Noul an școlar începe cu unele probleme în școlile și grădinițele din Timiș/FOTO

O bună parte a școlilor și grădinițelor din Timiș vor începe noul an școlar cu probleme. Totuși, nu vorbim despre situații grave, comisia de specialitate constituită pentru verificarea situației acesteia a dat doar avertismente pentru problemele găsite.

În perioada 9 iulie – 30 august 2024, Comisia mixtă de verificare și control a stadiului pregătirii școlilor din județul Timiș pentru începerea anului școlar 2024-2025, formată din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Banat” al Județului Timiș, Direcției de Sănătate Publică Timiș, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a desfășurat activități de verificare și control la nivelul unităților de învățământ din județul Timiș.

La nivelul judeţului Timiș, rețeaua școlară pentru anul de învățământ 2024 – 2025, cuprinde un număr de 617 unităţi de învăţământ preuniversitar, unde vor învăța peste 100.000 de elevi, respectiv: 332 creșe/grădinițe (123 în mediul urban /209 în mediul rural); 205 școli primare/gimnaziale (47 în mediul urban/158 în mediul rural); 62 licee, colegii (55 în mediul urban /7 în mediul rural); 18 cluburi sportive, școli postliceale, etc. (17 în mediul urban /1 în mediul rural).

Conform datelor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș în anul școlar 2024 – 2025 16 unități de învățământ își vor desfășura activitatea în clădiri noi sau construcții de extindere, 20 unități de învățământ își vor desfășura activitatea în clădiri reabilitate/parțial reabilitate.

Pentru un număr de 10 unități de învățământ va fi necesară relocarea unor grupe de grădiniță și clase datorită lucrărilor de reabilitare neterminate până la începerea anului școlar (1 mediul urban și 9 în mediul rural), Din cauza lipsei de spațiu la unele unități de învățământ, 108 clase vor funcționa în spații modulare. Pentru 11 unități de învățământ vor fi date în folosință până în 31.12.2024 construcții noi și reabilitate,

Cu finanțare din PNRR – școli verzi,  în județul Timiș, se vor realiza 13 proiecte (aflate în prezent în faza semnării contractelor de finanțare sau proiectare), tot cu finanțare PNRR,  un număr de 161 de unități de învățământ vor fi dotate cu mobilier școlar, materiale didactice și dotări IT (sunt în desfășurare achizițiile acestora), iar 37 de unități de învățământ vor beneficia de laboratoare inteligente (SMARTLAB).

În județul Timiș nu sunt unități de învățământ cu toalete de tip latrină, toate unitățile de învățământ au toalete interioare. Toate unitățile de învățământ vor putea începe noul an școlar la data de 09.09.2024.

În urma verificărilor efectuate au fost constatate au fost descoperite și o serie de probleme.

În ceea ce privește autorizarea unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Din cele 953 de clădiri cu destinația învățământ, 100 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (23 clădiri în mediu urban,  77 clădiri în mediu rural). Pentru un număr de 55 unități de învățământ (49 pentru unități de stat și 6 private) au fost emise avize pentru realizarea unor investiții, urmând ca după finalizarea investițiilor, beneficiarii să solicite autorizația de securitate la incendiu.

Principalele nereguli identificate au fost următoarele: funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu; nefuncționarea instalațiilor de detectare și alarmare în caz de incendiu; neverificarea cu personal atestat a instalațiilor de apărare împotriva incendiilor; neasigurarea verificării cu personal atestat a instalațiilor electrice precum și exploatarea acestora cu defecțiuni și improvizații.

În ceea ce privește asigurarea securității unităților de învățământ preuniversitar, un număr de 97 unități de învățământ sunt asigurate cu o formă de pază umană din care 46 cu pază proprie, 27 prin societăți specializate și 24 cu pază mixtă; un număr de 297 unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției; un număr de 81 unități de învățământ dispun concomitent atât de pază umană, cât și de sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției; nu dispun de sisteme de securitate (pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției) un număr de 142 (28 în mediul urban și 114 în mediul rural), din care 84 creșe/grădinițe (15 în mediul urban, 69 în mediul rural), 50 școli primare/gimnaziale (8 în mediul urban și 42 în mediul rural) și 8 licee/colegii (5 în mediul urban și 3 în mediul rural).

