Unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare ale Timișoara, din afara sferei infrastructurii, poate începe. Municipalitatea a semnat contractul de finanțare pentru Traseul Revoluției, proiect care va primi din PNRR suma de 4,5 milioane de euro.
Spațiile publice din locurile fierbinți ale Revoluției vor fi transformate, devenind obiective turistice veritabile.
”De astăzi avem finanțarea asigurată pentru un proiect unic cu valoare de simbol pentru Timișoara: Traseul Revoluției. La București, viceprimarul Ruben Lațcău a semnat contractul de finanțare prin PNRR, în valoare de 4,5 milioane de euro. Toate emoțiile, scandările, vuietul mulțimii de demonstranți, șuieratul gloanțelor și imaginile Revoluției anticomuniste se vor reîntoarce pe străzile Timișoarei. Regândim spațiile publice în locurile fierbinți ale lui Decembrie 1989, astfel încât orice turist sau timișorean să pășească acolo conștient de trecutul nostru. În plus, cu ajutorul tehnologiilor moderne de realitate augmentată și virtuală, vom putea retrăi tensiunea și speranța acelor zile”, spune primarul Dominic Fritz.
Acum se lucrează la partea de proiectare și de întâlniri cu asociațiile de revoluționari pentru consultări.
”Identitatea Timișoarei ca orașul de unde a pornit Revoluția, în care s-a murit pentru libertate, trebuie să fie mult mai vizibilă și palpabilă decât acum. Este datoria noastră să ne asigurăm că generațiile prezente și viitoare nu vor uita”, a încheiat primarul.
Patrimoniul cultural al orașului va fi de asemenea valorificat din punct de vedere turistic, printr-o semnalistică modernă, crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor și digitalizarea locațiilor incluse în traseu.
Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toată lumea, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, signaletică sonoră și borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile.
Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.Valoarea contractului de finanțare este de 4,5 milioane de euro, respectiv 22,3 milioane de lei. Acesta este al doilea contract de finanțare prin fonduri PNRR semnat de Primăria Municipiului Timișoara.
Comentarii prin facebook