Joi seara, în cadrul unei ședințe extraordinare, consilierii locali s-au întâlnit într-un plen care trebuia să ofere izbăvirea (temporară) a Colterm. Subiectul zilei, propunerea de a da în avans către societatea de termoficare a sumei de o sută de milioane de lei pentru ca aceasta să cumpere certificatele de poluare cuvenite pentru activitatea depusă.
Ei bine, ședința convocată de 11 consilieri locali de la PNL, PSD și Pro Romania, cu viceprimarul liberal Cosmin Tabără pe post de semnatar – convocator, nu s-a dovedit a fi, până la urmă, decât o sesiune de argumente, contraargumente, acuzații, contraacuzații, nervi, discursuri ”patriotarde”, toate care după două ore de întâlnire s-a încheiat cu un amendament fără prea mare influență și o propunere ca proiectul, care până la urmă a picat, să fie din nou pus pe ordinea de zi a următorului plen.
Denumirea academică a inițiativei era Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de ” Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației” cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră(EUA) aferente anului 2022”.
Probabil că era evident pentru oricine că în conturile primăriei nu stau undeva ascunse o sută de milioane, care odată votat proiectul să treacă brusc la Colterm și societatea să cumpere instant din acești bani certificatele verzi. Dar momentul a fost unul excelent ca aleșii locali să arate că au activitate și să ia cuvântul cu tot felul de discursuri pro sau contra idee. La mijloc a fost un Dominic Fritz, extrem de nervos, care a încercat să afle cum se va împlini hotărârea dacă e adoptată. S-a certat cu consilierii din alte partide, a acuzat managementul judiciar al Colterm că ia o grămadă de bani și că singura soluție pe care o găsește este să ceară bani de la municipalitate pentru a salva situația.
Dacă ședința a fost una … interesantă, nu la fel e situația de la societatea de termoficare, care a ”uitat” să cumpere certificate verzi doi ani la rând, luând amenzi imense pentru asta. Urmează un al treilea rateu de a cumpăra acele certificate și probabil o nouă amendă, numai bine ca Administrația Fondului de Mediu să ceară un faliment al Colterm.
Desigur, cei care se ocupă de Coltermul aflat în insolvență ar dori acești bani ca apa în deșert. Posibil, ei chiar sperau la adoptarea hotărârii, joi.
”Proiectul pe care îl văd în fața mea acordă subvențiile cuvenite în avans. Ni se oferă suma de 100 de milioane de lei din cele 160 de milioane din suma care este bugetată deja. Avem nevoie de această sumă ca să achiziționăm certificatele. Cele 100 de milioane de lei vor fi achitate în baza unei facturi care va fi emisă de Colterm.”, a spus Marius Cârceie, reprezentantul administratorului judiciar al societății, care a subliniat că cei de la Colterm nu cer bani de la primărie, ci doar plata unei facturi.
Vestea oarecum bună a venit de la administratorul special al societății, Cristian Amza, care a spus că în scurt timp se vor plătit certificate datorate pentru activitatea CET Centru, dar că pentru CET Sud, adică termocentrala ”pe bune” a orașului nu prea sunt posibilități de plată până la data limită, la finalul lunii aprilie,
Primarul Dominic Fritz a fost extrem de nervos, de înțeles, pentru discuțiile purtate. El a subliniat că societatea Colterm are acum un preț dublu, unul mult mai realist, la agentul termic, că s-a reușit dublarea acestui preț, că datoriile scad, că a fost căldură. Dar, în același timp, a subliniat că nu este o soluție ca pentru orice necesitate de aprovizionare cu fonduri suplimentare să se vină la primărie cu o cerere în acest sens.
„Nu se poate veni pentru orice ne trebuie la Primăria Timișoara. Colterm încasează dublu față de anul trecut. De ce nu se pot cumpăra certificatele din acești bani? Discutăm aici de parcă noi am fi Consiliul de Administrație al Colterm. Cumpărarea certificatelor este obligația Coltermului, nu a primăriei. Noi contribuim cu subvenții, da, dar nu suntem bancă. Insist ca această responsabilitate este în primul rând a Colterm, administrată de un administrator judiciar și unul special. Administratorul judiciar primește pe lună 20.000 de euro. Pentru ce? Să scrie pe o hârtie «Asta e soluția»? Dacă vreți să ajutați, dacă sunteți interesați de soluții, să lăsăm ipocrizia. Să ne focusăm pe ceea ce putem face noi. Nu vreau să minimalizez situația critică în care se află Colterm – necesită curaj din partea noastră din nou”, a fost discursul primarului Timișoarei.
USR-istul deturnat spre opinii mai liberale, Andrei Meșter, a fost extrem de acid la adresa fostului său șef de partid, Dominic Fritz, pe care l-a întrebat dacă prin declarațiile sale acesta îi ia de proști pe consilierii locali.
Desigur, discursurile consilierilor au continuat, cu tot felul de înțepături între aceștia, o rețetă deja devenită normală pentru astfel de întâlniri.
Cel mai câștigat, de fapt singurul câștigat, în urma ședinței de joi seara a fost consilierul local PSD, Radu Țoancă, care a reușit să impună un amendament, unul fără prea mare greutate, dar tot o reușită. El a cerut eliminarea din proiect a sintagmei ”cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) aferente anului 2022”. Cum niciunul dintre colegii săi de CLT nu aveau ce să piardă pentru adoptare, amendamentul a trecut.
De trecut nu a trecut proiectul în totalitate, doar 12 voturi au fost pro, nu îndeajuns pentru a fi adoptat. Totuși, la plenul programat pentru marți, proiectul ar urma să fie din nou supus dezbaterii. Greu de crezut că va trece și atunci…
Comentarii prin facebook