Rușinea cea de pe urmă a românului Grindeanu

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

“Hai să luăm anii, măcar anii de când am intrat în Uniunea Europeană, în 2007, vorbim de 15 ani. După 15 ani, să fii capabil tu, ca stat, diverse guverne, diverşi miniştri, de toate culorile, după aproape sau după 15 ani, mai bine de 15 ani să fii în stare de abia atunci sau acum să scoţi la licitaţie, să se înceapă efectiv prima autostradă care traversează Carpaţii, e o ruşine pentru statul român. Şi-mi asum acest lucru. Am avut diverse poziţii în aceşti ani, am fost prim-ministru şi ministru şi pe alt portofoliu, şi în administraţia locală. Sunt lucruri care pare că nu au mers cum trebuie”, a afirmat Sorin Grindeanu, ministru PSD al Transporturilor în Guvernul Ciucă.

Trebuie să recunoaștem că este reconfortant ca o cola rece vara că un demnitar de talia lui Sorin Grindeanu spune așa ceva, dar mai ales că își asumă. Ce își asumă?, veți întreba. Își asumă că și dumnealui a participat la leșinul ăsta, impotența statului român ca de abia după 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană să demareze un proiect de infrastructură de asemenea anvergură, traversarea Carpaților. Ca în cântarea războinică cu ostașii din batalioane îndemnați să treacă Carpații la frații de dincolo, la arme cu frunze și flori. De ce cu frunze? Cum își asumă Sorin Grindeanu chestia asta? Habar n-am.

Foarte frumos, dar mai frumos era să își asume atunci când risca mai multe. Acum nu riscă nimic, ci eventual să devină simpatic unora care sunt pe cale să abandoneze electoral PSD-ul. Pe vremuri era mai nașpa. Cum era să-i zică la șefu că trebuie luați banii europeni pentru trecerea Carpaților, când ei la PSD se chinuiau să nu ia bani de la Bruxelles, spre disperarea Corinăi Crețu, comisar european? Poate ați uitat, dar și asta e o rușine pentru un electorat ca noi să votăm niște oameni care preferau să cheltuie puținii bani românești pentru o autostradă în Moldova și pentru motivul că acei bani erau mai ușor de „manevrat” decât cei europeni. Dar eu cred că Sorin Grindeanu s-a înfrânat în discursul său.

Putea să zică mult mai multe, dar ce-ar fi făcut cu atâta electorat puhoi pe dânsul cu doi ani înainte de alegeri? Este o rușine pentru statul român să n-aibă la 32 ani de la revoluție o centură a Bucureștiului, asta ca să rămânem la infrastructură. Este o rușine pentru statul român ce debandadă a lăsat să se dospească în turism, mai ales în cel litoral. Este o rușine pentru statul român ca la trei decenii de la revoluție să colecteze cel mai puțin plastic reciclabil din Europa, să nu aibă încă pusă la punct o selectare a deșeurilor, să ducă atâta gunoi în mijlocul munților, pe ape, în păduri și să nu-l mai aducă înapoi. Să taie atâtea păduri, la urma urmelor.

Este o rușine pentru statul român să treacă atâția ani de la aderarea la UE și de la desprinderea teoretică de comunism pentru a avea un proces al revoluției, altul decât al decidenților criminali de la Timișoara. Este o rușine pentru statul român să aibă alese în parlament personaje ce ar putea fi inculpate într-un asemenea proces, cum la fel de rușinos pentru autoritățile statului român și pentru cele timișene este că nu avem un muzeu care să ne amintească aici acasă de revoluția de la Timișoara. La peste 30 de ani de la ceea ce am numit noi victorie.

Este o rușine pentru statul român că la 15 ani de la aderarea la UE, domnule Grindeanu, statul român adună bani de la oameni onești plătitori de taxe pentru a plăti bonusuri la pensie altora, printre care foști milițieni, foști securiști, la care se adaugă mandat după mandat alte categori sociale beneficiare, politicieni parlamentari, primari etc, un furt cu legea-n mână, un „voluntariat” în care săracul trăiește cu simțul civic împlinit că a contribuit la împlinirea bogatului.

Mai aproape de casă, doamnelor și domnilor din marea politică, este o rușine pentru statul român și autoritățile locale că la 12 ani de la inaugurarea de către Emil Boc și Anca Boagiu a autostrăzii Timișoara-Arad noi nu avem un racord de zece kilometri pentru timișoreni. E mai mult decât o rușine, e o mizerie, cum la fel se întâmplă cu alte proiecte locale, stadionul, un ștrand și un proiect Castel Huniade, un lac precum cel de la Surduc n-am fost în stare să-l facem un pol de atracție pentru un județ și-așa sărac în obiective turistice.

Dar știți ce amărăciune am? Că Sorin Grindeanu a ales să meargă premier și nu a rămas președinte al CJ Timiș. Eram curios dacă dumealui ar fi terminat de renovat castelul în câți ani l-au contruit de două ori Carol Robert de Anjou și apoi Iancu de Hunedoara. Vreo cinci-șase mandate de-ale lui Alfred Simonis, din care patru au trecut deja.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (august 11th, 2022 at 09:19 )

Dle Ziaristu’, oare nu a fost cumva si oarece intentie,ca Ardealul si ,Banatul si Moldova sa nu prea aiba infrastructura(ba chiar de loc….)???~Poate doar asa pare,dar…… Cred ca se poate pune si intrebarea asta !

Florin a spus: (august 11th, 2022 at 09:23 )

Dacă vă aduceți aminte, și Băsescu și-a asumat tăierea cu 25% a salariilor. Deși rar folosit, verbul A ASUMA are, după toate evidențele, o semnificație diferită pentru politicienii români. Prin alte țări, A ASUMA e folosit împreună cu A-ȘI PREZENTA DEMISIA.
Cum își asumă Grindeanu?
Nu-și asumă în vreun fel. Face conversție mumoasă cu electoratul, se alintă.
Mai bine și-ar asuma publicarea cărții lui de matematică (a propos, e gata?).
Despre muzeul revoluțiunii, mai bine să așteptăm. Peste 40 de ani se vor desecretiza unele arhive din Occident și-atunci e risc de ridicol.
Așadar, întâi proces, apoi muzeu. Dl Grindeanu să-și asume mai întâi c-a fost pionul lui Dragnea, apoi altele. Și să ne lase cu ziceri grandomanioase: Io, Grindeanu, Întâiul Ministru, iau pe umerii mei largi răspunderea etc. etc. etc. Are umerii înguști și nici capul nu-i e mare.

Petrica a spus: (august 11th, 2022 at 11:31 )

Este o rusine pentru statul roman sa aibe un partid ca USR-ul al carui tobosar este debanat.

Ba pe-a ... dialogului a spus: (august 11th, 2022 at 12:24 )

Nu e nicio rușine să ai păreri, doamnă. Rușine este ca cei care au alte păreri înjură mai înainte de a asculta și a de a veni cu contra-argumente. Rușine este să-l excluzi pe celălalt din tot și din toate pentru că așa-ți dictează îngustimea de minte.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top