Închiderea fabricii celor de la Nestle din Timișoara nu se va produce fără probleme. La două luni și jumătate înainte de a se pune lacăt pe investiția multinaționalei din orașul de pe Bega, sindicaliștii din cadrul fabricii sunt total nemulțumiți de pachetul de protecție social-financiară oferit de angajator, aceștia spunând că sunt discriminați față de colegii lor europeni care au fost prinși în operațiunile de închidere a unor unități de producție.
Aceștia ar fi primit pachete cu până la 50 de salarii compensatorii și chiar pensii viagere pentri oamenii cu o anumită vârstă. În schimb, în fabrica timișoreană, pentru angajații care vor fi concediați se vor acorda maximum 13 salarii și aceasta pentru cei care au minimum 20 de ani vechime. În faţa acestei situaţii, considerate discriminatorie, angajații de la Nestle vor protesta întreaga săptămână, în fața fabricii. Luni ei au ieșit pentru prima dată la protest. Câteva zeci de persoane s-au adunat cu bannere în fața fabricii şi au scandat diferite slogane.
„Protestăm din cauza faptului că nu am reușit să ne înțelegem cu conducerea vizavi de lichidarea acestei fabrici. S-au închis de anul trecut mai multe fabrici și în Germania, Franța, peste tot s-au obținut sume mari de bani, s-au acordat 30, 40, 50 de salarii compensatorii, în funcție de țară, de puterea economică a fiecărei țări. Noi am cerut în ultima adresă înaintată companiei până la 50 de salarii, exact așa cum au făcut și cu colegii noștri de dincolo. Azi am vorbit cu conducerea, care ne-a transmis că oferta pe care au făcut-o aici este bună și că nu pot să acorde mai mult”, a declarat, luni, Ovidiu Bolovan, președintele sindicatului din Nestle Timișoara.
Alături de protestatari s-a aflat și președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu. „Suntem membrii ai Uniunii Europene, suntem angajați ai unei companii multinaționale și dorim același tratament. Mi se pare nefiresc ca reprezentanții companiei din România să ne spună că suntem în România, nu suntem în Uniunea Europeană, ceea ce este foarte trist și foarte grav. Asta înseamnă că România este considerată în continuare groapa de gunoi, iar noi suntem niște sclavi pe plantație, ori nu este normal”, a declarat, la protest, Fumosu.
Comentarii prin facebook