Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, nu poate da o dată la care noul Muzeu al Revoluţiei Române de la Timişoara va fi definitivat, dar nici sumele necesare pentru ca acest deziderat să devină realitate. Important este că există clădirea, fosta cazarmă din Piaţa Libertăţii, spune Breaz, restul depinde doar de studiul de fezabilitate.
„Nu poţi primi ceva dacă nu ceri”, a declarat ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, la Timişoara. El se referea la clădirea din Piaţa Libertăţii din Timişoara, fosta Garnizoană, care a fost preluată de cei de la Cultură, de la Ministerul Apărării, după ani şi ani de dispute sterile, cereri şi refuzuri, repreluări şi alte asemenea. Acum clădirea e la Cultură, iar aici se face Muzeul Revoluţiei Române, spune Breaz.
„În o perioadă scurtă, în 2019, vom comemora 30 de ani de la Revoluţie. Am dat Hotărârea de Guvern să se înfiinţeze Muzeul Revoluţie. Important era de găsit o locaţie, reprezentativă, dar care să fie şi pretabilă pentru aşa ceva, inclusiv să aibă o poziţie bună pentru turişti tot anul, să vină în număr mare. Am identificat şi transferat Garnizoana de la Ministerul Apărării la Ministerul Culturii. Am început demersurile, se vor executa documentele celor două două clădiri. Vom începe demersurile pentru repararea şi restaurarea clădirii, astfel ca aceasta să poată fi organizată ca muzeu. Vom găsi şi un curator care să dea viaţă proiectului, ca acesta să devină muzeu. Va fi un simbol, acest muzeu semnifică eliberarea de sub comunism”, a declarat ministrul Culturii, la Timişoara.
O eventuală dată la care muzeul va fi finalizat nu se poate stabili, de asemenea, nu se poate vorbi despre o anumită sumă necesară proiectului, mai spune Breaz. Pentru ca toate acestea să fie cunoscute, e necesar un studiu de fezabilitate.
„Noi ne-am mişcat rapid acum, procesul verbal de primire îl avem săptămâna viitoare, urmează studiul de fezabilitate şi se vor stabili costurile necesare, respectiv o dată până la care să fie realizat. După ce va fi gata studiul vom ştii totul. Ne-am asumat acest lucru, vom realiza şi acest muzeu. O sumă aproximativă reală a investiţiei, doar după studiul de fezabilitate. Nu am primit un proiect despre cum va arăta muzeul pentru simplul motiv că acum o lună nu ştiam dacă acea clădire va fi a noastră, după proiectare vom şti cum va arăta. Discuţii când va începe proiectarea vor fi, să existe o discuţie şi un curator, o viziune.
Marea problemă a momentului când clădirea va fi reabilitată este cu ce se va „mobila” clădirea respectivă. Ministrul Breaz nu prea a înţeles de ce aceasta ar fi o problemă, dar o ştie subalternul său, Ion Ardeal Ieremia, regizorul timişorean care este şi secretar de stat la Ministerul Culturii. Desigur, vorbim despre Memorialul Revoluţiei şi colecţia de date, imagini, bunuri, mărturii, pe care asociaţia o deţine şi care nu se ştie dacă va ajunge şi cum o va face, la noul muzeu.
„Memorialul Revoluţiei are un loc important în noul muzeu. Memorialul deţine un portofoliu de materiale, exponate, mărturii, care pot să-şi găsi locul în muzeu. Dar, trebuie precizat că acest muzeu va fi al Revoluţiei române. Va fi un important punct identitar în Timişoara, va cuprinde istoria întregului fenomen, nu doar din Timişoara”, a declarat, la rândul său, Ieremia.
Ministrul Breaz se bazează pe un compromis, pe faptul că Memorialul Revoluţiei şi al său veşnic luptător pe acest subiet, Traian Orban, va accepta să „intre” în noul muzeu. Ce vom putea vedea în noul muzeu?
„Un răspuns, se vor realiza camere cu imagini din timpul Revoluţiei. Există o colecţie de exponate, într-adevăr, vor fi donate. Cred că ajungem la un compromis. Se va găsi înţelegere. Noi ce o să facem. Ei rămân acolo (n.r. spaţiul actual al Memorialului, de pe strada Oituz), când se va finaliza. Este în protocol, ei ştiu aceasta. Nu îşi vor pierde sediul, rămân conform protocolului cu ministerul”.
Interesant este că ministrul Breaz nu avea programată o întâlnire la Memorialul Revoluţiei, deşi acest subiect este legat „ombilical”, de cel al Muzeului Revoluţiei Române: „Aştept să mă invite. O să îi vizitez. Ei vor rămâne exact la fel, nu se pune problema să dispară”.
Comentarii prin facebook