Decizie bizară la Tribunalul Timiş. Consilierii locali, obligaţi să voteze controversatul PUZ Oglinda

Printr-o sentinţă dată în luna decembrie 2022, Tribunalul Timiş obligă Consiliul Local Timişoara să aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) având ca beneficiar SC Oglinda. Scadalul în legătură cu acest PUZ este de notorietate, este mai vechi, intersecţii cu justiţia au mai existat, dubioasă fiind însă sentinţa prin care judecătorul Cristian Cioabă îi obligă pe consilierii locali nu doar să voteze o hotărâre, dar le şi dictează cum să voteze, lezând astfel drepturile unui ales. Adică se substituie unui for deliberativ, care are menirea să evalueze oportuniatea (nu legalitatea) unui proiect. Mai mult, se poate spune că puterea judecătorească a încălecat puterea legislativă, în condiţiile în care cele trei puteri ale statului trebuie să fie independente.

Scandalul privind PUZ-ul amplasat în zona Pieţei Crucii, pe locaţia fostei fabrici Oglinda este mai vechi, respectiv de pese cinci ani. Investitorul, SC Oglinda, intenţionează să ridice un complex rezidențial cu blocuri, spații comerciale (incluiv localuri) și parcări subterane și supraterane, suprafaţa totală fiind de 2.387 de metri pătrați. Proiectul inițial prevedea blocuri cu cinci etaje, dar a suferit câteva modificări, ajungându-se la S+P+3E.

oglinda proiect imobiliar

oglinda proiect imobiliar

Acest PUZ a fost pus pe tapet pentru prima dată în anul 2017, când a primit un certificat de urbanism, în baza căruia s-a obținut un aviz de oportunitate. Acest aviz este baza de pornire pentru orice documentație de tip PUZ. În luna mai 2019 a expirat certificatul de urbanism iar o dată cu el și avizul de oportunitate. Beneficiarul a obținut un nou certificat de urbanism în februarie 2020 și în baza acestuia solicită un nou aviz de oportunitate, cu menținerea avizelor obținute în cel anterior, aviz pe care nu l-a mai primit.

Pe de altă parte, PUZ-ul este contestat de vecini, de societatea civilă şi chiar de Biserica Ortodoxă. Astfel, Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei avertiza că parcarea subterană aferentă construcţiilor poate afecta structura de rezistenţă a celei mai vechi biserici ortodoxe din Timişoara, aflată în apropiere. Tot împotriva PUZ-uluii s-a ridicat şi Societatea Timişoara, dar şi 200 de locuitori din zonă care au semnat o petiţie în acest sens. De menţionat că problema acestui PUZ a ajuns pe masa primarului Dominic Fritz la câteva zile de la instalarea pe funcţie, în noiembrie 2020 ajungând proiect de HCL.

La începutul lui februarie 2021 se face o dezbatere publică, iar în 23 februarie intră pe ordinea de zi a Consiliului Local. PUZ-ul cade, fiind 15 voturi împotrivă (USR şi o parte din PNL, inclusiv incisivii Simion Moşiu şi Ştefan Sandu), şapte abţineri, în timp ce trei consilieri nu au votat. Motivaţiile respingerii au fost avizul de oportunitate expirat plus petiţia semnată de 200 de timişoreni, prin care se spune că panoul nu a stat afișat perioada regulamentară de timp și că procedura de transparență a fost încălcată.

În loc să reia procedura şi să se asigure că totul se face transparent, SC Oglinda dă în judecată Consiliul Local, invocând faptul că decizia sa de respingere nu a fost motivată, lucru oarecum adevărat, juriştii primăriei (nu foarte performanţi) eludând se pare acest aspect. Investitorii imobiliari câştigă procesul atât la Tribunalul Timiş, cât şi la Curtea de Apel Timişoara. Se dă o decizie definitivă prin care Consiliul Local să aprobe sau să respingă “motivat” PUZ-ul, dându-se ca termen limită data de 20 iunie. După unii şi această decizie e destul de controversată, dar nu aşa cum va fi cea de la finalul anului. Pe 16 iunie Consiliul Local respinge încă o dată PUZ-ul, dar mai greu, unii consilieri fugind din sală în momentul votului. Nu s-a înregistrat însă niciun vot în favoarea PUZ-ului. Ce este interesant, în această şedinţă consilierul PSD Radu Ţoancă (celebră “săgeată” a rechinilor imobiliari în Consiliul Local) a prevăzut sentinţa din decembrie. Ţoancă a solicitat atunci o împăcare între cele două părţi.

