O asociație – institut a analizat Timișoara. Orașul e eficient economic, dar nu are… vibrație, terminând clasamentul național pe cinci

Timișoara e un oraș plin de prosperitate, dar nu de cea mai bună calitate, cel puțin asta e concluzia transmisă de un raport întocmit de o asociație care se denumește pompos Institutul pentru Orașe Vizionare. ONG-ul amintit a lansat un nou indicator, intitulat City Index, care analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, în funcție de trei caracteristici, stabilite de asociația care a realizat analiza: calitatea locului, prosperitate și vibrație. La general, Timișoara e plasată pe locul cinci.

În scopul stabilirii valorii orașelor, cei de la asociație spun că au utilizat un set de 51 de indicatori specializați. Pe lista datelor care au dus la acest index se combină împreună date statistice oficiale din diverse surse cu evaluări calitative obținute de la rezidenți și turiști… prin platforme precum TripAdvisor și Google Places.

Performanța oraşelor a fost raportată la dimensiunea oraşului, astfel încât să se asigure o comparabilitate între orașe cu diferite dimensiuni.

Conform analizei realizate de asociația – institut, Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România. Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța.

”Analiza CITY INDEX dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, șapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. În plus, singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România”, spun cei de la Asociația Institutul pentru Orașe Vizionare.

În clasament sunt folosite date care acoperă o perioadă nespecificată din doi ani, 2022 și 2023.

”Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021. Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places”, spun cei de la acest institut.

Conform clasamentului realizat pe scheletul acestui index, Timișoara nu e deloc în top în ceea ce privește Calitatea Locului, indicator care este una dintre cele trei componente majore ale CITY INDEX și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat.

În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Timișoara e pe șase și depășește ”la mustață” Târgu Jiu.

Conform raportului, Timișoara stă bine la nivel de educație și locuri emblematice, dar prost la calitate aer și trafic. Pentru a vă face o idee asupra clasamentului, aici Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal. De asemenea, Târgu Mureș se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici, între toate cele 41 de municipii analizate. Aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, Municipiul Reșița, cu o populație puțin peste 58,000 de locuitori, este, conform CITY INDEX, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde1, ocupând locul 1 la ambii indicatori.

Ei bine, Timișoara stă bine la categoria Prosperitate. Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici cât și sociali.

În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții. Nu putem să nu remarcăm prezența Slatinei între liderii menționați. O altă ciudățenie a clasamentului este menționarea Clujului ca având cel mai mic nivel de șomaj din țară, când se știe că Timișul nu are de ani buni de zile adversar la categoria cea mai mică rată a șomajului. La Prosperitate, Timișul stă bine la inovare și nivel salarial, dar prost la accesibilitate locuințe și dinamică populație.

Cel de-al treilea mod de analiză al orașelor, în viziunea Asociației Institutul pentru Orașe Vizionare, este Vibrație. Iar ”Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Aceasta componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică”, spun cei de la asociație.

Ei bine, Timișoara nu prea ”vibrează”, orașul fiind trimis pe locul șapte. Nici măcar Capitala Culturală nu a mai salvat ”vibrația” capitalei Banatului. Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5. Sibiul este un adevarat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

De altfel, pe componenta Vibrație, peisajul municipiilor care excelează la diverși indicatori este mult mai variat, incluzând pe primele locuri chiar și municipii mai mici. Conform datelor analizate, Brașovul ocupă locul 1 în materie de experiențe culinare și recreaționale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc în domeniul Implicării civice, Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

În schimb, Timișoara e bună la Experiențe de Shopping și Entertainment, dar, spun cercetătorii de la institut, stă rău la îmbătrânire demografică și experiențe recreaționale.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Mircea a spus: (iunie 27th, 2024 at 23:36 )

Asta chiar e tare… orasul lui Stalin inaintea Timisoarei !!! Hihihi de unde scot astia „top” urile astea ….ei precis nu au auzit de vorba : daca vrei s-omori un caine…du-l in Gj😂😂😂😂

Alexandru a spus: (iunie 28th, 2024 at 03:36 )

Dacă au o rubrică cu reputația cluburilor sportive, asta spune multe despre cât de profesioniști sunt. În mod normal se măsoară performanțele cluburilor sportive.

Suveran a spus: (iunie 28th, 2024 at 10:21 )

Cred ca nici nu mai e nevoie sa spunem ca e un top făcut de clujeni…

Supapa a spus: (iunie 28th, 2024 at 12:24 )

Cine a facut topul asta? Ca ii dau eu numa vibratii.
Constanta vibreaza de hamsii iar Resita de somaj.
Cand te gandesti ca Popica lucreaza 12 ore pe zi pentru salariu iar unii iau banii pt tampenii de topuri.

Rade Olgura cu tot cu Pastele ei de top

vest a spus: (iunie 28th, 2024 at 13:29 )

E vorba doar de inca un „clasament” in care se face reclama Clujului si anti reclama Timisoarei.

Adrian a spus: (iunie 28th, 2024 at 20:59 )

Atat vreti sa împingeți Cluj-ul din spate, dar tot degeaba, in comparație cu Timisoara Cluj-ul e ca un sat.

