Vreți să știți cum stau copiii voștri la capitolul sănătății orale? Vă vor spune specialiștii de la Medicina Dentară din Timișoara, care au realizat o evaluare unică în România. Pentru a aflat răspunsul, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victori Babeș” din Timișoara, a demarat Proiectul Național de Sănătate Orală a Copiilor.
Prin acest proiect național, coordonat de șef lucrări dr. Ruxandra Sava-Roșianu, va fi evaluată starea de sănătate orală a copiilor din toată România. Este vorba de un eșantion de peste 2.000 de copii din toate regiunile României care vor fi evaluați de specialiști pentru a stabili exact care sunt măsurile de tratament și prevenție care trebuie aplicate în perioada următoare.
„Acest proiect este singurul din țara noastră care evaluează starea de sănătate a copiilor. Este un proiect în urma căruia vor putea fi stabilite metodele clare de prevenție, dar vor putea fi realizate și strategiile naționale în materie de sănătate orală, educație și prevenție, destinate copiilor din întreaga țară. Este extrem de important ca să avem astfel o oglindă a sănătății orale, să știm exact care sunt problemele cu care cei mici se confruntă și implicit, ce măsuri putem lua pentru a le preveni”, a explicat dr. Ruxandra Sava Roșianu, coordonatorul programului.
Proiectul demarat de Facultatea de Medicină Dentară Timișoara a pregătit mai multe zone-eșantion, atât în mediul urban cât și în mediul rural, în toate regiunile țării, desfășurându-se în colaborare cu centrele universitare din București, Cluj, Iași, Constanța și Craiova. Specialiștii au început deja munca de teren și evaluarea copiilor, însă vor strânge aceste date până la finele anului 2019, după care vor introduce toate informațiile în baza de date statistică. Proiectul este supervizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) deoarece este prima și singura bază statistică legată de prevenția orală dedicată copiilor din România.
„Facultatea noastră este o facultate de elită în ceea ce privește medicina dentală preventivă și sănătate orală, iar acest proiect, coordonat de Facultatea de Medicină Dentară din Timișoara va oferi în scurt timp o radiografie realistă, practică, ce va sta la baza unei strategii naționale pentru prevenție”, a declarat dr. Sava-Roșianu.
În cadrul acestui proiect, miercuri, 15 mai 2019 – de la ora 10, va avea loc un workshop la sediul Disciplinei de Medicină Dentară Preventivă, Comunitară și Sănătate Orală din Spl. T. Vladmirescu nr. 14 A cu tema Studii epidemiologice de sănătate orală în țările est-europene – acțiuni UE, OMS și experiența națională. La întâlnire vor participa reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății și experți în sănătate publică orală din Marea Britanie, Malta, Serbia și România care vor discuta despre cele mai întâlnite probleme în rândul copiilor din aceste țări.
Comentarii prin facebook