În urma deciziei consilierilor, investitorii de la Oglinda merg mai departe, dând în judecată Consiliul Local, solicitând anularea HCL din 16 iunie şi obligarea pârâtului (CL Timişoara) să aprobe PUZ-ul. În motivare se arată că HCL în cauză s-ar fi dat în şedinţă extraordinară, iar nu ordinară. Şi asta în condiţiile în care Curtea de Apel a stabilit un termen limită pentru discutarea respective HCL, şedinţele ordinare având loc doar o dată pe lună.

Culmea, Oglinda are şi câştig de cauză, judecătorul Cristian Cioabă dând următoarea sentinţă: “Admite acţiunea formulată de reclamanta SC Oglinda (….), în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Timişoara cu sediul (…) Anulează Hotărârea nr 282 din 16.06.2022 emisă de Consiliul Local Timişoara. Obligă pârâta să emită o hotărâre prin care să fie aprobat Planul Urbanistic Zonal “Locuinţe şi servicii” Piaţa Bisericii nr. 7 Timişoara având beneficiar SC Oglina SA”.

Mai mult, prin aceeaşi sentinţă, Consiliul Local trebuie să achite către SC Oglinda suma de 12.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, existând dreptul de recurs la 15 zile de de la comunicare, ceea ce înseamnă data de 9 ianuarie. Dacă în ultimii ani au mai fost instanțe de judecată din țară care au dat sentințe prin care obligă consiliile locale să motiveze respingerea unor PUZ/PUD-uri, pentru prima dată un judecător decide de unul singur şi cum trebuie să voteze un consiliu local. În cazul Timişoarei este vorba de 27 de oameni. Ori un consilier votează în funcţie de oportunitatea unui proiect, nu de legalitate de care se asigură aparatul de specialitate al primăriei.

De asemenea, se poate crea un precedent, prin care dezvoltatori imobiliari pot oculta decizia consiliului local, forul deliberativ al cărui rost este să evalueze tocmai oportunitatea unui proiect pentru comunitate. Ori în cazul de faţă un judecător s-a substituit unui întreg for deliberativ. Având în vedere pericolul care se poate crea din acest precedent, Primăria Timişoara, potrivit unor surse, vrea să contracteze un serviciu juridic extern la judecarea recursului.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

curios a spus: (ianuarie 3rd, 2023 at 16:04 )

Cristian Cioabă este cumva rudă cu regele Cioabă? Dacă DA, poate i se găsește un loc în Stabor.

Salva Kraina a spus: (ianuarie 3rd, 2023 at 22:19 )

Poate aflăm cine sunt proprietari Oglinda SA si atunci vom ști beneficiarii afacerii_investiției.

ionut a spus: (ianuarie 4th, 2023 at 15:39 )

chiar nu mai sunt organe de cercetare in tara asta care sa il excluda rapid din magistratura pe judecatorul asta? intrebarea ar fi in cate procese a mai dat asemenea decizii mafiote si cum a putut ajunge judecator un asemenea individ. primaria ar trebui sa se adreseze CSM pt ca nu e posibil asa ceva. Astia isi bat joc de noi si apoi ies la pensie cu zeci de mii de lei pe luna asa ca multumire pt ajutarea mafiotilor.

Kata a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 01:16 )

@ionut, cui?! CSM-ului??? Pai CSM-ul (cu gruparea Savonea in frunte) a facut multe “nefacute”:
A eliminat din justitie judecatori cu rezultate serioase in anticoruptie (Cristian Danilet, Daniela Panioglu, Alina Gulutanu…) unii (unul) pentru poze si filmari din viata privata (in care isi taia gardul viu sau isi curata piscina…).
Asteptarile sunt degeaba daca e sa vina de la CSM…

Ioana a spus: (ianuarie 8th, 2023 at 19:55 )

Articol slab, nedocumentat, ambiguu (poate intentionat ?!) si aluneca spre penibil!
Consilieri locali au facut abuz de putere!
Decizie corecta a judecatorului!

Ion a spus: (aprilie 18th, 2023 at 07:04 )

Aloooo, dezvoltatorii de la Oglinda, de ce nu v-ati pus la coada la nenea Negrisanu sa-i castigati amabilitatea?! Altfel ar sta lucrurile acum. Abuz de putere, atat si nimic mai mult!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc să învețe să cânte la un instrument, dar nu au avut oportunitatea până acum, dar și celor care vor să își perfecționeze tehnicile. La AIM School poți învăța să cânți la pian, tobe, chitară clasică/ acustică/ electrică sau ukulele, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai mult decât o alegere politică — este o șansă de a îndrepta România către un viitor integru și prosper. Ce opțiuni avem? Dacă analizăm candidaturile principale, devine evident că fiecare dintre contracandidații săi vine cu bagaje semnificative care ridică întrebări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Top