Acum, că actuala administrație a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul noului Plan Urbanistic General, primăria se pregătește să dea trei milioane de lei pe un sistem electronic GIS, prin care să știe permanent evidența imobilelor, construcțiilor și rețelelor de pe raza orașului.
Cea mai nouă dorință urbanistică a conducerii primăriei timișorene este crearea unei noi baze de date, cu date de tip GIS – Sistem Informațional Geografic care să îi ofere permanent o imagine clară a ce și cum e situația în oraș cu parcelele de teren, clădirile sau utilitățile. Teoretic, o asemenea investiție ne va feri de situația în care cei de la Gaze sapă să repare o conductă și taie un cablu al celor de la Curent. Practic, situația din teren nu e întotdeauna aceiași cu cea din hârtii. Primăria nu se zgârcește la punerea în aplicare a proiectului, pune la dispoziția executantului, care va fi stabilit prin licitația lansată pe SEAP,
Conform anunțului, Parlamentul European și Consiliul European au stabilit în 2007 instituirea unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (Inspire), decizia fiind preluată și în legislația românească, referitoare la Infrastructura naţională pentru informaţii spaţiale (INIS). Așadar, se dorește achiziționarea unor servicii prin care să se asigure crearea unei baze de date actualizate continuu, moderne și unitare privind evidența imobilelor terenuri, construcții și rețele, care să permită vizualizarea tuturor informațiilor gestionate într-o colecție structurată de date, reprezentând o bază de date relațională în care dependențele complexe dintre date și/sau metadate să se regăsească într-un model al datelor propriu sistemului de centralizare.
”Prin această achiziție se dorește implementarea unei soluții GIS care să poată fi folosită de întreaga administrație timișoreană, atât în interiorul instituției pentru interschimbarea de informații cât și în relația cu cetățenii, instituții ale statului și cu publicul în general. Este necesară asigurarea unei baze de date actualizate continuu, moderne și unitare privind evidența imobilelor terenuri, construcții si rețele, care să permită vizualizarea tuturor informațiilor gestionate într-o colecție structurată de date, reprezentând o bază de date relațională în care dependențele complexe dintre date și/sau metadate să se regăsească într-un model al datelor propriu sistemului de centralizare. Datele geospațiale existente in acest moment la nivelul Municipiului Timișoara vor fi integrate in baza de date geospațiale a noului sistem informatic de tip GIS integrat cu corecturile si actualizările necesare”, se spune în anunțul de licitație.
Prin această achiziție se dorește implementarea soluției GIS pe baza unor servicii de cloud sau de tip DataCenter, prin software server/webclient si crearea infrastructurii de date, precum și trainingul si educarea personalului Beneficiarului în utilizarea soluțiilor și datelor existente, se spune în caietul de sarcini.
Odată cu punerea în aplicare a soluției va avea loc migrarea pe o nouă platformă, car eva pune în legătură toți utilizatorii și beneficiarii datelor, inclusiv departamentele din cadrul primăriei care lucrează cu aceste date.
Comentarii prin facebook