Energie geotermală cu buclă închisă: energia de la picioarele noastre

Ne place să vorbim despre contexte globale, regionale, despre cât de bine sau rău au făcut alții, despre cât de bine e în altă parte. Dar, optica noastră, ca români, ar trebui să aibă ca esență ce putem face noi cu resursele de care dispunem local, pentru că acestea nu sunt puține.

E drept, contextul actual nu este ușor de digerat la niciun nivel când avem de administrat crize de securitate, de sănătate și energetice la nivel global, iar trioul mult dorit – stabilitate, predictibilitate și competitivitate – există și nu prea.

Dar dacă luăm contextul tranziției energetice și analizăm toate oportunitățile aduse de aceasta, cum a forțat ieșirea din zona de confort a multor industrii, inclusiv a industriei de petrol și gaze (ce are nu mai puțin de 170 de ani de experiență) și a dus spre inovare și spre identificarea altor tipuri de tehnologii ce pot contribui la bunăstarea noastră ca țară, nu putem decât să fim mândri că experiența și cunoștințele acumulate în cei 170 de ani sunt folosite la maximum în inovare.

România are astăzi o oportunitate unică: aceea de a-și diversifica sursele de energie utilizând ce ne oferă natura de milioane de ani – căldura rocilor magmatice.

Energia geotermală cu buclă închisă (closed loop system), o tehnologie inovatoare și extrem de eficientă, ce poate fi dezvoltată aproape oriunde, ar putea deveni un pilon esențial pentru securitatea energetică a țării. Totuși, această soluție rămâne puțin cunoscută și neexploatată la nivel național.

Pe scurt, despre funcționarea sistemelor cu buclă închisă

Sistemele geotermale cu buclă închisă au apărut în urmă cu 5 ani de zile și în prezent se utilizează în 3 țări din lume SUA, Canada, Germania.

Principiul de funcționare este simplu, similar cu cel al radiatorului. În primul rând, se efectuează forarea: este vorba despre un foraj clasic, utilizat în industria de petrol și gaze.

Apoi, se realizează instalația subterană: pe scurt, 2 conducte sunt introduse în sol și sunt unite între ele. Prin această instalație închisă, la momentul pornirii sistemului, este injectată apă demineralizată din surse proprii, cu presiune redusă. Apa se încălzește, extrăgând astfel căldura din pământ fără a afecta echilibrul ecologic al solului. Apoi, prin fenomenul de termosifon natural, apa fierbinte se ridică la suprafață și generează agent termic sau energie electrică, prin turbine. Apa este ulterior recirculată în sistem.

Spre deosebire de geotermia clasică, adică de sistemele cu buclă deschisă, ce depind de existența unor surse naturale de apă caldă, cele cu buclă închisă pot fi instalate aproape oriunde și nu necesită un zăcământ geotermal specific. Această versatilitate face din sistemele cu buclă închisă o soluție pentru România.

Beneficiile pentru români

Unul dintre principalele avantaje ale energiei geotermale cu buclă închisă este că oferă o sursă constantă de energie, independentă de condițiile meteorologice. Spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă, care fluctuează în funcție de vreme, energia geotermală este disponibilă 24/7, pe tot parcursul anului. Această stabilitate o face o sursă de energie extrem de fiabilă și potrivită atât pentru generarea agentului termic, cât și pentru electricitate, deci și pentru utilizări industriale.

România este una dintre țările cu cel mai ridicat potențial geotermal din Europa, având resurse semnificative, în special în zona de vest a țării.

Deși există unele proiecte de energie geotermală în aceste zone, acestea sunt de tip buclă deschisă, ceea ce limitează aria lor de aplicare. În schimb, tehnologia cu buclă închisă ar putea fi implementată la scară largă, inclusiv în zonele urbane sau rurale, unde alte resurse de energie regenerabilă nu sunt la fel de eficiente sau accesibile.

Pentru că discutăm despre avantajele sistemelor cu buclă închisă, un alt argument în favoarea acestora este impactul redus asupra mediului.

Fiind un sistem închis, apa demineralizată din surse proprii utilizată pentru transferul de căldură nu intră în contact cu solul sau cu apele subterane, deci nu există risc de contaminare. În plus, amprenta de carbon a acestor sisteme este inexistentă, sistemele în buclă închisă sunt silențioase, nefiind un factor perturbator în comunități, iar costurile de întreținere sunt reduse în comparație cu alte surse de energie, cum ar fi gazele naturale sau energia nucleară.

Legislația – factorul încă nerezolvat din ecuația geotermală

Sigur, acum vă întrebați: „Bine, bine, dacă soluția are atât de multe avantaje, ce ne împiedică să o implementăm și noi în România?”

Răspunsul va părea un clișeu, însă pașii pe care îi mai avem de parcurs pentru ca tehnologia să devină realitate sunt mici si puțini.

