Timişorenii au, după aproape două decenii, din nou, program pentru apă caldă. Pentru început, furnizarea acesteia va fi sistată noaptea. Compania de termoficare Colterm susţine că măsura era obligatorie, în contextul datoriilor uriaşe pe care le are către furnizorul de gaz. În şedinţa CL Timişoara din această lună se va decide, probabil, majorarea preţului la gigacalorie, ceea ce, pentru Colterm, ar putea aduce un val de debranşări de la sistemul centralizat.
Colterm are datorii de 86 de milioane de lei către OMV Petrom Gas, furnizorul de gaz metan alocând o cotă tot mai mică pentru compania timişoreană. Suma reprezintă contravaloarea gazului livrat în acest an, precum şi o restanţă din decembrie 2009. În primele şase luni ale acestui an, Colterm a plătit către OMV Petrom 44 de milioane de lei, facturi neachitate din 2009. «În aceste condiţii, pentru reducerea datoriilor, în contextul in care nu se asigură subvenţiile cuvenite, OMV Petrom Gas ne-a somat să reducem consumul cu până la 50%. Pentru a nu afecta confortul populaţiei, din 6 iulie, am sistat furnizarea apei calde între orele 0 şi 5,30», explică situaţia Laura Bondrilă, purtătorul de cuvânt al Colterm. Aurel Matei, directorul Colterm, spune că programul redus de furnizare a apei calde va funcţiona cel puţin până la finele aceste luni. Colterm are de încasat facturi restante de la populaţie în valoare de 32 de milioane de leisi şi 11,2 milioane de lei de la agenţii economici. Compania de termoficare ar trebui să primească de la guvern şi de la primărie subvenţii în valoare de 17,6 milioane de lei. «Primăria a promis că vom primi aceşti bani de la bugetul local, însă nu sunt sigur că guvernul ne va da cele nouă milioane de lei. Vom forţa populatia şi agenţii economici să-şi plătească datoriile către noi», a mai declarat Matei.
Perspective sumbre
În prezent, timişorenii plătesc 162 de lei pentru gigacalorie, în condiţiile în care preţul real este 325 de lei. Consiliul local a aprobat anul trecut o majorare a tarifului plătit, până la 187 lei, însă hotărârea a fost atacată în instanţă de Prefectura Timiş. Directorul Colterm spune că, în acest interval, compania ar fi putut încasa cu 17 milioane de lei mai mult şi afirmă că se gândeşte la o modalitate de a recupera cumva aceşti bani. In şedinţa din această lună a Consiliului Local Timişoara va fi supusă la vot o nouă majorare a preţului gigacaloriei, până la 252,17 lei. Aurel Matei recunoaşte, pe de altă parte, că în cazul în care tariful va creşte, Colterm se aşteaptă la un val masiv de debranşări de la sistemul centralizat. Directorul companiei de termoficare spune că nu se ştie câte din cele 88.000 de familii conectate la sistem îşi vor mai putea achita facturile majorate.
Comentarii prin facebook