Primarul Nicolae Robu se plânge de birocraţia stufoasă şi nu tocmai „ortodoxă” din propriul aparat administrativ. Am ajuns să obţinem noi, ca primărie, greu avizele la proiectele noastre, se plânge edilul-şef de modul de lucru al Direcţiei de Urbanism.
Administraţia austriacă de la finalul secolului 18 a fost dată ca exemplu de urmat pentru actualul aparat administrativ din Primăria Timişoara de către Nicolae Robu, care a ajuns să fie supărat foc pe modul de lucru al Direcţiei de Urbanism. Aceştia complică lucrurile, solicită documente inutile şi care sunt neapărat necesare, tărăgănează eliberarea avizelor solicitate, de multe ori le eliberează în interesul investitorilor şi mai puţin al publicului, crede primarul. În concluzie, a cerut revizuirea acestor practici, în caz contrar angajaţii de la acest departament vor fi supuşi unui test profesional, pentru a se vedea cât de mult se pricep la ce fac.
„Cartierele noi ale Timișoarei, ca și ale comunei din zona periurbană, nu au fost gândite în interes public, ci în interesul afaceriștilor imobiliari. Afaceriști care, desigur, au încercat să-și maximizeze profiturile, nu e vina lor. Ei au încercat să-și valorifice la maximum terenurile pe care le-au cumpărat sau pe care le-au avut și așa ne trezim cu cartiere întregi unde nu ai un trotuar. Ce să mai vorbim de piste de biciclete, de locuri de staționare pentru mașini, de două benzi măcar, una pe sens. Eu am interzis să se mai dea certificate de urbanism și orice documente de urbanism fără a se asigura o configurație minimală a străzilor. Am dat exemplul administraţiei austriece. Cum arată străzile din toate comunele, create din secolul 18 şi 19, s-a continuat la fel, dar nu s-au mai creat localităţi noi. Oamenii s-au gândit atunci ca străzile să fie largi, vedem structuri rectangulare folosite. Cei care au decis atunci au gândit vizionar, nu prin prisma nevoilor de maximizare a profitului pe teren”, spune Robu.
Funcţionarii publici, unii nu sunt demni de poziţia pe care o ocupă, mai spune „şeful” de la primărie: „Constat că în lungul timpului, urbaniștii din Timișoara și cei din comunele alăturate nu și-au făcut datoria, nu și-au cinstit poziția ocupată în administrația publică și eu am pus piciorul în prag”.
În loc să reducă birocrația, specialiştii din primărie inventează tot mai multe acte şi blochează dezvoltarea unor obiective importante. Cine insistă cu acest mod de lucru va fi testat pentru a se vedea dacă acesta corespunde cu poziţia ocupată.
„Constat că sunt cam aceeași oameni, constat că deși le cer de ani de zile să reducă birocrația, să crească fluența în emiterea documentelor de urbanism, ei persistă în a încărca dezvoltatorii, fie că-și construiesc oamenii o casă pentru ei, fie că unii construiesc blocuri, alții construiesc diverse obiective creatoare de locuri de muncă, sedii de activități care aduc contribuții la bugetele naționale, la bugetul local, asigură șanse pentru cetățeni să își câștige în mod demn existența muncind. În loc să se dea un minim de avize, cele pe care le impune legea, și unde-i lege, nu-i tocmeală, mereu se adaugă tot felul de cerințe. Și atunci le-am dat o notă internă, acum câteva zile, prin care le-am atras atenția că începând de acum, dacă voi mai constata astfel de năravuri, îi voi supune la test de competență, cu consecințele de rigoare”, spune Robu.
El se plânge că a ajuns chiar el, ca primărie, să aibă probleme cu autorizaţiile din partea propriilor angajaţi la proiectele realizate chiar de Municipalitate: „Ni se întâmplă ca nouă înșine, ca municipalitate, când vrem să facem creșe, grădinițe, școli, parcări, drumuri, poduri, pasaje, nouă înșine să ni se îngreuneze viața cu tot felul de cerințe, de parcă am face ceva în interes personal, toate sunt de interes public”.
Comentarii prin facebook