Energie geotermală cu buclă închisă: energia de la picioarele noastre

Ne place să vorbim despre contexte globale, regionale, despre cât de bine sau rău au făcut alții, despre cât de bine e în altă parte. Dar, optica noastră, ca români, ar trebui să aibă ca esență ce putem face noi cu resursele de care dispunem local, pentru că acestea nu sunt puține.

E drept, contextul actual nu este ușor de digerat la niciun nivel când avem de administrat crize de securitate, de sănătate și energetice la nivel global, iar trioul mult dorit – stabilitate, predictibilitate și competitivitate – există și nu prea.

Dar dacă luăm contextul tranziției energetice și analizăm toate oportunitățile aduse de aceasta, cum a forțat ieșirea din zona de confort a multor industrii, inclusiv a industriei de petrol și gaze (ce are nu mai puțin de 170 de ani de experiență) și a dus spre inovare și spre identificarea altor tipuri de tehnologii ce pot contribui la bunăstarea noastră ca țară, nu putem decât să fim mândri că experiența și cunoștințele acumulate în cei 170 de ani sunt folosite la maximum în inovare.

România are astăzi o oportunitate unică: aceea de a-și diversifica sursele de energie utilizând ce ne oferă natura de milioane de ani – căldura rocilor magmatice.

Energia geotermală cu buclă închisă (closed loop system), o tehnologie inovatoare și extrem de eficientă, ce poate fi dezvoltată aproape oriunde, ar putea deveni un pilon esențial pentru securitatea energetică a țării. Totuși, această soluție rămâne puțin cunoscută și neexploatată la nivel național.

Pe scurt, despre funcționarea sistemelor cu buclă închisă

Sistemele geotermale cu buclă închisă au apărut în urmă cu 5 ani de zile și în prezent se utilizează în 3 țări din lume SUA, Canada, Germania.

Principiul de funcționare este simplu, similar cu cel al radiatorului. În primul rând, se efectuează forarea: este vorba despre un foraj clasic, utilizat în industria de petrol și gaze.

Apoi, se realizează instalația subterană: pe scurt, 2 conducte sunt introduse în sol și sunt unite între ele. Prin această instalație închisă, la momentul pornirii sistemului, este injectată apă demineralizată din surse proprii, cu presiune redusă. Apa se încălzește, extrăgând astfel căldura din pământ fără a afecta echilibrul ecologic al solului. Apoi, prin fenomenul de termosifon natural, apa fierbinte se ridică la suprafață și generează agent termic sau energie electrică, prin turbine. Apa este ulterior recirculată în sistem.

Spre deosebire de geotermia clasică, adică de sistemele cu buclă deschisă, ce depind de existența unor surse naturale de apă caldă, cele cu buclă închisă pot fi instalate aproape oriunde și nu necesită un zăcământ geotermal specific. Această versatilitate face din sistemele cu buclă închisă o soluție pentru România.

Beneficiile pentru români

Unul dintre principalele avantaje ale energiei geotermale cu buclă închisă este că oferă o sursă constantă de energie, independentă de condițiile meteorologice. Spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă, care fluctuează în funcție de vreme, energia geotermală este disponibilă 24/7, pe tot parcursul anului. Această stabilitate o face o sursă de energie extrem de fiabilă și potrivită atât pentru generarea agentului termic, cât și pentru electricitate, deci și pentru utilizări industriale.

România este una dintre țările cu cel mai ridicat potențial geotermal din Europa, având resurse semnificative, în special în zona de vest a țării.

Deși există unele proiecte de energie geotermală în aceste zone, acestea sunt de tip buclă deschisă, ceea ce limitează aria lor de aplicare. În schimb, tehnologia cu buclă închisă ar putea fi implementată la scară largă, inclusiv în zonele urbane sau rurale, unde alte resurse de energie regenerabilă nu sunt la fel de eficiente sau accesibile.

Pentru că discutăm despre avantajele sistemelor cu buclă închisă, un alt argument în favoarea acestora este impactul redus asupra mediului.

Fiind un sistem închis, apa demineralizată din surse proprii utilizată pentru transferul de căldură nu intră în contact cu solul sau cu apele subterane, deci nu există risc de contaminare. În plus, amprenta de carbon a acestor sisteme este inexistentă, sistemele în buclă închisă sunt silențioase, nefiind un factor perturbator în comunități, iar costurile de întreținere sunt reduse în comparație cu alte surse de energie, cum ar fi gazele naturale sau energia nucleară.

Legislația – factorul încă nerezolvat din ecuația geotermală

Sigur, acum vă întrebați: „Bine, bine, dacă soluția are atât de multe avantaje, ce ne împiedică să o implementăm și noi în România?”

