“Ştim că a furat, dar ne-a dat şi nouă”. Sindromul Stockholm la români

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

La puţine zile de la încarcerarea lui Piedone Popescu, câteva sute de bucureşteni s-au adunat în faţa Penitenciarului Rahova pentru a-l susţine pe “nevinovatul” fost primar al Sectorului 5. “Nevinovatul” a fost găsit de două instanţe printre vinovaţii pentru producerea incendiului de la Clubul Colectiv, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 65 de tineri. Da, mulţi i-au luat apărarea fiindcă ar fi “semnat ca primarul”, dar nu o să ştim dacă pe lângă acea “semnătură ca primarul” a mai fost şi altceva.

Fiindcă, de exemplu, în dosarul DNA al mafiotului Rădoi de la Metrou, acelaşi Piedone apare negociind o şpagă însemnând “jumătate din spaţiile comerciale de la Izvor”. Dacă nu intra DNA pe fir, venea în mod cert şi nevinovata “semnătură ca primarul” pentru spaţiile respective. Dar inclusiv oamenii care s-au dus să-l susţină pe Piedone, unul dintre cele mai sulfuroase personaje care au poluat spaţiul public din România, sunt convins că ştiau că ipochimenului îi place să-şi bage mâinile până la cot în butoiul cu miere. Dar fac parte din acea categorie de oameni care votează pe principiile “Ştim c-a furat, dar ne-a dat şi nouă” sau “Ştim c-a furat, dar a mai făcut câte ceva”.

Nu ştiu ce a făcut Piedone, în afară de-a umbla toată ziua cu o cameră de filmat după el, dar doar bucureştenii – mă rog, o parte din ei – puteau vota un asemenea specimen. Care, apropo de “demnitatea” pe care şi-o tot aroga, înainte cu câteva zile de sentinţă a vrut să fugă din ţară, după modelul altor “valori” care ne-au părăsit, dar a fost oprit de DNA pe aeroport.

Această raportare a fanilor lui Piedone la “idolul” lor are şi unele atribute de Sindrom Stockholm (cel în care victima ajunge să-l simpatizeze pe răpitor/agresor). Şi mă refer la toţi “piedonii” din ţara asta. Care îi ţin “captivi” pe români de 32 de ani. Români care au ajuns extrem de toleranţi în faţa corupţiei şi hoţiei. Ca să nu spun că mulţi sunt chiar fascinaţi de astfel de infractori şi şmecheri, identificaţi uneori cu haiducii din secolele trecute. Fiindcă “ne-a mai dat şi nouă”. Ori între nivelul de trai şi gradul de corupţie dintr-o ţară există o relaţie indisolubilă, în sensul că sunt invers proporţionale. Mai exact, cu cât corupţia e mai mare, cu atât nivelul de trai este mai mic. “Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate într-o situație de captivitate”, se arată într-o definiţie a Sindromului Stockholm. Adică, dacă “ne-a mai dat câte ceva” din cât au furat, suntem fericiţi. Mă rog, sunt fericiţi toţi fanii “piedonilor” din ţară.

Dar ce se întâmplă când nici nu “ne mai dă şi nouă”? Actualul guvern merge dintr-o bâlbâială în alta, neavând nicio soluţie la nimic.  În această perioadă nivelul de trai s-a deteriorat pe zi ce trece, sărăcia lovind tot mai crunt peste tot. De dimineaţa până seara, preţurile cresc. Inflaţia este galopantă, datoriile externe tot mai mari, şi la dobânzi exorbitante. Şi aici nu e vorba (doar) de corupţie, ci de o incompetenţă crasă la nivel guvernamental. (Sigur, pentru ei e bine, în timp ce România se cufundă în sărăcie, doar în ultimele luni au fost inventate 18.000 de sinecuri.) Nici măcar nu se “mai dă câte ceva” palbabil, ci doar promisiuni şi minciuni. Nesfârşite promisiuni. Începând cu pensiile, care ar putea fi mărite şi mâine, dar se minte cu neruşinare că nu se poate din cauza PNRR.

Sigur, o cauză majoră pentru această stare de fapt e şi războiul din Ucraina. Dar nu din cauza războiului, România nu poate, nu ştie să tragă bani europeni. Nu din cauza războiului au fost acele nesfârşite bâlbâieli pe tema energiei. Nu din cauza războiului 90% din bugetul ţării se duce pe pensii şi salarii. Nu din cauza războiului, avem pensionari speciali cu pensii enorme fără să fi contribuit un leu la ele, iar pe de altă parte pensionari în sărăcie după ce au lucrat 45 de ani. Nu din cauza războiului, în loc să restructurezi un aparat administrativ de dimensiunea unui mastodont, îl faci şi mai mare. Aici e incompetenţă şi corupţie. Cu toate acestea, cu cine votează românii? Pe primele două locuri în sondaje sunt PSD şi PNL. Nu-i o dovadă de Sindrom Stockholm?

