Cum a ajuns Alin Nica la soluţia Nicolae Robu. Nu Primăria Timişoara este miza

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Ceea ce părea în urmă cu doi ani de domeniul imposibilului devine realitate: Nicolae Robu va candida pentru PNL la Primăria Timişoara. Zarurile au fost aruncate şi mai trebuie doar câteva „amenajări interioare” pentru a se parafra pactul. Doar cu doi ani în urmă Nica vorbea despre o candidatură a lui Robu ca fiind un „proiect dubios” ci iz interlop: Nu construim un partid de interlopi, așa că Nicolae Robu îi poate recupera în proiectul lui dubios de a redeveni primar”. În schimb, Robu chema DNA să verifice “averea fabuloasă” a lui Nica. Şi astea sunt doar câteva “drăgălăşenii “ schimbate între cei doi, fiindcă despre zoaiele aruncate reciproc în cap în ultimii şapte ani s-ar putea scrie cel puţin două volume.

Dar încă o dată s-a dovedit că în politică e bine ca „never say never”. Mai mult, la pertractările care vor urma între liderii PNL Timiş şi Robu & „interlopii”, primii vor fi nevoiţi să facă unele compromisuri, respectiv să cedeze mai mult. Menţionez doar că în gruparea Robu se află, de exemplu, Alin Popoviciu, cel exclus din PNL şi care s-a judecat ulterior mult timp cu partidul. Va fi primit şi acesta înapoi?

PNL Timiş îşi va motiva decizia prin rezultatele unui sondaj de opinie, care probabil vor fi făcute publice la un moment dat. În paranteză trebuie menţionat că, precum orice sondaj comandat de un partid, şi cel al PNL-iştilor are mai multe variante: una la care au acces doar cei foarte puţini de la vârf; una pentru conducerea mai largă a partidului; alta pentru a fi făcută publică etc. Potrivit sondajului, Robu ar avea câteva procente în faţa lui Dominic Fritz. Ce nu se va face public este trendul semnalat de casa de sondaje, care a făcut mai multe măsurători pe acelaşi eşantion în ultimii doi ani. Iar aici s-a observat că Robu este pe un trend descendent, iar Fritz pe unul ascendent, concluzia fiind că şansele primului de-a redeveni primar sunt de domeniul unui miracol.

Un lucru pe care Nica îl ştie. Apoi, prin reducere la absurd, considerând că Robu va câştiga primăria, el nu va fi primarul PNL. Va fi primarul lui Robu şi al grupului de interese (contrare Timişoarei) din jurul lui. Foarte probabil Nica ştie şi acest lucru. Nu mai discut că, în acelaşi scenariu fantezist, Robu i-ar putea trage lui Nica de sub picioare preşul numit preşedinţia PNL Timiş.

De la toate acestea vine o întrebare elementară: De ce îl acceptă atunci Nica pe Robu, împrumutând chiar din discursul acestuia? Nu e o chestiune foarte complicată. Candidatura lui Robu pentru PNL îi va maximiza lui Nica şansele pentru recâştigarea preşedinţiei CJ Timiş. Mai exact va primi mai multe voturi pe Timişoara, decât în cazul în care PNL va propune un alt candidat. La urma urmei calcule politice, nu discut aici despre cât de etice sunt.

Sigur, se poate vorbi la nivel etic atunci când Nica mai preia din divagaţiile lui Robu. Mă refer la faptul că, în urmă cu aproximativ două săptămâni în urmă, Nica a a avut un derapaj la adresa lui Fritz, într-un singur comunicat de presă făcând referire de două ori la etnia primarului În cazul în care domnul primar neamț nu știe, îi spun eu: memoria lui Ion I.C. Brătianu este strâns legată de unirea Banatului cu România”, a spus Nica, adăugând că ”presupusa atenție germană la detalii lasă de dorit în Capitala Culturală Europeană”. Adică, fiind neamţ, Fritz n-are de unde să ne ştie “râul, ramul, sărăcia, nevoile şi neamul”.

O ieşire primitivă, iar Nica, crescut (şi) pe la Bruxelles ştie sau ar trebui să ştie o regulă elementară a discursului politic în ţările civilizate, respectiv că nu se fac referiri la etnie, apartenenţa religioasă şi orientare sexuală. Să fi fost şi această ieşire o concesie pentru Robu sau o bezea trimisă troglodiţilor AUR-işti? Fiindcă despre Robu, viitorul partener, se ştie. El se tot luptă cu Oculta, cu imperialiştii care ne colonizează, cu Soros, cu Gates, cu marţienii etc. De altfel, chiar deputatul timişorean Ovidiu Ganţ, reprezentantul etniei germane în parlament, a sancţionat ieşirile pe arătură ale celor doi. Ca să nu spun că, cel puţin în Timişoara şi Banat, atunci când vorbeşti de germani, vorbeşti de istoria şi factorul civilizator al acestor locuri. Iar ca PNL-ist, vorbeşti de un fost preşedinte al partidului devenit şef al statului…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

20 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (iulie 25th, 2023 at 10:06 )

Gretosi amandoi, la fel si partidul lor care accepta asa ceva.

