Decizie bizară la Tribunalul Timiş. Consilierii locali, obligaţi să voteze controversatul PUZ Oglinda

Printr-o sentinţă dată în luna decembrie 2022, Tribunalul Timiş obligă Consiliul Local Timişoara să aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) având ca beneficiar SC Oglinda. Scadalul în legătură cu acest PUZ este de notorietate, este mai vechi, intersecţii cu justiţia au mai existat, dubioasă fiind însă sentinţa prin care judecătorul Cristian Cioabă îi obligă pe consilierii locali nu doar să voteze o hotărâre, dar le şi dictează cum să voteze, lezând astfel drepturile unui ales. Adică se substituie unui for deliberativ, care are menirea să evalueze oportuniatea (nu legalitatea) unui proiect. Mai mult, se poate spune că puterea judecătorească a încălecat puterea legislativă, în condiţiile în care cele trei puteri ale statului trebuie să fie independente.

Scandalul privind PUZ-ul amplasat în zona Pieţei Crucii, pe locaţia fostei fabrici Oglinda este mai vechi, respectiv de pese cinci ani. Investitorul, SC Oglinda, intenţionează să ridice un complex rezidențial cu blocuri, spații comerciale (incluiv localuri) și parcări subterane și supraterane, suprafaţa totală fiind de 2.387 de metri pătrați. Proiectul inițial prevedea blocuri cu cinci etaje, dar a suferit câteva modificări, ajungându-se la S+P+3E.

oglinda proiect imobiliar

oglinda proiect imobiliar

Acest PUZ a fost pus pe tapet pentru prima dată în anul 2017, când a primit un certificat de urbanism, în baza căruia s-a obținut un aviz de oportunitate. Acest aviz este baza de pornire pentru orice documentație de tip PUZ. În luna mai 2019 a expirat certificatul de urbanism iar o dată cu el și avizul de oportunitate. Beneficiarul a obținut un nou certificat de urbanism în februarie 2020 și în baza acestuia solicită un nou aviz de oportunitate, cu menținerea avizelor obținute în cel anterior, aviz pe care nu l-a mai primit.

Pe de altă parte, PUZ-ul este contestat de vecini, de societatea civilă şi chiar de Biserica Ortodoxă. Astfel, Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei avertiza că parcarea subterană aferentă construcţiilor poate afecta structura de rezistenţă a celei mai vechi biserici ortodoxe din Timişoara, aflată în apropiere. Tot împotriva PUZ-uluii s-a ridicat şi Societatea Timişoara, dar şi 200 de locuitori din zonă care au semnat o petiţie în acest sens. De menţionat că problema acestui PUZ a ajuns pe masa primarului Dominic Fritz la câteva zile de la instalarea pe funcţie, în noiembrie 2020 ajungând proiect de HCL.

La începutul lui februarie 2021 se face o dezbatere publică, iar în 23 februarie intră pe ordinea de zi a Consiliului Local. PUZ-ul cade, fiind 15 voturi împotrivă (USR şi o parte din PNL, inclusiv incisivii Simion Moşiu şi Ştefan Sandu), şapte abţineri, în timp ce trei consilieri nu au votat. Motivaţiile respingerii au fost avizul de oportunitate expirat plus petiţia semnată de 200 de timişoreni, prin care se spune că panoul nu a stat afișat perioada regulamentară de timp și că procedura de transparență a fost încălcată.

În loc să reia procedura şi să se asigure că totul se face transparent, SC Oglinda dă în judecată Consiliul Local, invocând faptul că decizia sa de respingere nu a fost motivată, lucru oarecum adevărat, juriştii primăriei (nu foarte performanţi) eludând se pare acest aspect. Investitorii imobiliari câştigă procesul atât la Tribunalul Timiş, cât şi la Curtea de Apel Timişoara. Se dă o decizie definitivă prin care Consiliul Local să aprobe sau să respingă “motivat” PUZ-ul, dându-se ca termen limită data de 20 iunie. După unii şi această decizie e destul de controversată, dar nu aşa cum va fi cea de la finalul anului. Pe 16 iunie Consiliul Local respinge încă o dată PUZ-ul, dar mai greu, unii consilieri fugind din sală în momentul votului. Nu s-a înregistrat însă niciun vot în favoarea PUZ-ului. Ce este interesant, în această şedinţă consilierul PSD Radu Ţoancă (celebră “săgeată” a rechinilor imobiliari în Consiliul Local) a prevăzut sentinţa din decembrie. Ţoancă a solicitat atunci o împăcare între cele două părţi.

În urma deciziei consilierilor, investitorii de la Oglinda merg mai departe, dând în judecată Consiliul Local, solicitând anularea HCL din 16 iunie şi obligarea pârâtului (CL Timişoara) să aprobe PUZ-ul. În motivare se arată că HCL în cauză s-ar fi dat în şedinţă extraordinară, iar nu ordinară. Şi asta în condiţiile în care Curtea de Apel a stabilit un termen limită pentru discutarea respective HCL, şedinţele ordinare având loc doar o dată pe lună.

