Primăvara – mănâncă inteligent și echilibrează-ți corpul!

Cum sa mancam sanatos? O intrebare al carei raspuns pe cat pare de simplu, pe atat este de greu de aplicat in viata de zi cu zi. Intr-o perioada in care alimentele procesate, captivante prin arome si culoare, ocupa predominant rafturile magazinelor, sa mancam sanatos a devenit mai degraba un obiectiv decat o normalitate.

Primăvara - mănâncă sănătos și echilibrează-ți corpul!

Primăvara – mănâncă sănătos și echilibrează-ți corpul!

Un stil de viata sanatos incepe cu o alimentatie cat mai diversificata si echilibrata, sustinuta de activitate fizica constanta si un aport hidric adecvat. In acest sens, nutritionistii din cadrul Scolii de Sanatate Publica de la Harvard au conceput o schema simpla numita „farfuria alimentatiei sanatoase”, care inglobeaza toate regulile de baza ale unei alimentatii caracterizate in primul rand de calitate si echilibru. Astfel, jumatate din fafuria zilnica trebui sa fie ocupata de legume si fructe, iar celalalta jumatate, in mod egal, de proteine si cereale integrale.

Legumele si fructele trebuie sa fie cat mai diversificate si consumate cat de frecvent posibil, cu o usoara predominanta a legumelor in detrimentul fructelor. In functie de fitonutrientul care le da culoarea specifica, legumele si fructele au fost incadrate in mai multe clase de culori.

 

culoarea legumele Si fructele fitonutrienut principal
rosu rosii, grepfrut roz, pepene verde Licopenul – unul dintre cei mai puternici ‚gunoieri’ de radicali liberi din natura. Poate reduce riscul bolilor cardiace si pulmonare, precum si cancerul de prostata.
rosu/violet Struguri rosii, afine, mure, cirese, prune, prune, zmeura, capsuni, mere rosii Antocianina- antioxidant puternic care intareste pielea si alte tesuturi, tendoane si ligamente. Exista studii care arata ca poate reduce declinul mental asociat cu varsta inaintata.
portocaliu Caise, ghinda, morcovi, mango, pepene galben, dovleac, cartofi dulci Alfa- si beta-carotenul – carotenoizi si antioxidanti foarte eficienti. Protejeaza impotriva cancerului prin prevenirea leziunilor oxidative si imbunatateste vederea prin transformare in vitamina A.
portocaliu/galben Clementine, mandarine, portocale, piersici, ananas, nectarine, papaya, tangerine, tangelo Cojile de citrice contin limonen si alte substante chimice care au unele efecte anticancerigene. Vitamina C si flavonoidele sunt incluse intr-o matrice bogata in fructe intregi.
verde Broccoli si germeni de broccoli, bok choy, varza de Bruxelles, varza, varza chinezeasca, kale Sulforafan, izotiocianat, indoli – combat numeroase boli prin eliminarea deseurilor toxice din organism.
galben/verde Verdeturi, ardeiul verde si galben, fasole verde, kale, sfecla, mustar verde, mazare verde, avocado, pepene galben, porumb galben. Luteina si zeaxantina – pigmenti care devin concentrati in retina, unde contribuie la reducerea riscului de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta.
alb/verde Sparanghel, telina, arpagic, andive, usturoi, praz, ciuperci, ceapa, pere, ceapa Alil sulfurile – compusi care mirosul caracteristic usturoiului si cepei, dar pot, de asemenea, sa imbunatateasca sanatatea vaselor de sange.

Quercetina – flavonoid cu potential anticanceros.

Adaptat dupa: David Heber, Diet and Lifestyle in Cancer Prevention, capitol in Molecular interventions in lifestyle-related diseases, editat de Midori Hiramatsu, Toshikazu Yoshikawa; Lester Packer, 2005.

Proteinele sunt un macronutrient extrem de important in dieta si este recomandat sa reprezinte un sfert din alimentatia zilnica, aproximativ 0,8 g de proteine/Kg corp. Exista peste 10.000 de tipuri de proteine in organism care formeaza toate structurile si asigura reactiile chimice importante. Ele sunt alcatuite dintr-un sir de aminoacizi, dintre care 9 sunt numiti aminoacizi esentiali si trebuie asigurati din aportul alimentar. Surse de proteine sunt atat carnea si produsele animale, cat si legumele. Dar nu toate proteinele din alimentatie au aceeasi valoare nutritiva. In functie de continutul in aminoacizi esentiali, proteinele pot fi complete (care contin toti aminoacizii esentiali necesari pentru sinteza de proteine in organism) sau incomplete (care contin doar o parte dintre aminoacizii esentiali). Carnea si produsele animale reprezinta predominant o sursa de proteine complete, in timp ce legumele au un continut majoritar de proteine incomplete. Din acest motiv, in cazul unei diete vegetariene, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata si sa contina surse de proteine complete precum semintele de chia sau quinoa.