Agamemnon Dandanache is back! a spus: (iulie 25th, 2023 at 10:29 )

Nu Nica a luat decizia încolonării în spatele moșului cu păr cănit. Dacă ar fi luat-o el sau un for al PNL Timiș sau PNL Timișoara, am ști la ora aceasta cine l-a propus pe Robu, cine s-a opus, cine a fost contracandidat, câte voturi au fost pentru, câte împotrivă, când a fost ședința, cine s-a supărat, cine râdea pe sub mustăți etc. Deocamdată, molusca numită „membrii PNL de bună credință” nu mișcă. Un miros de mâț mort vine din grădina PNL Timișoara… Dacă ați înțeles cine „a luat decizia”, ați înțeles politica dâmbovițeană de pe Bega.

M.A. a spus: (iulie 25th, 2023 at 10:49 )

Trist,foarte trist pentru PNL să ajungă la astfel de compromisuri.
Discursul lui Robu nu e potrivit pentru electoratul din Timișoara.
Ambiția fostului primar și a apropiaților ii face să nu tină cont că momentul lui de „glorie” a trecut.
Nici o șansă pentru Robu la primăria Timișoarei.

Bocsig a spus: (iulie 25th, 2023 at 11:42 )

Nica s-a temut ca Robu fara PNL ia voturi de la AUR, plus ceva PSD si PNL, si ca un alt candidat PNL ar lua sub 10%. Ca si candidat PNL, Robu mai are ceva sanse sa se apropie de Fritz daca mobilizeaza pensionarii, auristii si interlopii.

Jack a spus: (iulie 25th, 2023 at 11:50 )

Robu e batran si uzat. Fritz e un esec pentru Timisoara. Pnl are nevoie de un alt candidat.

TM a spus: (iulie 25th, 2023 at 12:34 )

@jack : vad ca in continuare te prefaci a fi impartial dar duhnesti a robu de la o posta.Ca sa stii si tu once and for all, Fritz este un primar foarte ok.

george a spus: (iulie 25th, 2023 at 12:41 )

Nu stiu altii cum sunt…dar eu va spun sincer ca am votat Fritz si nu mai votez in veci Fritz si USR. Voi vota candiadtul cel mai bine plasat in lupta cu Fritz. Daca ala va fi Robu, atunci Robu va avea votul meu. Daca va fi altul…atunci acel altul va avea votul meu.

Local a spus: (iulie 25th, 2023 at 13:50 )

Nica merge pe mana lui Lae, nu pentru ca este maiv ci doar cinic stie ca nu ere sanse dar scopul sau este acela de a isi salva propriul „fotoliu”.

fanel a spus: (iulie 25th, 2023 at 13:52 )

Ce e interesant e ca dl. Nica se mandreste cu faptul ca stie sa vorbeasca germana. Depinde desigur de ocazie. Bate vantul frunza-n dunga …

@Jacqouille La Fripouille, Alpooli 21 & comp. a spus: (iulie 25th, 2023 at 14:03 )

O fi Robu uzat, dar e infinit mai proaspăt, vivace și mai imaginativ decât coclelile voastre de comment-uri pe care le tot repetați de parc-ați fost trepanați cu ranga când ați fost mici.

Costel a spus: (iulie 25th, 2023 at 14:23 )

@george, să știi că 51% din locuitorii orașului vor plânge după votul tău

caraneanul a spus: (iulie 25th, 2023 at 14:30 )

Nica nu stie cand vorbeste de Bratianu cine a dat aceea parte din Banat de la Pancevo pana la Vrset sarbilor la negocierile de dupa razboi. II reamintesc eu(daca a stiut vreodata ,, Bratianu si Iorga) ca doara Banatul nu era al lor. Dar cati stiu acest lucru?

Reos a spus: (iulie 25th, 2023 at 16:18 )

Dacă nu era Robu aveam noi sală polivalentă,stadion,metrou,un sistem de termoficare competitiv,un oraș bine pus la punct administrativ și financiar,cuiburile de cabluri tăiate de pe stîlpuri de maistru personal,poduri peste Bega etc, în fiecare zi un alt proiect din pix și toate astea bine plănuite de ceata de haiduci din primărie sigur nu le aveam în numai 8 ani de realizare,bravo.