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

z a spus: (mai 24th, 2022 at 08:45 )

o adunatura de idioti nu reprezinta poporul roman. majoritatea romanilor vor sa vada politicienii spanzurati. se vede din prezenta la vot. slab articol, RUSINE!

tm a spus: (mai 24th, 2022 at 09:00 )

Ok.
PNL sau PSD , nu.
Raman ca variante , AUR si USR .Din nou pas .
Daca nu votez , apar inteligenti care imi vor reprosa ca nu am votat …
Concluzia poate sa o traga fiecare .

Kroko a spus: (mai 24th, 2022 at 09:39 )

Timisorenii au votat dupa alte criterii si……cu ce s-au ales?!?

POP a spus: (mai 24th, 2022 at 14:37 )

Nu știu dacă ceea ce se întâmplă este o dovadă de sindrom Stockholm, când, se presupune, victima a avut discernământ înainte de a deveni victimă. Poporul român, în marea lui majoritate, nu știu dacă a experimentat vreodată libertatea și discernământul. Gândirea independentă și critică este prvilegiul (aspru pedepsit al) unei mâini de oameni. Evident că nu așteptăm ca Gheorghe de la vaci să voteze după o temeinică analiză SWOT, însă nici să ajungă șofer de ministru, apoi, el-însuși, ministru care să ne țină lecții de politică, morală, economie. Dar, din nefericire, așa ceva se întâmplă.

Dacă ies 5000 de mafioți să clameze, împotriva evidențelor, nevinovăția lui Piedone, e treaba și libertatea lor. Important să mai existe 15.000.000 care știu de fapt cum merge treaba (uneori, participă la „bunul” ei mers, din silă, de nevoie, din lehamite și lipsă de speranță).

z a spus: (mai 24th, 2022 at 23:10 )

tm, corect, vine autorul si ne spune cum salveaza el tara votand pnl sau psd sau usr sau ce voteaza el. are tupeul sa rada aia cativa care voteaza aur. incredibila gandire, autorule, esti tare. hai sictir!

aCID a spus: (mai 25th, 2022 at 11:07 )

@z și @tm: sînteți 2 troli putincuriști de toată jena. Degeaba încercați să impuneți gogoșile voastre rîncede, românii au început să vadă de unde li se trag ponoasele.
Și da, USR e soluția la scufundarea asta perpetuă în hazna. USR și prezența la vot. Mooye USL2!

z a spus: (mai 25th, 2022 at 20:42 )

acid, fara suparare, esti retardat?

z a spus: (mai 25th, 2022 at 20:43 )

de unde ai tras tu concluzia ca recomand aur? esti chiar dobitoc?

z a spus: (mai 25th, 2022 at 20:44 )

cat despre usr, vai de capu’ tau.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”

Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare

Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

ANAF

ANAF nu va taxa cu 10% banii aflați la bancă

Conform unei informări transmise de ANAF, instituția dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF nu va taxa cu 10% banii aflați la bancă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
La data de 15 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș au fost sesizați despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară, precum și diverse unelte utilizate în domeniul mecanicii auto, din interiorul unui garaj situat pe bld. Eroilor de la Tisa. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prins la puțin timp după ce a furat o… autoutilitară!
Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
Primul Atlas Geografic General Tactil din România, destinat persoanelor nevăzătoare, a fost lansat oficial în luna decembrie 2024 de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în cadrul unui proiect susținut de compania Atos. Demersul, unic la nivel național, a fost premiat recent la Gala Business Awards, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atlasul Tactil pentru nevăzători, realizat în premieră națională de Universitatea de Vest și Atos, premiat pentru inovație
Conform unei informări transmise de ANAF, instituția dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF nu va taxa cu 10% banii aflați la bancă
Reprezentanții Primăria Timișoara au început recepția noii clădiri a Liceului Waldorf. Odată finalizat procesul, aceasta va oferi 20 de săli de clasă și o sală mare de sport, care va fi intabulată. Elevii vor intra în noile clase, laboratoare și ateliere, dotate modern, după obținerea avizelor de funcționare și introducerea clădirii în circuitul educațional, prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a început operațiunea de recepție a clădirii Liceului Waldorf/FOTO
Societatea Aquatim SA informează clienții că, începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare noi tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare. Astfel, prețul pentru apa potabilă va fi de 7,71 lei/metru cub (0,0077 lei/litru), iar tariful pentru canalizare va fi de 7,86 lei/metru cub, la ambele se adaugă cota...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aquatim anunță noi tarife la apă și canal
Cu toate că semnalul revoltei timişorenilor a fost dat din 15 decembrie, ziua de 16 decembrie este recunoscută oficial ca ziua de început a Revoluţiei române. O revoluţie care din Timişoara se va extinde în întreaga ţară şi va conduce la căderea regimului naţional-comunist al lui Nicolae Ceauşescu. De altfel, a fost singura schimbare sângeroasă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 16 decembrie 1989, începutul Revoluţiei române. Ziua în care în Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu!”
Top