”Doar în ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie, echipele RETIM au colectat 455 tone de deșeuri din rampe ilegale și 314 tone de deșeuri vegetale abandonate pe domeniul public. Le mulțumim tuturor celor care aleg să se debaraseze legal de gunoi și păstrează Timișoara curată și civilizată”. Așa sună o știre făcută dintr-un comunicat al Primăriei Timișoara. Ni se mulțumește nouă, celor care aruncăm unde trebuie deșeurile. Foarte bine, la rândul nostru și noi mulțumim municipalității că adună gunoiul după nesimțiți. Din banii tuturor contribuabililor.
Așa se întâmplă într-o țară civilizată. Nu lași mizeria pe stradă, observând că nu toată lumea e acasă cu cei șapte de-acasă. Dar atâta lucru nu rezolvă problema. E adevărat că nici nu imi pot imagina o soluție prin care o țară ca România să fie curată cât ai bate din palme, eventual promulgând o lege. Ar fi prea simplu, iar în realitate este cumplit de complicat, căci fără să ai ac de cojocul nesimțitului degeaba faci jocuri psihologice și experimente educative din care să tragi concluzia că pedeapsa nu este mai bună ca recompensarea.
Și dacă vom fi recompensați cu o bomboană pentru faptul că suntem civilizați, tot nesimțitul care aruncă deșeuri aiurea va fi primul care va veni să ridice bomboana. Și-atunci ce facem? Punem camere de luat vederi în toată Timișoara? Punem. Facem un calcul și vedem cât costă să plătim RETIM suplimentar pentru ridicarea de rampe ilegale și cât ne-ar costa un sistem de camere. Dar înainte să punem camere, municipalitatea trebuie să arate că vrea să vadă gunoiul.
De jumătate de an urmăresc dacă cineva montează un coș de gunoi pe o stradă cu un hotel bun, la care trag mulți turiști în această perioadă. Pe un stâlp de iluminat lângă acest hotel de pe Calea Bogdăneștilor era cândva agățat un coș de gunoi. A rămas capacul și inelul de prindere. Coșul a fost spart, dar lumea parcă este poftită să arunce în continuare mizeria pe jos. Cât timp îți ia ca autoritate să primești informația că o stradă nu mai are coșuri de gunoi? Dar cât timp îți ia să pui altele, dacă cineva te informează că nu mai sunt? Când aduni toate aceste intervale de timp scurs degeaba te vei întreba dacă cineva este plătit aiurea sau dacă în „noua” administrație avem persoane care gândesc altfel problema gunoialelor, mai sănătos, mai logic, mai eficient.
Incercăm să aducem la masă toți politicienii normali la cap pentru a vota o lege care să permită primăriei angajarea atâtor polițiști locali cât ai nevoie pentru rezolvarea problemelor cu care te confrunți în comunitatea ta. Angajezi acei paznici, inspectori, „primari” de cartier,ce-o avea fiecare administrație în cap și vezi cât este bugetul. Este mai mare sau mai mic decât să plătești RETIM-ul să-ți ridice gropile de gunoi clandestine? Și dacă ar fi mai scump tot merită să ne hotărâm ce vrem. Ca regulile civice și legile în general să fie făcute pentru a fi aplicate sau le dăm doar pentru a mai bifa o treabă aproape făcută?
În lipsa unui sistem eficient de depistare și sancționare cu amenzi și zile de muncă în folosul comunității, apoi zile pușcărie, dacă nesimțitul n-are bani și chef de muncă, nu vom face decât să citim astfel de știri din care să aflăm câte tone de gunoaie a strâns municipalitatea. În oraș, în parcuri, la marginea pădurilor. Apoi ne va mulțumi din nou celor care suntem în regulă și o luam de la capăt, mirându-ne de ce la alții este mai curat ca la noi, de ce în altă parte se poate și Oradea nu e departe.
Mai este și frivolitatea aia penibilă prin care solidarizăm voluntar au ba cu nesimțitul pentru că raportarea unei nereguli ne miroase a delațiune, a apucături securistoide, și-atunci mai bine ne pute gunoiul sub nas. Germania nu așa s-a educat, prin premiere și prea multă înțelegere. Neamțul s-a educat prin sancțiune cu mulți ani în urmă și fac pariu că va reuși, în ciuda acestei perioade de corectitudine politică, să-i facă și pe migranți să nu se mai comporte ca la ei acasă și să respecte nemțește regulile. Va fi mai greu, dar se va ajunge acolo când încă nouă ni se va mulțumi că am ales să fim oameni faini, când atât de simplu puteam să fim niște nesimțiți nesancționați de nimeni.
P.S. O altă știre despre gunoi a venit de la CJ Timiș. Acolo s-a ajuns la soluția angajării a doua persoane printr-o firmă proprie care să strângă gunoiul de pe marginea drumurilor județene. Inițial părea o ciudățenie. Cum să curețe doi oameni opt kilometri pe zi și o parcare de 1.000 de mp? Uite așa! Căci dacă nu va fi așa, vom trăi în continuare cu gunoiul până-n gât și acolo. Mai rămâne ca acei doi oameni să-și facă treaba, să-i verifice cineva că-și fac treaba. Nu să se deconteze doar banii.
Comentarii prin facebook