Culmea, Oglinda are şi câştig de cauză, judecătorul Cristian Cioabă dând următoarea sentinţă: “Admite acţiunea formulată de reclamanta SC Oglinda (….), în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Timişoara cu sediul (…) Anulează Hotărârea nr 282 din 16.06.2022 emisă de Consiliul Local Timişoara. Obligă pârâta să emită o hotărâre prin care să fie aprobat Planul Urbanistic Zonal “Locuinţe şi servicii” Piaţa Bisericii nr. 7 Timişoara având beneficiar SC Oglina SA”.

Mai mult, prin aceeaşi sentinţă, Consiliul Local trebuie să achite către SC Oglinda suma de 12.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, existând dreptul de recurs la 15 zile de de la comunicare, ceea ce înseamnă data de 9 ianuarie. Dacă în ultimii ani au mai fost instanțe de judecată din țară care au dat sentințe prin care obligă consiliile locale să motiveze respingerea unor PUZ/PUD-uri, pentru prima dată un judecător decide de unul singur şi cum trebuie să voteze un consiliu local. În cazul Timişoarei este vorba de 27 de oameni. Ori un consilier votează în funcţie de oportunitatea unui proiect, nu de legalitate de care se asigură aparatul de specialitate al primăriei.

De asemenea, se poate crea un precedent, prin care dezvoltatori imobiliari pot oculta decizia consiliului local, forul deliberativ al cărui rost este să evalueze tocmai oportunitatea unui proiect pentru comunitate. Ori în cazul de faţă un judecător s-a substituit unui întreg for deliberativ. Având în vedere pericolul care se poate crea din acest precedent, Primăria Timişoara, potrivit unor surse, vrea să contracteze un serviciu juridic extern la judecarea recursului.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

curios a spus: (ianuarie 3rd, 2023 at 16:04 )

Cristian Cioabă este cumva rudă cu regele Cioabă? Dacă DA, poate i se găsește un loc în Stabor.

Salva Kraina a spus: (ianuarie 3rd, 2023 at 22:19 )

Poate aflăm cine sunt proprietari Oglinda SA si atunci vom ști beneficiarii afacerii_investiției.

ionut a spus: (ianuarie 4th, 2023 at 15:39 )

chiar nu mai sunt organe de cercetare in tara asta care sa il excluda rapid din magistratura pe judecatorul asta? intrebarea ar fi in cate procese a mai dat asemenea decizii mafiote si cum a putut ajunge judecator un asemenea individ. primaria ar trebui sa se adreseze CSM pt ca nu e posibil asa ceva. Astia isi bat joc de noi si apoi ies la pensie cu zeci de mii de lei pe luna asa ca multumire pt ajutarea mafiotilor.

Kata a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 01:16 )

@ionut, cui?! CSM-ului??? Pai CSM-ul (cu gruparea Savonea in frunte) a facut multe “nefacute”:
A eliminat din justitie judecatori cu rezultate serioase in anticoruptie (Cristian Danilet, Daniela Panioglu, Alina Gulutanu…) unii (unul) pentru poze si filmari din viata privata (in care isi taia gardul viu sau isi curata piscina…).
Asteptarile sunt degeaba daca e sa vina de la CSM…

Ioana a spus: (ianuarie 8th, 2023 at 19:55 )

Articol slab, nedocumentat, ambiguu (poate intentionat ?!) si aluneca spre penibil!
Consilieri locali au facut abuz de putere!
Decizie corecta a judecatorului!

Ion a spus: (aprilie 18th, 2023 at 07:04 )

Aloooo, dezvoltatorii de la Oglinda, de ce nu v-ati pus la coada la nenea Negrisanu sa-i castigati amabilitatea?! Altfel ar sta lucrurile acum. Abuz de putere, atat si nimic mai mult!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1 mai, s-a constat faptul că un cetățean român, șofer de taxi, a transportat din municipiul Timișoara, migranții și pe cele trei călăuze afgane, până în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara – Arad. Totodată, ieri dimineață, în jurul orei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră
Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că cea mai bună formulă pentru Timişoara şi Timiş ar fi ca Dominic Fritz să ajungă din nou primar, iar Alfred Simonis să devină preşedinte al Consiliului Judeţean. În privinţa lui Simonis, Ganţ a vorbit în nume propriu, nu al FDGR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis
Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere
Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel de program de studii universitare, ce vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Fundația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului
Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță scurtă și verticală. Au urcat pe podium în ambele probe ale concursului de la Câmpulung Moldovenesc unde au câștigat medaliile de argint. La doar o săptămână după ce au cucerit medalii la Campionatul Național de semimaraton (21,2 km), care s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană
Top