Omul de afaceri Ovidiu Șandor este acuzat că vrea să distrugă istoria Timișoarei, prin proiectul City Business Centre. Consilierul PDL Simion Moșiu desființează proiectul de strămutare a vechii ecluze a orașului, descoperite pe șantierul din Piața 700, și susține că ar putea fi vorba despre un adevărat caz penal. Șandor este uimit de aceste declarații.
Consilierul PDL Simion Moșiu spune că la CBC s-a petrecut un caz foarte interesant. În luna iulie, Ovidiu Șandor, reprezentantul investitorilor sud-africani care se ocupă de acest proiect, anunța o descoperire senzațională: un ansamblu al fortificaţiei vechii cetăți, cu tot cu ecluza prin care, în timp de război, venea apa care umplea şanţurile din jurul zidurilor. „Toată lumea își imagina că se va reface complexul. Între timp, principiile au dispărut, iar de la ideea de conservare totul a luat-o într-o altă direcție”, spune Moșiu.
În luna august, arhitecţii care au realizat planurile CBC, specialiștii de la Muzeul Banatului și cei de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu au găsit trei soluții pentru ca vestigiile să nu se piardă. Varianta preferată presupune mutarea întregului ansamblu într-o piațetă, deoarece, susține arhitectul Vlad Gaivoronschi, conservarea in situ este imposibilă, din cauza pânzei freatice aflate foarte sus. Arhitectul Valentin Luca spune însă că proiectul a fost făcut într-o totală ignoranță. „L-au făcut la plesneală. Dacă ne prind, bine, dacă nu, și mai bine. Încă din 2006 i-am avertizat că vor găsi acolo vestigii de mare importanță. De când lucrează acolo, ei nu au autorizație de demolare, ci doar o descărcare de sarcină. Stop! Până aici! Situl nu aparține nici familiei Șandor, nici familiei Gaivoronschi!”, afirmă Luca.
Simion Moșiu a găsit și soluția: acest sit să fie cedat municipalității, care să reconstituie complexul vechii ecluze. „Noi suntem colonie, investitorii de la CBC sunt din Africa de Sud, ce-i intereseaza pe ei istoria orașului? Primarul ar trebui să atragă atenția ministrului Culturii, sunt din același partid. Dacă răspunsul ministrului Culturii este cel agreat de investitor, totul se va termina. Unde se mai poate întâmpla în Europa asa ceva?”, mai spune democrat-liberalul.
Omul de afaceri Ovidiu Şandor e uimit. El spune că nici măcar o clipă nu s-a pus în discuție distrugerea ecluzei. „Nu ştiu ce treabă au nişte persoane care nu au competenţa şi sarcina legală de a-şi da nici măcar cu părerea. Noi am înaintat, încă din iulie, trei propuneri către Ministerul Culturii şi doar experţii acelui minister pot avea o părere profesionistă şi legală cu privire la ce trebuie făcut. Aşteptăm decizia lor şi soluţia lor o vom pune în practică. Am oprit totul până vine decizia de la minister. Toate cele trei variante propuse de noi prevăd conservarea într-o formă sau alta a acelui stăvilar”, ne-a declarat Şandor. Democrat-liberalul Simion Moșiu consideră însă că, la Stockholm, acolo unde Șandor are alte afaceri, acestuia nici măcar nu i-ar fi trecut prin cap să propună un astfel de proiect. „La Timișoara, istoria se vinde pe arginți”, a conchis consilierul local.
Comentarii prin facebook