Ia românească a fost promovată în Italia. Cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, ieri, în 24 iunie, Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, în calitate de partener al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, a organizat, împreună cu Asociația AlternativeED, evenimentul „Portul tradițional românesc”. Acțiunea a fost dedicată copiilor români cu vârsta între 6 și 12 ani din Italia, regiunea Veneto.
În cadrul evenimentului a fost prezentat, înt-un mod interactiv, basmul Zâna Zorilor, de Ioan Slavici, unul dintre cele mai frumoase basme ale copilăriei. Micuții au învățat despre istoria și semnificația iei românești, de caracteristicile și semnificația portului tradițional românesc.
Partea de prezentare a fost însoțită de un atelier creativ realizat de lect.dr.arh. Cristina Maria Povian, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT. Atelierul creativ a cuprins și un concurs de creație în care copiii au decorat, având la bază un șablon reprezentând o siluetă masculină și una feminină, două personaje de basm în costume populare tradiționale, pentru a putea fi folosite în ilustrarea unei cărți de povești românești.
La eveniment au fost prezenți 50 de copii, iar 35 dintre ei au participat și la atelierul creativ. La finalul activității, cele mai bune lucrări au fost premiate cu obiecte tradiționale românești: ceramică de Horezu, traistă tradițională, podoade tradiționale etc. Marele premiu a constat într-o ie tradițională românească – produs de artizanat.
Comentarii prin facebook