În perioada 13-14 iunie, la Universitatea Politehnica din Timişoara va avea loc a XVI-a Conferință Națională de Construcții Metalice. Manifestarea este una de tradiţie în Timişoara, la ea urmând să participe mai mulţi universitari din Germania, Polonia, Grecia şi Portugalia.
Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), Facultatea de Construcții, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor (CMMC), Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Structurilor (CEMSIG) , împreună cu Academia Română – Filiala Timișoara, Centrul de cercetări tehnice fundamentale și avansate (CCTFA), Secția de construcții metalice și sudură, organizează cea de-a XVI-a Conferință Națională de Construcții Metalice CM16-2019 (Timișoara, 13-14 iunie 2019).
Deschiderea conferinței va avea loc în 13 iunie 2019, ora 8.30, în amfiteatrul K1 al Centrului de Conferințe al UPT. Conferințele Naționale de Construcții Metalice au debutat în 1973, la Timișoara, la inițiativa academicianului Dan Mateescu, devenind de-a lungul timpului o prestigioasă tradiție universitară. Beneficiind, încă de la prima ediție, de participarea semnificativă a unor invitați de renume din străinătate, aceste conferințe au constituit un prilej de întâlnire a specialiștilor din domeniul construcțiilor metalice (universitari, cercetători, proiectanți și executanți din industria de profil),
Până în 1989 s-au organizat la Timișoara încă 4 ediții ale conferinței, în anii 1979, 1982, 1985, 1988. Construcţiile metalice au o mare tradiţie în oraşul de pe Bega. În anul 1941, în cadrul Școlii Politehnice din Timișoara a fost înființată Facultatea de Construcții. Dan Mateescu a fost încadrat aici pe post de conferențiar în anul 1944, pentru ca în anul 1948 să fie numit profesor universitar. În același an, sub coordonarea profesorului, se înființează un centru de studii și proiectare a construcțiilor metalice.
Printre lucrările care au făcut faima colectivului condus de către profesorul Mateescu se evidențiază: cupola pavilionului Rom-Expo de la București), în 1963, structurile sălilor mașinilor de la Porțile de Fier I și II, Structura Centralei Termice Praga Nord, sala de sport și velodromul acoperit din Tripoli, Libia. O realizare de referință a școlii timișorene de construcții metalice din perioada actuală o reprezintă Bucharest Tower Center International, cea mai înaltă clădire din București în perioada 2006-2012
Pe lângă sesiunile conferinței, vor fi prezentări ale unor invitați speciali (keynote speakers) de la Universitatea Tehnică Atena (Grecia), Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Aachen (Germania), Universitatea din Lodz (Polonia).
Comentarii prin facebook