Primăria Timișoara a reușit, la aproape nouă luni de la anunțarea câștigătorului, atribuirea efectivă a contractului de proiectare a reabilitării Pieței Victoriei

La aproape nouă luni de la desemnarea câștigătorului la concursul internațional de desemnare a executantului proiectului reabilitării zonei Piața Victoriei, Primăria Timișoara anunță că a avut loc și atribuirea efectiva a contractului. Societatea anunțată câștigătoare în urma unui concurs organizat de Ordinul Arhitecților pentru municipalitate, semnează acum efectiv acordul.

Primăria Timișoara a anunțat atribuirea contractului pentru serviciile de proiectare (DALI+PT+AT, studii conexe) necesare pentru amenajarea și modernizarea Pieței Operei și a unor străzi din zona Cetate. În fapt, nu este nicio noutate, firma cu care s-a semnat contractul era deja cunoscută, este vorba, de fapt, de un gup de firme de arhitectură din Timișoara care câștigaseră  contractul în luna octombrie a anului trecut. Atunci, Ordinul Arhitecților din România și Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, organizaseră o selecție de proiecte internațională pentru primărie.

Câștigături au fost fost desemnați cei de la Studio Arca SRL și Prodid SRL . Autori principali ai proiectului sunt Radu Golumba și Șerban Sturdza.

Cel mai probabil, perioada de aproape nouă luni de la declararea proiectului câștigător și atribuirea efectivă a fost una birocratică, necesară pentru parcurgerea etapelor normale în cadrul unei asemenea licitații.

Valoarea contractului este de 6.911.460 lei.

„Începem cea mai dificilă etapă din modernizarea Pieței Victoriei și anume cea de proiectare. E un proiect care va schimba Timișoara pentru următoarele decenii. Actuala soluție, aleasă în urma unui concurs internațional de arhitectură, aduce concepte moderne, dar păstrează și pune în valoare identitatea și moștenirea istorică a acestui spațiu. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, a spus primarul Dominic Fritz.

Municipiul Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR a organizat un concurs internațional de soluții de arhitectură pentru modernizarea spațiului public din zona centrală a Timișoarei.

Premiul I a constat în contravaloarea estimată a contractului de servicii de proiectare.

Durata contractului este de 50 de luni, dintre care 20 de luni pentru proiectare, avizare, întocmire documentație și 30 de luni pentru asistența tehnică pe durata execuției.

La concursul internațional au fost depuse proiectele realizate de 30 de echipe de arhitecți. S-a urmărit ca participanții la concurs să valorifice la maxim potențialul pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească echilibrul între valoarea istorică a spațiului și o abordare inovativă, contemporană. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Juriul a apreciat proiectul câștigător ca fiind ”o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană”. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios.

Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Mihai a spus: (iunie 6th, 2024 at 17:20 )

Vom avea 3 ani șantier în centru exact cum a fost pe vremea lui Robu în celelalte piețe. Un proiect total inutil când alte zone din oraș arată cum arată dar de făcut se fac amenajări în centru.

Timisoara a spus: (iunie 6th, 2024 at 18:30 )

Cred ca glumesti , as suporta unca 3 ani de santier in centru decat sa arata asa ca dupa razboi, asteptam acest proiect de 30 de ani si tu vi ca de ce iar santier ? Celelalte zone vor urma si ele insa acolo mai tine si oameni , multi nesimtiti.

@MIhai a spus: (iunie 6th, 2024 at 18:50 )

Nu, nu prea mai e mult de făcut în altă parte. La periferii, comuniștii hrăpăreți deghizați în dezvoltatori imobiliari au urâțit cu blocuri pentru 100 de ani de-acum-încolo, În rest, pătura medie, pe măsură ce va fi laminată de sărăcie, va lăsa apartamentele și casele altora. Așa că, mai rabdă 3 ani și bucură-te că nu vine iar Robu, că-i în stare să construiască piste pentru caii familiei C. Cu bani europeni, bineînțeles!!!

Kata a spus: (iunie 6th, 2024 at 21:46 )

@mihai, @timisoara, nu vor urma vor preceda… Dacia, Traian, Mocioni si oituz sunt mai avansate deact Victoriei, iar in cartiere se lucreaza si la demolat garaje si amenajat parcari si spatii verzi, se repara trotiare, se schimba tevi de colterm, aquaTim…

ion a spus: (iunie 7th, 2024 at 07:30 )

Întreb pentru un prieten analfabet: care e siglă clanului Cârpaci? Că omul vrea sa voteze, dar neștiind să citească, trebuie să recunoască poza.

Ghita Grada a spus: (iunie 7th, 2024 at 11:04 )

Nu pot crede ca timisorenii sant de acord cu asta! Pai fratilor piata asta nu face parte din centru istoric! Vreti sa dispara cele 14 banci unde oamenii se relaxeaza privind minunatele amenajari florale? Sa fie o piata betonata cu niste tisnitori? Nu avem destul beton in centru? Si vad ca dispar si amenajarile florale minunate cu nii de lalele urmand sa apara si doua alei pietonale noi!!!! Face-ti o greseala enorma! Nu ma asteptam la asta din partea d.lui arh.Sturza!

bla a spus: (iunie 7th, 2024 at 12:23 )

Ghita e mai mult spatiu verde ca si inainte, Surogat si Corso au pe mijloc acel aliniament de arbori, deja existenti, care in acele poze sunt mai mari. Aleile din mijloc cu banci, da, alea dispar pentru ca va fi vegetatie acolo unde acum sunt pavele si cele 2 alei transversale sunt ca sa nu ocolesti toata piata, sa poti trece dintr-o pare in alta. Vor fi destule aranjamente de flori

Ghita Grada a spus: (iunie 7th, 2024 at 13:19 )

Prietene,,bla” cred ca nu ai calculat bine spatiul verde care se pierde si spatiul verde nou creeat! Aleile noi langa ,,lupoaica” nu isi au rostul pt ca ai trecere la ,,pesti” Betonul cu tisnitori e complet aiurea in fata operei. Si daca avem o promenada istorica am scos tramvaiul am pastrat piata cred ca trebuie sa avem grija de ,,centrul vechi”. Vad ca nu intelege nimeni asta. Eu cred ca era bine sa existe o gandire cum sa anulam circulatia din fata catedralei sa avem o promenada completa ,,opera-catedrala”. Ce spuneti!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e proiectat semnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top