În data de 1 martie 2019, Orașele Jimbolia și Mórahalom – Ungaria, au pornit pe un drum nou: implementarea proiectului ”Transport verde – promovarea mobilității sustenabile în orașele înfrățite Jimbolia și Mórahalom”, acronim E-Transport, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, iar șirul evenimentelor a fost deschis la Mórahalom – Ungaria, care a găzduit conferința de lansare a proiectului în data de 27 iunie 2019. Proiectul deschide calea către un nou domeniu de cooperare între cele două localități înfrățite, Jimbolia și Mórahalom, și anume cel al transportului public în comun.
Obiectivele principale ale proiectului sunt crearea unui sistem de transport public favorabil mediului înconjurător, dezvoltarea transportului public local din Jimbolia și Mórahalom și consolidarea legăturilor dintre comunitățile situate de ambele părți ale frontierei româno-maghiare.
Proiectul vizează, așadar, dezvoltarea unei rețele de transport public local atât în Jimbolia, cât și în Mórahalom, care să poată fi conectate la serviciul de transport public transfrontalier.
În cadrul proiectului, Jimbolia va achiziționa microbuze necesare înființării sistemului de transport, va construi o parcare dotată cu o stație de încărcare pentru autovehiculele electrice, va amplasa un ”copac digital” cu conexiune Wi-Fi, iar Mórahalom a achiziționat un microbuz electric de mici dimensiuni și va construi două stații de încărcare cu parcare.
Proiectul-pilot încearcă să prezinte o alternativă viabilă la transportul local existent, să introducă noi posibilități pentru reducerea emisiilor de carbon. Se urmărește, de asemenea, sporirea gradului de conștientizare publică pe segmentul de sisteme de transport alternativ, nepoluant.
Bugetul proiectului se ridică la suma 779.715,90 de euro și este împărțit după cum urmează: Jimbolia are un buget de 535.710.90 de euro, iar Mórahalom dispune de un buget de 244.005,00 de euro.
În data de 21.05.2020 s-a semnat contractul pentru furnizarea microbuzelor electrice cu firma SC KOMMUNALTECH SRL. Astfel, orașul Jimbolia va achiziționa două microbuze electrice: unul de 19+1 locuri și unul de 14+1+1 locuri. După obținerea autorizațiilor necesare, Jimbolia va lansa sistemul de transport public gratuit în Jimbolia. Microbuzele electrice vor circula pe o rută prestabilită și conform unui orar stabilit. Orarul și traseul vor fi intens mediatizate în presa locală și pe paginile de internet și Facebook ale primăriei. Microbuzele vor circula cel puțin 5 zile/săptămână, între orele 07 – 17. După o perioadă de testare și pe baza rezultatelor consultării publice, programul de funcționare ar putea fi modificat.
Pe lângă traseele locale, vor fi organizate deplasări la partenerul de proiect din Mórahalom – Ungaria, cel puțin o dată pe lună. În perioada de derulare a proiectului vor fi organizate 12 excursii la Mórahalom, care au un rol de test și vor fi utilizate pentru activitatea de sensibilizare a publicului, dar și pentru asigurarea vizibilității proiectului. Călătoriile vor fi organizate pentru diverse grupuri (copii, tineri, reprezentanți ai diferitelor instituții etc.). Partenerul lider de proiect – Jimbolia va acorda o atenție deosebită grupurilor defavorizate și le va încuraja să călătorească în Mórahalom.
În data de 27.05.2020, s-a predat amplasamentul pentru a se putea începe lucrarea: ”REALIZARE STAȚIE DE ÎNCĂRCAREA AUTOVEHICULELOR ELECTRICE ÎN ORAȘUL JIMBOLIA ȘI AMPLASARE COPAC SOLAR WIFI”. Lucrările vor fi executate de către firma SC TUBULAR TEHNO SISTEM SRL.
Prin aceste acțiuni orașul Jimbolia se înscrie în rândul localităților care promovează intens energia verde și va organiza în luna decembrie o conferință cu participarea unor profesioniști care vor prezenta noi modalități în domeniul energiei verzi. În plus, Jimbolia face încă un pas major către ridicarea standardelor de viață ale locuitorilor urbei prin asigurarea transportului public gratuit și pentru următorii cinci ani după implementarea proiectului.
Cei interesați pot obține informații privind stadiul de implementare a proiectului accesând www.jimbolia.ro, pagină care conține butonul GREEN TRANSPORT, sau accesând linkul https://greentransport.net/index.php/en/
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.
Comentarii prin facebook