Răspunsul va părea un clișeu, însă pașii pe care îi mai avem de parcurs pentru ca tehnologia să devină realitate sunt mici si puțini.

Există bariere care împiedică utilizarea energiei geotermale cu buclă închisă în România, printre care: un cadru legislativ insuficient dezvoltat și gradul de cunoaștere insuficient în rândul populației dar și a decidenților politici.

Guvernul român și autoritățile locale ar trebui să acorde o atenție sporită dezvoltării infrastructurii și a legislației necesare pentru a stimula investițiile în acest sector. Multe dintre subvențiile și facilitățile fiscale existente pentru sursele regenerabile de energie nu sunt încă adaptate specific pentru energia geotermală cu buclă închisă, ceea ce reduce atractivitatea acesteia pentru potențialii investitori, costurile inițiale fiind considerabile.

Pe lângă sprijinul guvernamental, este necesară și o educare mai amplă a publicului în ceea ce privește beneficiile și funcționarea acestei tehnologii. Mulți români sunt familiarizați cu energia solară sau eoliană, dar puțini știu că energia geotermală este o opțiune viabilă și accesibilă, mai ales în regiunile cu un potențial geotermal ridicat.

“Deci ce putem face cu resursele pe care le avem deja?”

Foarte mult. Energia geotermală cu buclă închisă reprezintă o oportunitate majoră pentru România, din punct de vedere energetic, ecologic și economic.

Impactul implementării tehnologiei este unul major în creșterea bunăstării românilor. Dacă în acest moment 25% dintre gospodării ajung sub pragul de sărăcie după ce își achită factura la energie, implementarea acestei tehnologii poate contribui la scăderea acestui procentaj.

Într-o perioadă în care securitatea energetică și scăderea gradului de sărăcie sunt o prioritate globală, tehnologia geotermală cu buclă închisă oferă soluții sustenabile și eficiente.

Haideți să nu pierdem și acest tren!

autor: Raluca Covrig, Director Afaceri Publice & Comunicare, FPPG

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (octombrie 7th, 2024 at 16:24 )

Afirmația legată de costurile inițiale cum că sunt considerabile spune totul. Apoi de costurile cu întreținerea nu cunosc prea multe pentru ca astfel de sisteme nu sunt răspândite și nu au o vechime prea mare.

antiVrajeāla a spus: (octombrie 8th, 2024 at 01:58 )

O fi minunata tehnogia asta, dar hai sa nu mai privatizam utilitatile publice…
De ce sa nu cumpere Colterm un proiect de implementare a tehnogiei? Pentru ca trebuie scos de pe piata de niste smecheri, desigur, monopolul strainilor trebuie sa fie in toate domeniile strategice, si daca se poate face cu bani europeni cuveniti Romaniei ca sa nu-i coste nimic e si mai bine, iar apoi sa incaseze cat vor ei pe gigawattora…

#🤪

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Premieră la Timișoara, a fost instalat primul sistem cu cartelă pentru colectarea deșeurilor de la populație/FOTO

La Timișoara au fost instalate primele insule ecologice din Timișoara, dintr-un total de 100, achiziționate printr-un program național. Acestea vor fi operate de RETIM și vor oferi populației posibilitatea de a plăti mai puțin pentru deșeurile produse în gospodărie.  Sistemul de plată este „plătești cât arunci”. Fiecare utilizator va achita doar pentru cantitatea de gunoi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premieră la Timișoara, a fost instalat primul sistem cu cartelă pentru colectarea deșeurilor de la populație/FOTO
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Timișoara a mai pierdut un talent. David Loghin a debutat la națională, ca jucător al Universității Craiova, deși a trecut și prin curtea SSU Poli

Timișoara fotbalistică, ajunsă atât de mică în lumea sportului rege, are și un obicei ciudat în a-și pierde talentele tinere, care ar putea să se dezvolte aici, dar ajung să se remarce în alte părți. Cel mai cunoscut caz, cel puțin din ultimii ani este a lui David Miculescu, ajuns la FCSB, via UTA, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara a mai pierdut un talent. David Loghin a debutat la națională, ca jucător al Universității Craiova, deși a trecut și prin curtea SSU Poli
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT ține pasul cu avansul tehnologiei și pune mult accent pe microelectronică

