După mai mulţi ani de procese şi probleme pentru locatarii unui imobil situat pe bulevardul Dragalina, la numărul 24, cunoscut ca şi Palatul cu Ancore, amplasat chiar lângă canalul Bega, a fost demarată demolarea pentru o casă construită ilegal, fără autorizaţii, în curtea acelei asociaţii. Disputa durează încă din anul 2015, doar acum s-a ajuns la executorul judecătoresc şi punerea la pământ a imobilului.
De patru ani a avut nevoie Primăria Timişoara pentru a ajunge în momentul în care a putut demola o casă construită ilegal în curtea unui bloc vechi situat pe bulevardul Dragalina, la numărul 24. Disputa dintre municipalitate şi proprietarul respectivului imobil a început în 2015. Atunci, primăria l-a amendat pe proprietar pentru că a ridicat casa fără a avea autorizaţie de construcţie. Ulterior, persoana respectivă a contestat în instanţă amenda, dar a pierdut procesul. Următoarea etapă a fost somarea proprietarului să-şi demoleze singur clădirea, ceea ce nu s-a întâmplat. Procedurile legale au continuat, iar Primăria Timişoara a ajuns în momentul în care a avut nevoie să apeleze la executorii judecătoreşti pentru a pune în practică, cu forţe proprii, demolarea respectivei clădiri.
Acţiunea de demolare a demarat joi, în prezenţa primarului, în faţa presei. Nicolae Robu s-a prezentat personal pe şantier, pentru a demonstra că instituţia pe care o conduce îşi face treaba. Ajutaţi de un buldozer, mai mulţi muncitori s-au prezentat în curtea imobilului amintit, pentru a pune în funcţiune decizia.
„Ne-am propus să demolăm ceea ce s-a început a se construi ilegal aici. Nu s-a putut pentru că s-a ajuns în instanță. Acum iată suntem asistați de un birou de executori judecătorești să punem în aplicare o sentință definitivă în favoarea interesului public, în favoarea municipalității, în speță. Ce s-a construit aici este fără autorizație, este o platformă și apoi o construcție făcută pe domeniul public, într-un sit istoric, clasificat ca atare, vechiul cartier Iosefin, poziția 63 din lista de monumente istorice este acest imobil. Nu se poate așa ceva, legea-i lege pentru toată lumea. Astăzi suntem veniți cu utilaje, cu muncitori, care vor trece imediat la demolare. Eu vreau să fie o lecție pentru toți cei care sfidează legea și construiesc de capul lor, unde li se pare lor că le-ar fi bine și ce li se pare lor că le-ar fi bine”, a declarat Nicolae Robu.
Edilul-şef spune că acţiunea de joi trebuie să fie învăţătură de minte, exemplu, pentru toţi cei care nu respectă legea în domeniu.
„Anul trecut am demolat o construcție în zona Popa Șapcă și sunt mai multe intervenții în forță pe care le-am făcut în acești ani de când sunt primar și vom continua tot la fel, dacă va fi cazul. Văzând ce se întâmplă aici, să fie învățătură de minte pentru oricine să nu facă așa ceva, pentru a nu ajunge să suporte așa ceva”, a mai subliniat Nicolae Robu.
De cealaltă parte, celo vizat de demolare, proprietarul imobilului, spune că a fost nedreptăţit în drepturile sale şi că va contesta decizia şi la CEDO.
„Actele le-am depus în 2014 pentru autorizație. În 2015 mi s-a făcut procesul verbal de amendă, care a fost câștigat în prima fază în instanță. După care primăria a făcut recurs și l-am pierdut. Voi contesta și la CEDO, dacă nu se găseşte o rezolvare la Tribunalul din Timișoara. Având avizele toate, mi-a promis arhitectul, am avut mare încredere, că vine și îmi face și autorizația”, a declarat proprietarul, Constantin Dobre.
Proprietarul casei şi primarul Nicolae Robu s-au contrat în legătură cu acţiunea, dar disputa s-a oprit relativ repede, semn că cel care a ridicat imobilul se aştepta la această demolare.
Comentarii prin facebook