Cerealele integrale sunt cerealele complete, care contin atat invelisul bogat in fibre, vitamine si minerale, cat si germenele bogat in vitamine, fitochimicale si uleiuri sanatoase. Acestea trebuie sa inlocuiasca cerealele procesate din painea alba si paste fainoase, care contin doar endospermul, reprezentat de amidon cu foarte putine vitamine si proteine. Pe langa continutul nutritiv, fibrele din cerealele integrale scad conversia amidonului in glucoza si ajuta la scaderea colesterolului. Este recomandat ca aportul zilnic de cereale sa reprezinte un sfert din portia zilnica de alimente.     Alaturi de legume, fructe sau seminte, cerealele integrale reprezinta o sursa sanatoasa de carbohidrati, macronutrienti foarte importanti in functionarea organismului si producerea energiei. Glucoza reprezinta principalul ‘combustibil’ pentru functionarea creierului si dezvoltarea fatului. Importanta nu este cantitatea de carbohidrati, ci tipul acestora. Cu cat carbohidratii sunt digerati si absorbiti mai lent (cereale integrale, legume si unele fructe), cu atat determina un raspuns glicemic (numit index glicemic) mai atenuat si crestere mai usoara si lenta a glicemiei in sange.

Alti nutrienti esentiali pentru o buna functionare a organismului si asigurarea energiei, sunt reprezentati de lipide, care se regasesc sub forma de uleiuri si grasimi. Este recomandata inlocuirea pe cat posibil, a grasimilor (solide la temperatura camerei si formate din acizi grasi saturati) cu uleiuri, precum cele de masline, rapita, floarea-soarelui, care contin predominant acizi grasi mono si polinesaturati (cunoscuti ca acizi grasi omega 3, 6 sau 9), cu un efect benefic saupra sanatatii.

Cata sare sa adaugam in alimentatie? American Heart Association, Center for Science in the Public Interest, Harvard School of Public Health recomanda un aport de 2,3 g (o lingurita) de sare pentru un adult sanatos si 1,5 g de sare peste varsta de 50 de ani si in cazul pacientilor hipertensivi, cu factori de risc cardiovasculari sau diabetici.

In concluzie, cosul zilnic de cumparaturi trebuie sa includa legume, fructe, cereale integrale, surse sanatoase de proteine complete (precum carnea de pui, peste, nuci, seminte) si uleiuri sanatoase, care sa asigure aportul necesar de nutrienti ca organismal sa fie energic si perfect functional pentru a se bucura de fiecare zi.

Articol recomandat de Regina Maria.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primul joc, prima șansă la trofeu. SCM Timișoara, meci de totul sau nimic cu Dinamo

Campioana României la rugby, SCM USV Timișoara, va întâlni deținătoarea Cupei României, Dinamo București, sâmbătă, 29 martie. Partida va avea loc de la ora 12.00, la stadionul Arcul de Triumf din București, și reprezintă prima ediție a Supercupei României. Echipa bănățeană a intrat într-a doua săptămână a pregătirii în formulă completă. În primele opt săptămâni...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul joc, prima șansă la trofeu. SCM Timișoara, meci de totul sau nimic cu Dinamo
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Cod galben de inundații

Cod galben de inundații pe râuri din nouă județe, inclusiv în Timiș și Caraș-Severin

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până vineri la miezul nopții râuri de pe raza a nouă județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 martie, ora 22:00 – 28 martie, ora 00:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cod galben de inundații pe râuri din nouă județe, inclusiv în Timiș și Caraș-Severin
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Stația de transformare a energiei electrice de la Sânnicolau Mare va fi modernizată cu 30 de milioane de lei