TM a spus: (iulie 25th, 2023 at 17:17 )

Ce-mi place la unii postaci este ca se dau fosti votanti USR care sunt dezamagiti dar totul fara argumente. Daca va iese robulianul vom fi primul oras din tara care vom avea “ cantatea romaniei “( robului ) si vom fi tratati drept tampitii tarii.Voi dezamagitilor v-ati pirdut firul scurt cu primaria ?

Dan A. a spus: (iulie 25th, 2023 at 17:24 )

Putina istorie, daca tot se mentioneaza in articol. Alipirea Banatului la Romania s-a realizat datorita existentei a 3 factori majori:
1. Participarea Romaniei la razboi de partea Antantei, care a castigat.
2. Lobby-ului puternic facut la Paris de Regina Maria.
3. Referendumului organizat dupa razboi. Banatul putea fi al Ungariei (ca entitate autonoma), al Serbiei, al Romaniei, sau impartit in trei, ceea ce intr-un fel s-a intamplat. Populatia era amestecata, nici o etnie nu avea o majoritate absoluta: 38% români, 28% şvabi, 20% sârbi, 10% maghiari, 4% altii. Germanii au fost tentati de faptul ca Romania era condusa de o dinastie germana, asa ca s-au aliat cu romanii si au obtinut majoritatea. Fara germani, acum vorbeam limba maghiara, sau si mai probabil sârba, caci trupele sârbesti au ocupat cu forta Banatul cateva luni bune, pana au venit francezii sa-i dea afara.

Alexandru a spus: (iulie 25th, 2023 at 17:45 )

Dacă Alin Nica o să-l aleagă pe Robu candidat înseamnă că o să meargă pe o pantă descendentă în politică. Nu contează dacă Robu câștigă sau nu primăria. Tabăra Robu din PNL o să-și dea seama că este loc de mai mult și vor incerca încet, încet să-și impună oamenii la conducerea filialei.

Timisorean a spus: (iulie 25th, 2023 at 19:56 )

Incredibil nivelul prostiei la PNL TM. Zici ca lucrează sa scoată puncte in plus pentru Fritz. Ies cu afirmații demne de sosoaca sau simion. Nicio treaba cu liberalismul și valorile europene ale partidului. Ce sa mai zic de valorile minime normalizate chiar și in Romania contemporană. Bai PNL, trezește, ca astfel de acțiuni nu ajuta Timisoara sau Timișul. Puneți-vă cenușă in cap acum pentru mizeriile xenofobe scoase pe gura și reparați gafa măcar in ceasul al 13-lea. Altfel ii mai dați un mandat lui Fritz și orașul se mai duce un pic in jos.

Alexandru a spus: (iulie 26th, 2023 at 10:30 )

Dacă Alin Nica îl acceptă pe Robu candidat își semnează ieșirea din politica locală. Tabăra pro Robu o să-și dea seama că este loc de mai mult și vor căuta să își pună oamenii la conducerea filialei locale.

IuliuManiu a spus: (iulie 26th, 2023 at 16:23 )

Cand Nica ii facea opozitie lui Robu, pare o solutie optima pentru PNL, dar intre timp si-a aratat calitatea la CJT. La capitolul realizari este mai slab ca Bojin sau Dobra (!nici mie nu imi vine sa cred), iar la nivel politic nimeni de la Bucuresti nu-l baga in seama.
Mizeria care a facut-o acum… pentru voturile pe care i le aduce Robu e de domeniul fantasticului.
Calitate morala foarte indoielnica, gospodar foarte slab si un politician parca descris de Caragiale.

Rusine PNL!

rusinOS a spus: (iulie 28th, 2023 at 11:41 )

Clasa politica este varza in toate partidele.Plina de politruci, parveniti, golani, interlopi etc.
NU ai cu cine sa votezi.INDEMN la vot nul.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alianța Dreapta Unită și-a prezentat propunerile de primar pentru câteva din localitățile cheie din Timiș

Alianța Dreapta Unită și-a prezentat, miercuri, candidații pentru mai multe primării din județ, oameni cu care speră să câștige sau, în unele localități, să mențină mandatele de primar. Sunt candidați pentru mai multe localități periurbane, dar și pentru Lugoj, unde reprezentanții alianței speră să obțină conducerea localității. Piesele de rezistență sunt primarul actual de Cenad...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța Dreapta Unită și-a prezentat propunerile de primar pentru câteva din localitățile cheie din Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Debut excelent pentru CSU Politehnica la naţionalele de floretă

