei ajunși pe post prin mijloace ”politice” sau pe linie ”familială” și de care Dominic Fritz ar dori să scape sunt, cel puțin pe moment, salvați de concediere chiar de către fostul primar, care a schimbat organigrama de curând. Aşadar o asemenea operațiune mai trebuie să aștepte. Oricum, actualul edil șef nu se declară fan-ul concedierilor pe bază de ”numere”, în plus sunt departamente din primărie care chiar au nevoie de oameni, mai spune acesta.
Metoda Bolojan, care a tăiat brusc zeci de posturi după ce a ajuns la Consiliul Județean Bihor, nu pare să fie atractivă pentru niciunul dintre principalii conducători de administrații din cel mai vestic județ al țării. După Alin Nica, și primarul Timișoarei a anunțat că nu e neapărat nevoie de o tăiere ”la număr” în personalul angajat în cadrul municipalității. El a spus că în cadrul primăriei sunt în jur de 600 de angajați, iar în organizațiile aflate în subordinea primăriei, inclusiv spitale, mai sunt câteva mii.
Fritz recunoaște că lumea cere concedieri.
”Mă întreabă lumea când încep să dau afară oameni. Dar, e important să știm că nu pot să dau afară oameni așa cum vreau eu și nici măcar nu pot acum să modific organigrama, pentru că se poate doar de două ori într-un an. Predecesorul meu a făcut-o deja, dar ceea ce mulți oameni poate nu văd este că sunt multe nevoi care acum nu sunt acoperite, sunt multe domenii pentru care nu există oameni în primărie, și ar trebui să existe. Primăria nu are o strategie pentru educație și nici oameni să o facă. În Timișoara, care e Capitală Europeană a Culturii, nu există la primărie oameni care să se ocupe de cultură. Am închis Grădina Zoologică, pentru că nu erau condiții pentru animale, dar nici nu avem o capacitate profesională în primărie pentru managementul unui zoo”, spune Fritz.
Nu cifrele seci contează, chiar dacă aparatul de lucru al primăriei nu e bine dimensionat, dar angajații trebuie să existe unde e nevoie.
”E important ca în loc să ne uităm doar la cifre, să ne întrebăm ce vrem să facă funcționarii publici. Și e foarte clar că așa cum e dimensionat acum aparatul primăriei nu este bine, dar aș vrea, pentru procesul de organizare, să văd ce ar trebui să se facă, și apoi să ajungem la o cifră pentru numărul angajaților. Cu posibilitățile oferite de digitalizare, probabil cifra aceasta va fi mai mică, dar important este să ne asigurăm că o primărie modernă are niște capacități strategice. Avem 600 de angajați în primărie, plus câteva mii de angajați în instituțiile din subordine”, a mai declarat Fritz.
El a dat ca și exemplu Biroul de Salubritate, unde sunt șase persoane care ar trebui să verifice că este curățenie în oraș. La acest capitol sunt probleme, dar soluția nu ar fi desființarea acestui departament, ci găsirea a șase persoane care să fie serioase și să-şi facă treaba pentru care sunt acolo.
Comentarii prin facebook