Primarul Timişoarei are acum ocazia să demonstreze că, de fapt, administraţia condusă de el practică democraţia participativă, aşa cum o fac oraşele „înfrăţite” din Alianţa Vestului. Oportunitatea i-a fost oferită de rezolvarea situaţiei juridice a unui teren de peste un hectar din zona Bucovinei din Timişoara, pentru care încearcă să obţină opinia oamenilor despre ce să se facă acolo. Desigur într-o manieră cu totul deosebită, apelând la Facebook.
După ce a învăţat să utilizeze subiectul spaţiilor verzi, care cresc permanent, şi cel al infrastructurii pentru biciclişti, care creşte (sau va creşte în curând) văzând cu ochii, Nicolae Robu abordează un alt subiect fetiş al administraţiei moderne.
Vorbim despre democraţia/administraţia participativă. Numeroase proiecte din Oradea sau Cluj, oraşe model din acest punct de vedere, sunt votate direct de cetăţeni, iar municipalitatea alocă o parte din bani special pentru implementarea acetora.
.Robu încearcă acum să aplice un model asemănător, într-o modalitate cu totul inedită, şi cere opinia oamenilor din zona Bucovina asupra modului în care se va folosi un teren de aproape 1,6 hectare despre care el spune că municipalitatea a rezolvat problema proprietăţii.
„Am reuşit să finalizăm toate disputele legate de acel teren, desigur favorabile nouă, avem acum o situaţie de a imagina o dezvoltare complexă acolo, pe un spaţiu larg. Este un teren larg, situat lângă parcul din zona Bucovina”, a spus Robu.
Pentru terenul respectiv, primarul s-a gândit să întrebe oamenii ce să se facă acolo. Cum? Nu prin depunerea unor solicitări sau documente oficiale la primărie, ci prin Facebook, care face administraţia locală timişoreană. Printr-un montaj plasat pe pagina PNL Timişoara se anunţă că oamenii sunt întrebaţi ce să se facă pe acel teren imens: extindere parc, loc de joacă, teren de sport sau o grădiniţă. Iar oamenii sunt invitaţi să îşi dea cu părerea prin intermediul unui formular plasat pe internet. Dacă vreţi să vă exprimaţi părerea în acest mod inedit de administraţie participativă o puteţi face la adresa
În ceea ce priveşte această procedură de democraţie participativă, Robu susţine că, de fapt, administraţia sa este chiar recunoscută pentru faptul că o practică, chiar fiind premiată pentru aceasta, la nivel naţional, cu cea mai mare distincţie existentă în ţară la această oră. Iar ca sprijin pentru afirmaţiile sale, el a reamintit de consiliile de cartier, entităţi la care când merge la şedinţe lumea din cartier vine buluc să discute cu primarul problemele din zonă. De asemenea, el răspunde şi la telefoanele date în direct la posturile de radio, unde el merge în emisiuni.
„Vrem să facem asta (n.r. consultare pe tema investiţiei pe acel teren), aşa cum am procedat întotdeauna, am avut administraţie participativă. Am primit şi un premiu. Noi ne consultăm cu consiliile de cartier, pe loc acolo, oamenii vin şi discută şi văd că discuţiile cu robu au consecinţe pe teren. Inclusiv discuţiile telefonice, la radio. Ce aţi sesizat se rezolvă în câteva zile”, a mai spus Robu.
Comentarii prin facebook