În urma controalelor efectuate s-a constatat că un număr de 59 unități nu dețin analize de risc la securitate fizică, 57 de unități nu au implementat măsurile stabilite în analizele de risc, 43 unități nu respectă cerințele minime de securitate prevăzute în H.G. nr. 301/2012.

În acest sens au fost aplicate un număr de 4 sancțiuni contravenționale (avertismente) pentru nerespectarea legislației în vigoare și au fost trasate măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate cu termene clare de îndeplinire, unitățile de învățământ urmând a fi recontrolate pentru verificarea modului de implementare a măsurilor.

În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță a elevilor și/sau al personalului didactic pe timpul deplasării cu mijloacele de transport destinate special transportului de elevi și verificarea legalității efectuării acestui tip de transport pentru anul de învățământ, precum și asigurarea siguranței pietonilor în zona unităților de învățământ: au fost verificate un număr total de 156 de autovehicule destinate transportului școlar care aparțin atât unităților de învățământ, cât și unităților administrativ teritoriale; au fost instruiți/reinstruiți conducătorii acestor vehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului școlar; au fost reinstruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate (respectiv transportul de elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare, nefiind permisă folosirea în alte scopuri); s-a solicitat coordonatorilor de transport, orarul și traseul autovehiculelor destinate transportului de elevi pe perioada anului școlar 2024 – 2025; au fost desfășurate activități de verificare a existenței și a funcționalității mijloacelor de semnalizare rutieră din dreptul unităților de învățământ sau din zona adiacentă acestora, precum și a amenajărilor rutiere și dispozitivelor speciale realizate/amplasate în scopul asigurării siguranței pietonilor;

În acest sens au fost constatate un număr de 45 deficiențe de semnalizare rutieră orizontală și verticală despre care au fost notificați administratorii de drum cu  termen de remediere până la începerea noului an școlar. 

În ceea ce privește autorizarea sanitară de funcționare a unităților de învățământ: 27 unități școlare din Județul Timiș (9 din mediu urban și 16 din mediu rural), nu au autorizație sanitară de funcționare. Dintre acestea 20 de unități au depus documentația în vederea obținerii autorizației.

În ceea ce privește respectarea cerințelor de siguranța alimentelor și de igienă a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea și servirea mesei în incinta unităților de învățământ.

În județul Timiș există un număr de 113 unități tip cantină înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aparținând unităților de învățământ și 15 unități care primesc alimente de la unități de catering cu care au încheiate contracte de livrări (unități care asigură doar servirea alimentelor în spațiile proprii, fiind, de asemenea, înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor).

Au fost controlate un număr de 20 de unități de învățământ – grădinițe, care au funcționat în perioada iulie – august. În urma controalelor efectuate, nu au fost identificate produse alimentare preparate fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare.

În ceea ce privește situația unităților de învățământ special, aflate în finanțarea Consiliului Județean Timiș: Liceul Teoretic Special “Iris” Timișoara, Liceul  Tehnologic  Special  “Gheorghe  Atanasiu”  Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Paul Popescu Neveanu” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Dumitru Ciumăgeanu” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Alexandru Roșca” Lugoj, Școala Profesională Specială Buziaș și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Păunescu” Recaș s-au efectuat activități de curățenie generală, dezinsecție-deratizare, igienizare, lucrări de reparații și de zugrăvire pentru începerea în condiții optime a noului an școlar, nefiind semnalate probleme/dificultăți majore.

