Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că în spatele iniţiativei USR PLUS de eliminare de pe cărţile de identitate a adresei de domiciliu se ascunde o miză electorală. El afirmă că astfel votanţii pot fi plimbaţi dintr-un loc în altul pentru a creşte şansele unor candidaţi.
Zilele trecute vicepremierul şi liderul USR PLUS, Dan Barna, a prezentat o iniţiativă potrivit căreia să nu mai fie trecute adresele de domiciliu pe cărțile de identitate, aspect care ar genera „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”. Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru respinge total această iniţiativă care îi aminteşte de manevrele electorale ale PSD.
“Conducerea USR Plus a venit în fața românilor cu o propunere cel puțin greu de înțeles, și anume, scoaterea de pe cărțile de identitate a adresei de domiciliu. Motivul prezentat s-a legat de creșterea numărului cetățenilor care votează. Dacă propunerea venea din partea social-democraților putea fi lesne de digerat, având în vedere faptul că PSD a “brevetat” în urmă cu câțiva ani “Operațiunea Autobuzul” la vot, încercând să manipuleze rezultatul alegerilor în localitățile unde își doreau să obțină un rezultat bun și au făcut, vă amintiți, din Teleorman cel mai căutat județ turistic. Colegii de coaliție au arătat, prin propunerea de ieri, o lamentabilă “pesedizare” a principiilor, fapt pe care eu, din postura de liberal, îl dezaprob categoric”, arată Şandru.
El explică apoi ce se poate întâmpla la alegeri dacă proiectul anunţat de Dan Barna ar fi pus în practică.
“Câștigul real provenit din această modificare a actelor de identitate este preluarea primăriilor mari și anume: sacrifici 5-10 comune mai mici, îi duci pe votanți la “oraș” să voteze pentru a înclina balanța la alegerile pentru primăria orașului respectiv. De asemenea, poate funcționa și la influențarea alegerilor din localități mai mici. De exemplu, un student mai popular își ia colegii de la facultate într-o excursie de câțiva km la Secaș și înscăunează un primar cu o mână de voturi, chiar dacă acești tineri nu cunosc localitatea și vor genera, astfel, efecte asupra unei comunități căreia nu îi cunosc nevoile și problemele. Lăsând la o parte încurcăturile de la urne, sunt curios cum cred colegii de la USR Plus că se vor efectua controalele la deținătorii de arme de foc și multe alte controale făcute de autorități. De asemenea, cum sfătuiesc ei efectuarea diverselor operațiuni administrative cum ar fi recensământul populației sau corespondența între unitățile administrativ-teritoriale si toți contribuabilii?!”, a încheiat Şandru.
Comentarii prin facebook