Karl a spus: (iunie 29th, 2024 at 04:05 )

Foarte bine, poate acum vor fugi oltenii din Timisoara spre orasele care „vibreaza” si ne vom scapa dracului de ei, ca prea ne-au invadat.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Mircea Geoană continuă să ocupe primul loc în topul încrederii în liderii politici. Sondaj INSCOP

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024,  Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii în lideri politici, fiind urmat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, și premierul Marcel Ciolacu. Notorietate și încredere personalități politice (TOPUL POPULARITĂȚII) Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, 33,4% dintre toți participanții la sondaj declarând că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mircea Geoană continuă să ocupe primul loc în topul încrederii în liderii politici. Sondaj INSCOP
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Debut excelent pentru timişoreanca Anca Todoni la Wimbledon. S-a calificat în turul II după un meci de doar 83 de minute

Timişoreanca Anca Todoni (142 WTA) s-a calificat în turul secund al competiției de la Wimbledon 2024, după ce a învins-o pe jucătoarea din Serbia Olga Danilovic (116 WTA). În primul meci pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem, Anca Todoni (19 ani) a obţinut un succes convingător în faţa sârboaicei Olga Danilovic, scor 7-5,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Debut excelent pentru timişoreanca Anca Todoni la Wimbledon. S-a calificat în turul II după un meci de doar 83 de minute
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Membrii birourilor electorale primesc banii de la Primăria Timișoara

Primăria Timisoara a anunțat că, începând de miercuri, 3 iulie, demarează plata indemnizațiilor pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare de pe raza municipiului (președinți, vicepreședinți și operatori calculator).  Persoanele care au optat pentru plata prin virament bancar sunt rugate să își verifice contul începând de miercuri. În cazul în care plata nu este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii birourilor electorale primesc banii de la Primăria Timișoara
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Zona Cetate e cea mai căutată pentru închirierea unei locuințe. Timișoara, cele mai mici chirii

Timișoara este cel mai accesibil mare oraș din România, atunci când vine vorba despre sumele plătite sub formă de chirie. Zona Cetate este cea mai solicitată, iar pe oraș o chirie medie pleacă de la 250 de euro pentru o garsonieră și ajunge la 450 de euro la trei camere. Marile orașe din țară continuă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zona Cetate e cea mai căutată pentru închirierea unei locuințe. Timișoara, cele mai mici chirii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timisoara a anunțat că, începând de miercuri, 3 iulie, demarează plata indemnizațiilor pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare de pe raza municipiului (președinți, vicepreședinți și operatori calculator).  Persoanele care au optat pentru plata prin virament bancar sunt rugate să își verifice contul începând de miercuri. În cazul în care plata nu este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii birourilor electorale primesc banii de la Primăria Timișoara
Timişoreanca Anca Todoni (142 WTA) s-a calificat în turul secund al competiției de la Wimbledon 2024, după ce a învins-o pe jucătoarea din Serbia Olga Danilovic (116 WTA). În primul meci pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem, Anca Todoni (19 ani) a obţinut un succes convingător în faţa sârboaicei Olga Danilovic, scor 7-5,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Debut excelent pentru timişoreanca Anca Todoni la Wimbledon. S-a calificat în turul II după un meci de doar 83 de minute
Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) doreşte să facă unele clarificări după ce în online au apărut critici vizavi de noua aplicaţie, Tranzy. Deși campania electorală s-a încheiat, știrile false și dezinformarea continuă să fie o problemă majoră, susţin cei de la STPT. Reprezentanţii STPT afirmă că aplicația Tranzy “a funcționat fără sincope de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clarificări de la STPT: Aplicația Tranzy a funcționat fără sincope de la lansarea în Timișoara
Acțiunile polițiștilor locali împotriva cerșetoriei au continuat în ultimele zile. 56 de persoane au fost preluate din stradă, cele mai multe fiind depistate în intersecții. Poliţia Locală insistă şi le cere timişorenilor să nu ofere bani cerşetorilor: “Nu le oferiți bani încurajând astfel lenea și lipsa de respect!”. Polițiștii locali au continuat, în aceste zile,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali, o nouă razie printre cerşetori: “Nu le oferiți bani încurajând astfel lenea și lipsa de respect!”
Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024,  Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii în lideri politici, fiind urmat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, și premierul Marcel Ciolacu. Notorietate și încredere personalități politice (TOPUL POPULARITĂȚII) Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, 33,4% dintre toți participanții la sondaj declarând că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mircea Geoană continuă să ocupe primul loc în topul încrederii în liderii politici. Sondaj INSCOP
Complexul proiect de reabilitare a Domului Romano-Catolic a fost oficial finalizat. Proiectul, finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, a avut o valoare totală de 22.409.890,72 lei. Valoarea finanțării nerambursabile pentru acest proiect a fost de 21.302.013,13 lei, din care 3.195.301,96 lei a reprezentat finanțarea din bugetul național, iar 18.106.711,17 lei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reabilitarea  Domului Romano-Catolic din Piața Unirii a ajuns la sfârșit
Top