Avansul formidabil al tehnologiei în toate domeniile, accelerat și de pandemia de Covid-19, de situația geopolitică internațională, de extinderea inteligenței artificiale, tranziția energetică și digitalizare, a mobilizat specialiștii în domeniu, iar ulterior și decidenții politici să ia în considerare consolidarea capacităților europene de proiectare și producție în tehnologii microelectronice. Ca atare, la 7 decembrie 2020,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT ține pasul cu avansul tehnologiei și pune mult accent pe microelectronică
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a fost preluată de o societate similară din Polonia. Prime Label Group este deținută de fondul de investiții Innova Capital. Acționarul majoritar al Grafoprint era cunoscutul om de afaceri și fost politician, Radu Dimeca, în afacere fiind asociat cu mai mulți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Avansul formidabil al tehnologiei în toate domeniile, accelerat și de pandemia de Covid-19, de situația geopolitică internațională, de extinderea inteligenței artificiale, tranziția energetică și digitalizare, a mobilizat specialiștii în domeniu, iar ulterior și decidenții politici să ia în considerare consolidarea capacităților europene de proiectare și producție în tehnologii microelectronice. Ca atare, la 7 decembrie 2020,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT ține pasul cu avansul tehnologiei și pune mult accent pe microelectronică
Polițiștii Postului Saravale din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Sânnicolau Mare au reținut un bărbat în vărstă de 51 de ani, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice și fără permis. În fapt, la data de 4 noiembrie, în jurul orei 21:00, polițiștii Postului de Poliție Saravale au oprit pentru control pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oprit, înainte de a face prăpăd! Fără carnet și beat, cu mult tupeu pe străzile satului
La Timișoara au fost instalate primele insule ecologice din Timișoara, dintr-un total de 100, achiziționate printr-un program național. Acestea vor fi operate de RETIM și vor oferi populației posibilitatea de a plăti mai puțin pentru deșeurile produse în gospodărie.  Sistemul de plată este „plătești cât arunci”. Fiecare utilizator va achita doar pentru cantitatea de gunoi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premieră la Timișoara, a fost instalat primul sistem cu cartelă pentru colectarea deșeurilor de la populație/FOTO
Timișoara fotbalistică, ajunsă atât de mică în lumea sportului rege, are și un obicei ciudat în a-și pierde talentele tinere, care ar putea să se dezvolte aici, dar ajung să se remarce în alte părți. Cel mai cunoscut caz, cel puțin din ultimii ani este a lui David Miculescu, ajuns la FCSB, via UTA, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara a mai pierdut un talent. David Loghin a debutat la națională, ca jucător al Universității Craiova, deși a trecut și prin curtea SSU Poli
Dacă în prezent Deta nu dispune de un serviciu public de transport local, în perioada următoare acesta ar urma să fie înființat și deservit de autobuze electrice. Serviciul va oferi transport și în zona periurbană a orașului, dar și ân zona comunei Banloc. Municipalitatea din Deta caută furnizor pentru achiziția a două autobuze electrice. Acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deta se pregătește pentru introducerea transportului public local, cu autobuze electrice. E vizată și zona periurbană
Mai multe parcări și străzi din Timișoara vor fi mai ”verzi”, Primăria a început plantarea în mai multe zone din oraș. Copacii care sunt plantați sunt deja la 14 – 16 centimetri circumferință, urmând să aibă o dezvoltare rapidă. Primăria a pornit campania de toamnă pentru înverzirea Timișoarei. Plantările din acest sezon se desfășoară în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai mulți copaci au fost plantați pe unele străzi din Timișoara/FOTO
În primele zile ale lunii noiembrie, Universitatea Politehnica din București a organizat cea de-a 15-a ediție a competiției RoboChallenge, cel mai mare concurs de robotică din Europa. Evenimentul a reunit aproximativ 1200 de participanți, cu 175 de echipe din 25 de țări, reprezentând cinci continente, care s-au întrecut în cadrul celor 18 secțiuni ale competiției. Echipa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenții Universității de Vest Timișoara s-au remarcat la un concurs de robotică la București/FOTO
La Timișoara se pregătește o nouă ediție a Ezoteric Fest. Evenimentul are loc în organizarea Expo Timișoara Internațional, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș. Este cea de-a 29-a ediție a evenimentului, acesta se va desfășura în perioada 8-10 noiembrie 2024, la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș, Vor participa peste 100 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara are loc o nouă ediție a Ezoteric Fest
Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis, că Nicolae Robu a şi produs primul atac grosolan la adresa primarului Dominic Fritz. „Josnic” şi „mizerabil” sunt doar două dintre epitetele folosite de sfătuitorul preşedintelui Consiliului Judeţean. În timp ce liderii Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Timişoara Alfred Simonis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi-a revenit! Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş, atac grobian la primarul Fritz: „Un individ atât de josnic”
Top