Scumpirea gigacaloriei la Timişoara se amână pentru sfârşitul lunii, cu o eventuală intrare în vigoare în septembrie. Primăria şi-a refăcut calculele, luând în considerare şi creşterea TVA, dar şi lipsa unui răspuns al guvernului în ceea ce priveşte subvenţiile pentru populaţie. Dacă proiectul va trece de plenul consiliului local, din toamnă, timişorenii vor plăti peste 252 lei pentru gigacalorie.
Consiliul Local Timişoara ar fi trebuit să stabilească în ultimul plen noul preţ al gigacaloriei pentru populaţie, propunerea fiind de 207 lei. Preţul real de producţie, transport şi distribuţie era însă 312 lei, cu TVA de 19%. În lipsa unui răspuns de la guvern, pe tema subvenţiilor pentru populaţie, pe care municipalitatea susţine că l-a cerut încă din luna aprilie, primarul Gheorghe Ciuhandu a decis retragerea proiectului de pe ordinea de zi. În prezent, preţul gigacaloriei este 162 de lei, deşi preţul facturat ar trebui să fie 187 de lei. Scumpirea de anul trecut nu a putut fi aplicată din cauză că prefectul Mircea Băcală a atacat în contencios administrativ majorarea. Municipalitatea a câştigat însă procesul, desfăşurat la Oradea, dar, deoarece instanţa bihoreană nu a comunicat încă oficial hotărârea, Colterm este nevoită să încaseze tot 162 lei pe gigacalorie.
Aproape 100 de lei în plus
Deşi proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de plen a CL, timişorenii nu au parte de veşti bune. După refacerea calculelor, un nou proiect va fi supus votului aleşilor locali, care trebuie să decidă dacă, de la 1 septembrie, populaţia va plăti 252,17 lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA de 24%. Edilii timişoreni nu vor însă să renunţe la ajutoarele de încălzire acordate de la bugetul local. În perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010, 13.286 de timişoreni au beneficiat de astfel de ajutoare, dacă venitul pe membru de familie nu depăşit 615 lei. Pe de altă parte, ajutoarele de încălzire venite de la guvern s-au acordat familiilor în care venitul pe fiecare membru nu a depăşit 800 de eli. Problema rămâne însă destul de spinoasă, în condiţiile în care prefectul Mircea Băcală susţine că guvernul nu mai poate acorda subvenţii pentru încălzire, deoarece directivele Uniunii Europene interzic acest lucru. Primăria aşteaptă încă un răspuns cert de la Bucureşti pe această temă.
Datorii uriaşe, perspective sumbre
În prezent, Colterm are datorii de aproximativ 80 de milioane de lei către furnizorul de combustibil OMV Petrom, acumulate în perioada decembrie 2009 – aprilie 2010. Pentru a putea funcţiona, Colterm are nevoie de subvenţii de 51 de milioane de lei din partea guvernului şi 57 de milioane de lei de la primărie. Guvernul a prevăzut pentru acest an subvenţii de 21 de milioane de lei, din care a transmis până acum 12 milioane. Municipalitatea poate asigura subvenţii de 25 de milioane de lei şi a dat până acum aproximativ 14 milioane. Aurel Matei, directorul general al Colterm, a declarat, acum câteva săptămâni, că, dacă situaţia nu se va rezolva, timişorenii ar putea primi apă caldă cu program, la fel ca înainte de 1989.
Comentarii prin facebook