Caz unic în istorie, un partid politic a declanşat o competiţie internă pentru desemnarea candidatului la Primăria Timişoara. Şi nu e vorba de un partid de duzină, ci de USR, formaţiunea care, în alianţă cu PLUS, a câştigat categoric alegerile europarlamentare la nivelul Timişoarei, obţinând aproximativ acelaşi număr de voturi precum următoarele patru formaţiuni la un loc. Ineditul acestui demers absolut transparent este dat însă şi de faptul că toţi timişorenii pot participa activ la desemnarea candidatului, fiind organizate în acest sens două dezbateri publice, în timpul cărora oricine poate să pună întrebări celor patru competitori intraţi în cursă.
Prima astfel de dezbatere va avea loc chiar la finalul acestei săptămâni. Până atunci, fiecare candidat s-a prezentat pe pagina de Facebook a USR Timiş pentru a fi cât mai bine cunoscut. Până când cei patru candidaţi vor deveni mai cunoscuţi, să vedem, la o primă vedere, care sunt punctele tari şi vulnerabilităţile celor patru. Nu este o analiză de tip SWOT, ca să folosesc un termen familiar corporatiştilor USR-işti, ci doar o „fotografie” de moment.
Primul care a intrat în cursă şi a făcut-o în stil mare, cu un clip realizat profesionist devenit viral, este Dominic Samuel Fritz. El a devenit celebru şi pentru că este un german get-beget, ajuns în Timişoara la 19 ani într-o misiune caritabilă. Faptul că este german e un punct tare într-o Timişoară care apreciază rigurozitatea tipic nemţească. Deşi are doar 36 de ani, Fritz are în spate o carieră impresionantă, care l-a dus în nenumărate ţări de pe mai multe continente. Ceea ce înseamnă un punct tare, la fel ca studiile făcute în Germania, Marea Britanie şi Franţa. Fritz şi-a prezentat şi o schiţă a proiectului ce-l propune Timişoarei, un proiect corect, dar care nu surprinde întocmai problemele oraşului. La puncte slabe s-ar putea începe, oarecum paradoxal, chiar cu clipul făcut profesionist, de studio, de unde unele suspiciuni că Fritz ar fi un produs de laborator, care nu este neapărat în interiorul partidului. Ca job, Fritz arată că este şef de cabinet al al fostului președinte german Horst Köhler. O activitate pe care o face de la distanţă? Iar aici ar putea fi un alt punct slab şi anume lipsa de experienţă în domeniul privat.
Singura femeie dintre cei patru candidaţi este Aida Szilagyi, inginer chimist cu un doctorat în curs de finalizare şi cu o experienţă profesională vastă. Faptul că este femeie poate reprezenta un punct tare pentru un oraş deschis la nou şi care n-a mai avut niciodată un primar de genul feminin. Tot un punct tare îl reprezintă studiile şi activitatea profesională. La puncte vulnerabile, aş putea eventual menţiona faptul că în programul pentru Timişoara vorbeşte aproape exclusiv de probleme ecologice. Nu că ar fi rău, dar oraşul are nevoie de mult mai multe lucruri. Evident, acest lucru nu este iremediabil şi nu înseamnă că nu va veni în perioada următoare şi cu alte aspecte.
Poate cel mai bine se încadrează în profilul candidatului USR, al treilea competitor intrat în cursă, Alexandru Cadar. Tânăr, absolvent de Politehnică timişoreană, la ora actuală este manager de proiect. A lucrat în trei multinaţionale şi în mai multe ţări. A elaborat proiecte internaţionale cu autorităţi ale statului şi s-a lovit, potrivit afirmaţiilor sale, de unele probleme de corupţie. În proiectul său pentru Timişoara vorbeşte de trei mari direcţii, toate având însă la bază educaţia, pe care pune un mare accent. Nu în ultimul rând îşi motivează intrarea în politică printr-un cunoscut citat al lui Edmund Burke: „Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.”. Până acum doar puncte tari. Fără a-l cunoaşte personal, potrivit unor colegi de-ai săi de partid, Cadar fiind un om pus mai mult pe fapte, nu străluceşte ca orator. Un lucru care însă se poate remedia. La urma urmei, şi marele orator Demostene a fost bâlbâit în copilărie.
Last but not least este senatorul Nicu Fălcoi, indiscutabil cel cu cea mai mare notorietate până la virala intrare în cursă a lui Dominic Fritz. Cu un background profesional bogat, de la pilot pe supersonice la om de afaceri, dar şi activist civic, Fălcoi este singurul dintre cei patru care a intrat deja în dispute puternice cu actualul primar Nicolae Robu, considerat încă drept favorit al alegerilor de anul viitor. Mai ales dacă acestea vor avea loc într-un singur tur de scrutin, aşa cum îşi doresc baronii şi baronaşii PSD şi PNL. Fălcoi a renunţat la afaceri când a devenit senator, fiind unul dintre cei mai activi şi transparenţi parlamentari din Timiş. Până acum, puncte tari. Programul lui pentru Timişoara este şi cel care intră mai mult în profunzime, vorbind şi de organigrama primăriei, dar şi de inelele de circulaţie III şi IV. Tot puncte tari. Vulnerabilităţi? Poate că, într-o Timişoară care are şi o componentă conservatoare, faptul că Fălcoi s-a născut la sud de Carpaţi.
În mare, aceasta este o poză de moment a celor patru competitori ai USR Timiş intraţi în cursa pentru a deveni candidaţi la Primăria Timişoara. Evident, pentru fiecare sunt mult mai multe lucruri de spus, şi vom reveni în perioada următoare cu alte amănunte, dar un lucru este cert: oricare dintre ei îi va pune mari probleme actualului primar. Mai ales, repet, dacă se revine la mult mai democraticul sistem în două tururi de scrutin.
Comentarii prin facebook