Se intervine la biserica de lemn de la Dragomirești, localitate lângă Lugoj. Urmările intervențiilor pe care le au cei de la Ambulanța pentru Monumente încep să fie văzute cu ochiul liber, startul lor având loc în 5 aprilie. Finalizarea lucrării va avea loc în 16 aprilie.
„Mulțumim Parohiei Ortodoxe Ucrainene si Primăriei Știuca pentru sprijin, comunității din Dragomirești pentru cazare și susținere și lui Octavian pentru mesele delicioase!”, transmit cei de la Ambulanța pentru Monumente.
Biserica de lemn „Naşterea Domnului” de la Dragomireşti, comuna Ştiuca, aflată la 20 de kilometri de Lugoj, se crede că datează din 1754, deşi există suspiciuni că ea ar fi mai veche. Începuturile acestei biserici, potrivit tradiției locale, trebuie căutate în localitatea Zorlențul Mare, județul Caraș-Severin, aflată în vecinătatea Dragomireștiului, spre sud. Biserica ar fi fost construită aici, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vândută satului Dragomirești, unde, așezată pe o mică colină poate fi găsită și în prezent. Învelitoarea de şindrilă a bisericii, cât şi a micului turn de deasupra pronaosului, se găsesc într-un avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului și a decorului său pictat.
Parohia Ortodoxă Ucraineană din Dragomireşti, împreună cu Primăria Ştiuca asigură cazarea, masa şi materialele necesare celor care efecutează lucrările de reabilitare. Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.
Comentarii prin facebook