Există bariere care împiedică utilizarea energiei geotermale cu buclă închisă în România, printre care: un cadru legislativ insuficient dezvoltat și gradul de cunoaștere insuficient în rândul populației dar și a decidenților politici.

Guvernul român și autoritățile locale ar trebui să acorde o atenție sporită dezvoltării infrastructurii și a legislației necesare pentru a stimula investițiile în acest sector. Multe dintre subvențiile și facilitățile fiscale existente pentru sursele regenerabile de energie nu sunt încă adaptate specific pentru energia geotermală cu buclă închisă, ceea ce reduce atractivitatea acesteia pentru potențialii investitori, costurile inițiale fiind considerabile.

Pe lângă sprijinul guvernamental, este necesară și o educare mai amplă a publicului în ceea ce privește beneficiile și funcționarea acestei tehnologii. Mulți români sunt familiarizați cu energia solară sau eoliană, dar puțini știu că energia geotermală este o opțiune viabilă și accesibilă, mai ales în regiunile cu un potențial geotermal ridicat.

“Deci ce putem face cu resursele pe care le avem deja?”

Foarte mult. Energia geotermală cu buclă închisă reprezintă o oportunitate majoră pentru România, din punct de vedere energetic, ecologic și economic.

Impactul implementării tehnologiei este unul major în creșterea bunăstării românilor. Dacă în acest moment 25% dintre gospodării ajung sub pragul de sărăcie după ce își achită factura la energie, implementarea acestei tehnologii poate contribui la scăderea acestui procentaj.

Într-o perioadă în care securitatea energetică și scăderea gradului de sărăcie sunt o prioritate globală, tehnologia geotermală cu buclă închisă oferă soluții sustenabile și eficiente.

Haideți să nu pierdem și acest tren!

autor: Raluca Covrig, Director Afaceri Publice & Comunicare, FPPG

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Daniel a spus: (octombrie 7th, 2024 at 16:24 )

Afirmația legată de costurile inițiale cum că sunt considerabile spune totul. Apoi de costurile cu întreținerea nu cunosc prea multe pentru ca astfel de sisteme nu sunt răspândite și nu au o vechime prea mare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Timișoara primește 249 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, pentru înlocuirea rețelei primare de termoficare a orașului

Ministerul Energiei a aprobat solicitarea Primăriei Timișoara de susținere financiară, din Fondul de Modernizare, a înlocuirii conductelor din sistemul de termoficare a Timișoarei. Astfel, aproape 249 de milioane, din valoarea totală a contractului, de 368 de milioane, vor fi fonduri nerambursabile europene. Cererea de finanțare a fost depusă de municipalitate pentru înlocuirea a 13 km...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara primește 249 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, pentru înlocuirea rețelei primare de termoficare a orașului
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Emoții europene. CSM Lugoj debutează în Challenge Cup

Prim-divizionara de volei CSM Lugoj nici nu a apucat să se bucure de victoria de pe terenul campioanei, CSO Voluntari, căci a și plecat în Cehia unde va debuta într-o nouă ediție a Challenge Cup. Finalistă în urmă cu două ediții și participantă constantă aproape de un deceniu în această competiție, CSM Lugoj va juca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoții europene. CSM Lugoj debutează în Challenge Cup
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Domeniul energiei, întors pe toate părțile la un prestigios eveniment internațional care se desfășoară sub egida UPT

Proiect pentru un viitor mai sustenabil și mai eficient. Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește, în perioada 8–10 octombrie 2024, cea de-a VII-a ediție a Conferinței Regionale Sud-Est Europene (Regional South-East European Conference – RSEEC 2024), organizată de CIGRE Romania și co-organizată de Transelectrica, Delgaz Grid și Rețele Electrice. Evenimentul este realizat cu susținerea CIGRE Paris. Conseil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Domeniul energiei, întors pe toate părțile la un prestigios eveniment internațional care se desfășoară sub egida UPT
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Vreți să lucrați legal în Olanda? Aflați care sunt condițiile

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș anunță participarea la evenimentul online de informare EURES, intitulat „Condiții de viață și muncă în Olanda”, organizat de AJOFM Sibiu, în colaborare cu consilierii EURES din Olanda. Evenimentul va avea loc pe 9 octombrie 2024, între orele 11:00 și 12:30. Acest eveniment se desfășoară sub egida „EURES...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vreți să lucrați legal în Olanda? Aflați care sunt condițiile