Compania Rețele Electrice România va moderniza stația de transformare pe care o deține la Sânnicolau Mare. Investiția va fi în valoare de 30 de milioane de lei, plus TVA. În acest sens, a lansat o licitație publică pe platforma electronică de achiziții publice SEAP pentru realizarea lucrărilor de modernizare a stației de transformare 110/20 kV...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stația de transformare a energiei electrice de la Sânnicolau Mare va fi modernizată cu 30 de milioane de lei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până vineri la miezul nopții râuri de pe raza a nouă județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 martie, ora 22:00 – 28 martie, ora 00:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cod galben de inundații pe râuri din nouă județe, inclusiv în Timiș și Caraș-Severin
Proaspăt membru în Comisia de Supraveghere a activității SIE, senatorul USR de Timiş, Sorin Şipoş, afirmă că lovit de un prim paradox. Respectiv, directorul SIE, Gabriel Vlase, este mai deschis transparentizării activităţii serviciului, decât colegii săi din comisie. Pe de altă parte, Şipoş spune că nu a primit informaţii privind interferențele Rusiei în procesul electoral...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai e mult până departe. Senatorul Sorin Şipoş, despre controlul civil asupra serviciilor secrete
Proiectul de construire a Institutului Oncologic Timișoara poate merge înainte, a anunțat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș. La licitația organizată pentru stabilirea firmei care se va ocupa de proiect nu au fost depuse contestații. Termenul până la care puteau fi depuse contestațiile a fost marți, iar niciuna dintre asocierile care au participat la licitație nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au fost depuse contestații la licitația pentru ridicarea Institutului Oncologic Timișoara, lucrările pot începe
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a făcut plăţi ilegale pentru a obţine o scrisoare deschisă scrisă şi semnată de opt europarlamentari, dintre care trei sunt români. Printre aceştia se numără acelaşi nelipsit Cristian Buşoi, care a figurat şi în scandalul “Qatargate”. Ceilalţi doi români sunt Daniel Buda (PNL) şi Tudor Ciuhodaru (AUR, ex-PSD). Scrisoarea deschisă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se mai miră cineva? După “Qatargate”, fostul preşedinte PNL Timişoara, Cristian Buşoi, implicat şi în scandalul Huawei
Consiliul Județean Timiș se pregătește să lanseze licitația pentru realizarea celulei cu numărul trei de la Deponeul de la Ghizela, o investiție de 40 de milioane de lei. În acest scop a fost adoptat, miercuri, bugetul Fondului de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice. Dacă operațiunea se va desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Deponeul de la Ghizela se pregătește licitația pentru celula trei, o investiție de 40 de milioane de lei
Conform unui anunț semnat ”Conducerea Muzeului Satului Bănățean Timișoara”, la biserica arsă, anunțată distrusă complet de către cei de la ISU, afectate ar fi mai grav acoperișul bisericii și turla acesteia, iar o bună parte din obiectele de patrimoniu a fost salvată, pentru că era în altă locație, într-un proces de conservare. Deocamdată, muzeul rămâne...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzeul Satului Bănățean rămâne închis în vederea stabilirii cauzelor incendiului. Parte din patrimoniu e salvată
Apropierea alegerilor prezidenţiale vine la pachet cu tot felul de sondaje. Deşi unele sunt făcute în aceeaşi perioadă, există discrepanţe uriaşe între date, dovadă că mai degrabă contează cine plăteşte sondajul şi mai puţin cercetarea sociologică în sine. Începe să se repete scenariul dinaintea alegerilor prezidenţiale de anul tredcut, atunci câmd sondajele premergătoare n-au avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bătălia pentru Cotroceni. A început sarabanda sondajelor. Pe principiul cine plăteşte… chiar şi Victor Ponta este dat câştigător
Consiliul Județean Timiș va face tot ce e posibil pentru a se încerca salvarea bisericii de lemn de la Muzeul Satului Bănățean, care a ars noaptea trecută. Deocamdată se așteaptă un verdict din partea specialiștilor. Alfred Simonis, șeful CJT, spune că va fi demarată o anchetă internă la muzeu. ”Ce s-a întâmplat la Muzeul Satului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis în vizită la Muzeul Satului Bănățean. A fost demarată o anchetă internă în urma incendiului/FOTO + UPDATE
Compania Rețele Electrice România va moderniza stația de transformare pe care o deține la Sânnicolau Mare. Investiția va fi în valoare de 30 de milioane de lei, plus TVA. În acest sens, a lansat o licitație publică pe platforma electronică de achiziții publice SEAP pentru realizarea lucrărilor de modernizare a stației de transformare 110/20 kV...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stația de transformare a energiei electrice de la Sânnicolau Mare va fi modernizată cu 30 de milioane de lei
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.