Politehnica Timișoara a câștigat două medalii joi, 16 mai, în prima zi a Campionatuliu Național de floretă, seniori. Rebeca Cândescu și Ingrid Miti Bikflavi au urcat pe podium la individual feminin. Campionatul Național de floretă destinat seniorilor are loc la București în perioada 16–19 mai 2024, iar prima zi a fost destinată întrecerii feminine la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Debut excelent pentru CSU Politehnica la naţionalele de floretă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Dat dispărut de acasă, găsit după o săptămână, spânzurat

Cea mai îngrozitoare veste pe care o putea primi o familie, a venit de la Poliţie. „La data de 15 mai, în urma verificărilor efectuate de către polițiștii Serviciului de Investigații CriminaleTimiș împreună cu polițiștii Serviciului Criminalistic Timiș cu privire la identificarea cadavrului găsit spânzurat de o schelă în data de 7 mai, pe strada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dat dispărut de acasă, găsit după o săptămână, spânzurat
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cinci firme și asocieri de firme vor să realizeze Centura Vest Timișoara

Concurență mare pe șantierul de realizare a Centurii Vest Timișoara. Cinci firme și asocieri de firme, din mai multe țări, se luptă pentru contractul de 1,7 miliarde de lei. Miercuri a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul de realizare al Centurii Vest Timișoara, ultimul segment rămas nerealizat din inelul complet. ”Încă un pas...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci firme și asocieri de firme vor să realizeze Centura Vest Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cu doar aproximativ două săptămâni înainte de termenul de predare al studiului de prefezabilitate pentru un nou spital municipal la Timișoara, specialiștii de la Banca Mondială, divizia IFC, au venit din nou în vizită în orașul de pe Bega pentru a vedea terenul unde ar putea fi ridicată, odată, unitatea medicală de câteva sute de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialiștii IFC au venit din nou la Timișoara. Caută cea mai bună soluție pentru un viitor spital municipal/FOTO
În organizarea Muzeului Național al Banatului va avea loc evenimentul „PreHistoria”, un festival de arheologie experimentală ce va avea loc la Punctul Muzeal Parța, din comuna timișeană, în zilele de 25 și 26 mai. Evenimentul, organizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Comunei Parța, aduce în prim-plan o (pre)istorie vie, oferind publicului o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Parța se pregătește festivalul de arheologie experimentală ”PreHistoria”
Femeile pilot de raliu ocupă parcarea Modex. Primăria Timișoara anunță că începând de joi seara și până vineri seara, zona amintită nu va mai fi disponibilă publicului larg, fiind rezervată unei competiții de raliu. La solicitarea ACS Women in Motorsport, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat rezervarea parcării Iancu Huniade (Parcarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doamnele pilot de raliu închid parcarea Modex. Gentlemanii motocicliști ies în paradă pe străzile Timișoarei
În una dintre viitoarele ședințe ale plenului Consiliului Local Timișoara, aleșii locali vor avea de dezbătut și, eventual, aprobat, un nou proiect în vederea construirii în Parcul Central a unui skatepark. Ideea nu este deloc o noutate a fost reluată de mai multe ori, acum avem și un set de desene despre cum ar putea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara mai încearcă o dată construirea unui skatepark. Avem și un set nou de desene frumoase/FOTO
Timișoara va găzdui, timp de două zile, o importantă conferință în domeniul juridic. SPECTO 2024 – ”Proiectarea viitorului sistemului de justiție penală prin lentilele tehnologiei” este organizată de Universitatea de Vest din Timișoara și Confederația Europeană de Probațiune, în parteneriat cu Direcția Națională de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și Asociația Română de Științe Penale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide o importantă conferință în domeniul juridic, în organizarea UVT
Ziua de sâmbătă va fi una plină pentru cei de la Retromobil Club România, filiala Timiș. Asociația organizează două evenimente dedicate pasionaților de vehicule istorice. Începand cu ora 10, pe platoul Emag din cadrul Iulius Town Timișoara, se va desfășura cea de a patra ediție a memorialului automobilistic „Timișoara 1930 – Primul Concurs Internațional de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Retromobil Club organizează la Timișoara propria versiune a Nopții Muzeelor
Blackjack este unul dintre cele mai apreciate jocuri de cărți din lume. Este practicat de sportivi, actori, oameni de afaceri, dar și de oameni simpli. Obiectivul este unul singur: să învingi casa. De-a lungul timpului, nume ca Ben Affleck, Michael Jordan ori Jason Alexander și-au încercat norocul la blackjack. Acest joc generează multă distracție și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cele mai întâlnite mituri despre blackjack
Top