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proaspăt numit președinte interimar la PNL Timișoara, Marilen Pirtea a întărit rândurile filialei sale cu 13 personalități, majoritatea profesori universitari, care să susțină ideea de liberalism, spune acesta. Nume cunoscute din învățământul superior, la cel mai înalt nivel, din toate universitățile, un avocat sau un director al uneia dintre cele mai vechi și mari societăți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea și-a adus colegii universitari alături de el, în PNL
Preşedintele PNL Timișoara, Marilen Pirtea, îl temperează pe mai tânărul său coleg, deputatul Cosmin Șandru, care cere renunțarea la parteneriatul cu PSD, pe care liberalii, semnat pentru conducerea Consiliului Județean Timiș. Trebuie generate proiecte pentru comunitate, agenda cetățeanului e mai importantă decât orgoliile politice, subliniază actualul deputat. Cosmin Șandru a cerut, în cursul dimineții, denunțarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderul PNL Timișoara susține coaliția cu PSD la Consiliul Județean Timiş
Noul șef al PNL Timișoara, Marilen Pirtea, e mai optimist decât oricând și spune că partidul său dorește ”maximul” posibil la alegerile parlamentare, adică doi senatori și patru deputați. Un deziderat greu de obținut, mai ales că în partid au fost anumiți membri care nu păreau interesați să strângă semnături pentru Nicolae Ciucă, spre exemplu....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxim la parlamentare. Marilen Pirtea vrea doi senatori și patru deputați liberali de Timiș
Proiect pentru un viitor mai sustenabil și mai eficient. Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește, în perioada 8–10 octombrie 2024, cea de-a VII-a ediție a Conferinței Regionale Sud-Est Europene (Regional South-East European Conference – RSEEC 2024), organizată de CIGRE Romania și co-organizată de Transelectrica, Delgaz Grid și Rețele Electrice. Evenimentul este realizat cu susținerea CIGRE Paris. Conseil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Domeniul energiei, întors pe toate părțile la un prestigios eveniment internațional care se desfășoară sub egida UPT
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș anunță participarea la evenimentul online de informare EURES, intitulat „Condiții de viață și muncă în Olanda”, organizat de AJOFM Sibiu, în colaborare cu consilierii EURES din Olanda. Evenimentul va avea loc pe 9 octombrie 2024, între orele 11:00 și 12:30. Acest eveniment se desfășoară sub egida „EURES...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vreți să lucrați legal în Olanda? Aflați care sunt condițiile
Ministerul Energiei a aprobat solicitarea Primăriei Timișoara de susținere financiară, din Fondul de Modernizare, a înlocuirii conductelor din sistemul de termoficare a Timișoarei. Astfel, aproape 249 de milioane, din valoarea totală a contractului, de 368 de milioane, vor fi fonduri nerambursabile europene. Cererea de finanțare a fost depusă de municipalitate pentru înlocuirea a 13 km...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara primește 249 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, pentru înlocuirea rețelei primare de termoficare a orașului
O nouă expoziție de excepție, care va cuprinde piese din mai multe colecții, va fi deschisă de Muzeul Național al Banatului Timișoara. „Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță” va fi disponibilă publicului, la mansarda Bastionului Theresia, în lunile octombrie și noiembrie. Această expoziție, rezultat al unei colaborări inter-instituționale de amploare, reunește contribuții de la Muzeul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Frumusețea și eleganța femeii Belle Epoque vor fi prezentate într-o expoziție MNaB Timișoara
Deşi încă membru al formaţiunii Forţa Dreptei, preşedintele în exerciţiu al CJ Timiş, Alin Nica, nu îl va susţine pe Ludovic Orban la alegerile prezidenţiale, ci pe Mircea Geoană. Cu toate că are doar cuvinte de laudă despre Orban, Nica afirmă că a ales Geoană, fiind convins că este un proiect câştigător pentru cei 109.000...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica despre susţinerea lui Mircea Geoană: „Trebuie să duc cei 109 mii de votanţi ai mei într-un proiect câştigător”
Deputatul PNL Cosmin Şandru afirmă că este cazul ca în Timiș liberalii să demareze negocieri cu partidele de dreapta, pentru a face majorități în Consiliul Local Timișoara și la Consiliul Județean. El afirmă că protocolul semnat de PNL cu PSD la Consiliul Județean trebuie denunțat cât mai repede.  Cosmin Şandru, vechi opozant al alianţei între...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru: “Protocolul, cel puțin neinspirat, cu PSD la Consiliul Județean Timiș, trebuie denunțat cât mai repede.”
Societatea de Transport Public Timișoara avertizează că pe internet au apărut tentative de înșelare a călătorilor, cărora li se propune achiziționarea de carduri de transport, evident o reclamă falsă, care e promovată pe Facebook. Aceasta e extrem de bine realizată, iar suportul foto include chiar și o imagine a primarului Dominic Fritz. Textul reclamei înșelătoare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carduri de transport public false, propuse pentru cumpărare la Timișoara. Imaginea primarului e folosită în reclama înșelătoare
Top