Semnalăm faptul că, având în vedere investiția derulată în prezent la nivelul Liceului Tehnologic Special  “Gheorghe Atanasiu” Timișoara, pentru desfășurarea cursurilor școlare au fost achiziționate 28 containere, urmând a se suplimenta cele achiziționate, cu încă 11 pentru ca procesul educativ să se realizeze în condiții optime.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită din ocolitoarea Timișoarei. De asemenea, estimările inițiale ale traficului, chiar înainte de Inaugurare, au făcut CNAIR să analizeze extinderea la patru benzi a Centuri Nord, anunță Alfred Simonis, viitorul președinte al Consiliului Județean Timiș.  “Continuăm proiectele de dezvoltare a infrastructurii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri, români, străini, etc, au devenit parteneri şi competitori într-o competiţie extrem de interactivă, Campionatul Judeţean de padel. După şase luni de competiţie şi odată cu venirea toamnei, se vor număra campionii. Sâmbătă, la Padel Center nu vorbim doar despre o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Moarte teribilă pentru un timişean în propria gospodărie

La data de 17.09.2024, în jurul orei 17:00, polițiștii orașului Recaș au fost sesizați cu privire la faptul că, în satul Nadăș, un bărbat s-ar fi accidentat în timp ce efectua treburile gospodărești cu un polizor. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, respectiv, un bărbat de 60 de ani...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Moarte teribilă pentru un timişean în propria gospodărie
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului pentru realizarea unei căi ferate care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de oraș, conform Economedia.ro. În total au fost depuse cinci oferte, iar suma alocată este de aproximativ 300 de milioane de lei. Deocamdată nu au fost depuse contestații la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă prin spectacole inedite și surprize speciale pentru întreaga familie. Check Art Festival revine în acest weekend, iar marionetele gigant, statuile vivante, mimii și bufonii sunt pregătiți să aducă arta mai aproape de public, în cele mai inedite forme ale sale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend
Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită din ocolitoarea Timișoarei. De asemenea, estimările inițiale ale traficului, chiar înainte de Inaugurare, au făcut CNAIR să analizeze extinderea la patru benzi a Centuri Nord, anunță Alfred Simonis, viitorul președinte al Consiliului Județean Timiș.  “Continuăm proiectele de dezvoltare a infrastructurii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi
Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri, români, străini, etc, au devenit parteneri şi competitori într-o competiţie extrem de interactivă, Campionatul Judeţean de padel. După şase luni de competiţie şi odată cu venirea toamnei, se vor număra campionii. Sâmbătă, la Padel Center nu vorbim doar despre o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean
  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce mai aproape de clienți micii producători agricoli.  Proiectul „Piața pe Roți” e o soluție inovatoare destinată să sprijine în continuare producătorii locali și să promoveze produsele tradiționale. Prin intermediul acestui proiect, fermierii și producătorii din localitățile situate la maxim 50...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda
Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas, organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES. Acțiunea are loc în perioada 4-6 octombrie 2024, la Casa Tineretului din Timișoara. Hrana bună și cultura, artizani și producători locali din diferite regiuni ale țării, oameni preocupați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas
Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere Club Timişoara. Care vă invită, pe gratis, la mişcare. În primul rând, pentru sănătate! Haltere Club Timișoara, în calitate de organizator, finanțat de Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului ‘Orașul în mișcare’ și a proiectului ‘În mișcare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Haltere Club invită timişorenii la mişcare!
Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu Ministerul Educației și Asociația Mediawise sunt parteneri în cadrul proiectului Teachers 4.0 Digital Age: Tackling Disinformation and Promoting Digital Literacy through Education and Training in European Classrooms – Profesori în era digitală 4.0: combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale prin educație și formare în clasele europene. Proiectul este finanțat din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT e partener în cadrul unui proiect care urmărește combaterea dezinformării
Șoferii pot acum să își seteze aplicațiile de navigare GPS pentru folosirea principalelor astfel de soft-uri, pentru a lua în considerare și Centura Sud. Noul drum, inaugurat de curând, a fost inclus în principalele astfel de aplicații. Drumul de centură Timișoara Sud este disponibil acum și pe aplicațiile de navigație GPS Google Maps și Waze....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Sud Timișoara a fost inclusă în principalele aplicații de navigare rutieră
Nu vă faceți planuri pentru weekend. Sunteți invitați într-un loc special. Vineri, 20 septembrie, cu începere de la ora 20.00, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, festivalul Sunscape programează publicului o seară specială de muzică live alături de doi dintre cei mai prolifici artiști de sonorități experimentale din România, Emil Gherasim (Fluidian) și Manuela Marchiș....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seară specială de muzică. La festivalul Sunscape vin artiștii Emil Gherasim și Manuela Marchiș
Top