Ultima escală a preşedintelui Klaus Iohannis la Timişoara a fost la Centrul de Conferinţe al Universităţii Politehnica, acolo unde şi-a lansat ultimul volum „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. Cu această ocazie, el a condamnat făţărnicia unor politicieni români, care se dau mari proeuropeni, atunci când sunt la Bruxelles, dar acuză Uniunea Europeană de toate relele, când sunt în România, folosind un limbaj care, pe alocuri, devine chiar eurofob.
Cum a apărut acest nou volum al preşedintelui? S-a întâmplat în urmă cu doi ani la un summit organizat la Bratislava. „După summit, un grup de jurnaliști a început să interogheze pe liderii de acolo, apropo de viitorul Europei. Întrebarea pentru mine a fost «Cum văd viitorul Europei?». Am spus că eu sunt pro-european și convins. Am rămas foarte surprins că această afirmație a fost remarcată de foarte multă lume și mi-am pus întrebarea «Dacă un lider de stat spune că este pro-european, de ce este un lucru interesant? Mie mi se părea că este un lucru de la sine înțeles, cum ar veni un lucru normal». Iată că am ajuns în paradigma în care nu ești chiar mainstream când spui că ești pro-european. Acest lucru nu mi-a plăcut, recunosc. Am profitat de acest lucru și am decis să scriu o carte despre Europa. Nu este despre alții, o carte despre Europa este despre noi, noi suntem Europa. Noi suntem România și Europa este România”, a spus președintele, cu ocazia dezbaterii de la Biblioteca UPT, mediată de Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional Timişoara.
El s-a referit, cu această ocazie, şi la discursul anti-european pe care îl practică tot mai des unii politicieni din România, în special de la PSD şi ALDE. „Aud în ultima vreme un discurs politic scos din contextul campaniei electorale, un discurs politic abject. Umblă unii politicieni români prin țară să spună că problemele noastre vin de la Bruxelles. Altul zice că noi nu avem nimic împotriva UE, dar nu e bine cum e condusă de la Bruxelles și toți ăștia de la Bruxelles și inclusiv președintele Iohannis trebuie să dispară, că sunt din alt film. Am constatat nu un discurs eurosceptic, ci unul eurofob. Faptul că acest discurs a fost transformat în mesajul principal al campaniei de europarlamentare de partidul de guvernământ din România mi se pare absolut rejectabil, reprobabil. Putem să constatăm că euroscepticismul a apărut în bună măsură datorită unor astfel de populiști, care merg la Bruxelles și acolo toți sunt europeni. Cum vin acasă, aruncă vina pentru toate eșecurile și nerealizările lor pe Bruxelles. Acum se pune întrebarea «Cum poate fi combătută această prostie?». Păi prin informare. Eu sunt în continuare convins că lucrurile se pot îmbunătăți doar în măsura în care educație devine mai puternică, mai bună și informația reală devine mai pătrunzătoare. Din aceste motive și încă câteva am scris această carte despre Europa și România. Într-un fel, este o poveste a României în Europa sau a Europei în România”, a continuat şeful statului.
Discuţiile au durat aproximativ o jumătate de oră, ulterior Iohannis având o sesiune de autografe. Baia de mulţime clasică din centrul Timişoarei a fost, de această dată înlocuită cu una mai elitistă, academică, una la care zeci de reprezentanţi ai mediului universitar, şi nu numai, solicitând dedicaţia preşedintelui pe volumele proaspăt achiziţionate. Vizita la Timișoara s-a încheiat cu un dineu oferit de Universitatea de Vest Timişoara.
Comentarii prin facebook