Proiectul de revitalizare a Turnului de Apă din Iosefin intră într-o nouă fază. Primăria Timişoara caută un ONG, o firmă sau un muzeu cu care să lucreze în parteneriat la acest proiect.
Primăria Municipiului Timișoara a anunțat că este în căutarea a unuia sau mai mulți parteneri din mediul privat în vederea depunerii unei cereri de finanțare pentru implementarea proiectului. Propunerea de proiect va fi depusă spre finanțare în cadrul programului de finanțare RO-CULTURA, apelul de proiecte Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Proiectul „Refunctionalizare imobil pentru Centru Cultural-Turn de Apă, Iosefin. str. Gh. Baritiu”, ar urma să aibă finanțarea asigurată prin Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021 și OUG nr. 34/2017;
„Turnul de Apă din Iosefin a fost ridicat între anii 1913–1914 de cunoscutul arhitect Szekely Laszlo, aflându-se pe lista monumentelor istorice ale Timișoarei. Turnul, cu inăltimea de 52 m, a funcționat pană la punerea în funcțiune a uzinelor de apă, iar de aproape 60 de ani nu mai are nici o întrebuințare, devenind în ultimii ani, doar subiect pentru pasionații de fotografie. Din punct de vedere al plasticii urbanistice, turnul domină architectural peisajul urban al zonei din jur. În momentul actual, în condițiile deteriorărilor avansate suferite de monumentele istorice, precum Turnul de apă din Iosefin, calitatea urbană a zonei este în scădere, prezentând disfunctionalităti, scăderea numărului de turiști, ceea ce poate conduce în timp la o scădere a potențialului turistic și economic al municipiului Timișoara. Atât locuitorii municipiului Timișoara, cât și potențialii turiști nu sunt conștienți de valoarea istorică a acestor monumente, marcate pe deplin prin lipsa activitătilor de restaurare și reabilitare din ultimii ani, la care se adaugă faptul că zona nu este suficient promovată din punct de vedere turistic, neexistând un sistem de semnalizare și orientare turistică adecvat”, spun cei de la Primăria Timișoara în anunțul de proiect.
În urma implementării, va avea loc restaurarea Turnului de Apă Iosefin situat pe str. Gh. Barițiu, Timișoara și derularea unui plan de valorificare culturală și economică a Centrului Cultural-Turn de Apă Iosefin.
Partenerul de proiect va fi implicat în activitatea de valorificare. În cadrul procesului de dezvoltare a propunerii de proiect, organizația selectată va participa la elaborarea planului de valorificare culturală și economică a monumentului, urmând că în etapa de implementare acesta să fie responsabil cu implementarea.
Partenerul de proiect eligibil va putea fi un ONG, o societate comercială sau cooperatistă sau chiar și instituție publică de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.). Solicinatntul va trebui să aibă o activitate de cel puțin doi ani, respectiv să aibă în obiectul de activitate sectoarele culturale și creative.
Evaluarea dosarelor de participare declarate eligibile se face conform unei grile de evaluare. Rezultatul selecției va fi publicat în data de 21.10.2019 pe site-ul www.primariatm.ro.
Documentele apelului de proiecte pot fi consultate la adresa https://www.ro-cultură.ro/apeluri/management-patrimoniu/lansare-apel-1-1
Comentarii prin facebook